Criança
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Com gestionar la gelosia davant l’arribada d’un germà

4 min.

Una de les majors preocupacions que podeu tenir com a família quan heu decidit ampliar-la és com afectarà l’arribada del nou bebè al vostre fill o filla. Passi el que passi, és molt probable que hi hagi un període d’adaptació per al germà o germana major quan neixi el bebè ja que fins al moment, s’han acostumat a rebre tota la vostra atenció.

Què són la gelosia entre germans

La gelosia entre germans constitueixen un dels principals conflictes d’algunes famílies, ja que l’arribada d’un bebè implica la reorganització de l’estructura familiar tal com s’ha viscut fins avui. El germà pren un nou rol davant l’arribada del bebè, i és normal que es mostri insegur o competeixi per l’amor i la vostra atenció, podent creure que el vincle amb vosaltres serà diferent, o que ja no us importarà tant.

Aquesta gelosia és natural. Són un símptoma que alguna cosa ha canviat en la seva realitat i és la seva manera d’expressar aquest malestar davant el canvi. Són una emoció amb la qual s”allibera el sentiment de pèrdua d’una relació que importa molt.

La gelosia són un signe d’alarma, però no us heu d’alterar, ja que és una situació que es pot i ha d’acompanyar. A més, cal tenir en compte que no tenen per què donar-se en tots els germans majors (de fet, a vegades afloren en el nouvingut). La gelosia també poden aparèixer de manera tardana (al cap d’unes setmanes o mesos de l’arribada del nounat)i que es poden expressar de manera diferent en cada nen, depenent del caràcter de cadascun.

Com detectar la gelosia entre germans

A vegades, la gelosia són fàcilment identificables. El germà o la germana que els pateix els expressa amb claredat a través de les paraules o amb un rebuig visible, com a indiferència o conductes agressives contra el bebè, contra la mare o el pare, o altres persones. Però altres vegades, aquesta gelosia resulten més subtils. Una de les situacions més habituals és que tingui una reculada en la seva autonomia: es torna a fer pipí damunt, ja no és capaç de vestir-se només, es desperta més sovint a les nits o vol usar xumet de nou. Aquestes regressions són signes que se sent desplaçat i reclama l’atenció que li presteu al bebè comportant-se com ell.

Com treballar la gelosia en els nens

Com a adults, us podeu esforçar a evitar que la gelosia entre germans sorgeixin donant-los a tots dos l’atenció i afecte que necessiten, encara que en gran part la gelosia dependran de com se senti el vostre fill davant la nova incorporació familiar. 

Madre embarazada abraza a su hija

Per a prevenir, gestionar o treballar la possible gelosia és important que els altres germans formin part dels preparatius de la llegada del nou bebè, que se sentin partícips. Podeu recolzar-vos en les següents activitats:

  • Convidar-li a acudir a les visites mèdiques i les ecografies, sempre que us sigui possible.
  • Podeu fer-li partícip en l’elecció del nom, en la compra de les noves coses per al bebè, etc. 
  • Ateneu totes les preguntes, dubtes o pors que li sorgeixin. Intenteu respondre de forma adaptada a la seva edat madurativa i la seva capacitat d’enteniment.
  • Anticipeu-li que el bebè requerirà molta atenció i temps, perquè encara no sap fer les coses per si mateix. No és bona idea animar-li amb possibles activitats que encara trigaran molt temps a donar-se, com que podrà jugar amb ell. 
  • Practiqueu amb ninots com són les cures que precisa un nounat gràcies al joc simbòlic: el bany, l’alimentació, el silenci que precisa a l’hora del somni, etc.
  • Expliqueu contes per a treballar la gelosia entre germans que tracten l’arribada d’un nou bebè a la família. Així podreu crear un espai on pugui expressar o veure les diferents emocions que genera entre els seus membres, possibles maneres de gestionar-lo, etc.
  • El primer contacte amb el bebè és un moment que ha de ser tingut en compte. Pot ser en el mateix hospital, però l’important és que sigui en un lloc i moment en el qual us trobeu tranquils, idealment sense més familiars davant per a donar-li tota l’atenció al nen i que no se senti desplaçat.  Tingueu en compte que pot ser que el germà o la germana major es mostri molt il·lusionat per conèixer al seu germà, o que aparent indiferència. No li forceu a agafar en braços al bebè.
  • Sigueu conscients sobre aquells moments en els quals la gelosia poden disparar-se. Sovint la gelosia no apareixen fins que el petit comença a tenir més autonomia i els germans majors són conscients de l’alegria que genera qualsevol avanç: la primera vegada que es dona la volta per si mateix, l’inici del gateig, o quan maneja la cullera per a menjar, per exemple. És normal celebrar la fita del bebè, però no us oblideu d’agrair-li al germà o germana quan ha ajudat a recollir la taula, ha ordenat les seves joguines, s’ha acabat tot el sopar…. 
  • Respecteu i valideu els sentiments del vostre fill: “entenc que estiguis enfadat perquè no podem anar al parc ara, però quan canviem al bebè sortirem a fer una passejada”. Serà imprescindible perquè pugui entendre que el vostre amor no es divideix, sinó que es multiplica. 
  • Garantiu i reserveu un espai exclusiu per al vostre fill o filla major, intentant seguir amb les seves rutines (anar al parc, el bany, llegir un conte abans de ficar-se al llit…) així podrà continuar sentint que us té a prop. És útil anteposar a vegades les seves necessitats a les del bebè, per exemple “dient-li” al bebè que ha d’esperar uns minuts el canvi de bolquer perquè esteu jugant amb el seu germà o germana major.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!