Criança
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Sou pares, sou mares, i ara què?

4 min.

Els progenitors soleu prendre junts la decisió de portar un bebè al món, i és recomanable mantenir la mateixa sintoníade acords d’acord després del naixement. Per a evitar les possibles discrepàncies i facilitar una labor que ha de ser compartida, és important que dialogueu i exposeu per endavant les pròpies expectatives, desitjos i opinions respecte al bebè i la seva criança, acordant el paper i les responsabilitats que esteu disposats a assumir.

Aspectes essencials a tenir en compte

La confiança: ho fareu bé

Per més temps i energia que hàgiu dedicat a preparar-vos per a saber sobre les cures del bebè, amb l’embaràs i després de la tornada a casa amb el bebè creix sovint la sensació de sentir-se poc capaç d’això. Aquesta inseguretat és un sentiment absolutament normal. En tot cas, és raonable sentir una certa ansietat, però també convé pensar que els bebès no són tan fràgils com aparenten. És solament qüestió de temps que aprengueu a identificar les seves necessitats i a interpretar el seu plor.

Instint i sentit comú

És recomanable que com a pares i mares recorreu més al vostre instint i sentit comú. Sovint s’assumeixen inconscientment tòpics i idees equivocades, com que és bo que plorin perquè madurin els seus pulmons o que no cal consolar-los en braços perquè no es mal acostumin. Però segur que, si escolteu el vostre instint, el primer que us neix és cobrir aquesta necessitat del vostre bebè amb contacte i calma. Confieu en la vostra capacitat de decisió, sabreu fer-ho bé.

Informació contrastada

Davant l’aparent autoritat de la lletra impresa, de la veu de l’experiència i de l’anomenat saber popular, cal mantenir una actitud crítica que us permeti contrastar la informació que rebeu. Així podreu analitzar-la i decidir segons les vostres preferències i experiències personals. És recomanable que no accepteu, sense una prèvia anàlisi personal, cap norma o consell que manqui d’explicació. Per exemple, no és del tot exacte que els bebès hagin de mamar cada tres hores com se sent a vegades dir, sinó que amb el pas de les setmanes alguns s’autoregulen així. Igual que tampoc és exacte dir que solament han de menjar quan ho demanin, ja que els primers dies convé no deixar passar més de dues o tres hores sense oferir-los aliment. Així que, és convenient buscar informació en diferents fonts, assumint que a vegades no hi ha una única veritat, i a partir d’aquí elaborar les vostres pròpies recomanacions contrastades.

Consells, amb cautela

Convé també ser una mica previngut davant els consells d’amics i familiars que, amb tota la seva bona intenció, tendeixen a generalitzar a partir de la pròpia experiència. Cada bebè és diferent.

Padre y madre jugando con su bebé

El nostre entorn transmet de generació en generació creences i pràctiques que, sense adonar-se, poden ser errònies i que obeeixen més a la tradició que a la informació actualitzada o el sentit comú. Per tant, sempre hauríeu de prioritzar el recurs més important del qual disposeu: l”anàlisi i la raó, i així no perpetuar creences errònies. Algunes d’aquestes conviccions poden fins i tot fer semblar que la criança és un procés misteriós i difícil, quan en realitat no és així.

Els primers dies són esgotadors

És cert que és un camí no exempt de dificultats. Els primers dies a casa amb el bebè, d’inici de la lactància poden resultar esgotadors, amb emocions dispars pels canvis hormonals després del part i per totes les experiències noves viscudes, i amb el cansament i la fatiga propis de la falta de somni i descans. Tot això, a més, pot alterar la vostra relació de parella. Però no desespereu perquè aviat us acostumareu a aquesta nova rutina, la intensitat dels primers dies passarà i descobrireu noves facetes de la vostra relació que us agraden, com el gratificant treball en equip en la criança del vostre bebè.

Expectatives ajustades

Com a pares i mares primerizos es crea una expectativa sobre com voleu que funcioni el vostre dia a dia. Davant aquesta nova experiència, el principal consell és que la relació que establiu amb el vostre fill o filla es basi en el respecte, l’amor i el suport.

Una de les accions més bàsiques en la criança és fer sentir al vostre bebè que l’estimeu incondicionalment, així que assegurar-vos que vostre beu el sent i ho sàpiga. Per a això és important tenir expectatives realistes (pot ser que us sembli que mai és suficient el que li oferiu, que porti al límit la vostra paciència…), adaptades a la seva edat i al seu desenvolupament. I acceptar que, com a progenitors primerizos, no teniu totes les respostes i us queda un llarg recorregut que gaudir en companyia del nou membre de la família. En definitiva, tenir un fill o filla aporta nombroses experiències positives i desenvolupa en vosaltres i vosaltres, mares i pares, uns llaços afectius capaços de superar amb escreix les dificultats.

L”exemple per al vostre bebè

Sereu el referent màxim del vostre bebè, sobretot en els primers tres anys, fins que ells a poc a poc vagin aconseguint més autonomia. Els nens ho aprenen tot observant i poden assimilar el vostre to de veu, el vostre llenguatge corporal i totes les vostres expressions. D’aquesta manera, és important ser el més coherent possible, i donar un exemple concorde als vostres valors i creences.

Temps de qualitat, però també en quantitat

És cert que el temps de qualitat és important en la criança dels fills i filles. Però, sobretot en els primers mesos del bebè, també necessiten del contacte amb la seva mare i el seu pare durant la major part del dia. És millor entendre que gairebé tot el vostre temps ara es deu a cura del bebè, sense oblidar per descomptat l’autocura, perquè així estareu afavorint al seu correcte desenvolupament. Amb el pas dels mesos aquesta intensitat quant a dedicació serà menor, però és convenient respectar amb paciència les circumstàncies de cada etapa.

Volta al treball

És convenient que, des del principi, us informeu sobre les condicions de la volta al treball per a poder organitzar-vos. En la data d’elaboració d’aquesta guia (any 2021), tots dos progenitors poden gaudir d’un permís abonat per la Seguretat Social de 16 setmanes, sense que aquest pugui ser cedit a l’altre progenitor.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!