Naixement
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Aspecte d’un bebè nounat: les seves característiques

3 min.

Veure la cara del vostre bebè per primera vegada és un moment intens que segur heu imaginat en més d’una ocasió i que es gravarà en la vostra memòria.

En néixer, el bebè nounat està cobert d’un greix blanc anomenat unto sebaci o vèrnix caseosa. Està formada per les secrecions de les seves glàndules sebàcies, i ha protegit la seva pell durant l”embaràs. No és necessari ni convenient llevar-la, perquè també li serveix d’abric i protecció mentre s’adapta a la vida fora de l’úter. A poc a poc, la seva pròpia pell l’absorbeix

Per sota d’aquesta capa blanca, la pell d’un nounat és intensament vermella, en part a causa de la gran quantitat de sang que circula per ella, però també al fet que té molts glòbuls vermells.

Canvis que heu d’esperar

Mans i peus

És molt habitual observar un color blavós (cianosi) a les seves mans i peus durant els dos primers dies de vida. És habitual que tingui les extremitats una mica fredes, perquè la sang circula més lentament en aquestes zones i, en perdre oxigen, adopta aquest color.

Les ungles de les mans del nounat solen ser llargues i fràgils. Podeu tallar-les amb unes tijeritas de punta rodona passades dues o tres setmanes, per a evitar que s’esgarrapin. Alguns hospitals us poden recomanar l’ús de manyoples.

Espatlles, esquena i front

Especialment a coll , esquena i front, sol observar-se un borrissol suau i fi anomenat lanugo, que cau als pocs dies de néixer. Són les restes del borrissol que els cobria el cos des del cinquè mes d’embaràs i que comença a desprendre”s poc abans de néixer. Per això, és més abundant en bebès prematurs.

El cap

Sovint el cap del bebè és lleugerament punxeguda com a resultat del pas a través del canal de part i la pressió que ha suportat en passar a través del coll uterí. Aquesta inflamació, similar a la que es produeix després de qualsevol traumatisme, es diu caput succedaneum desapareix espontàniament en pocs dies.

En el bebè, les sutures o bandes fibroses que connecten els ossos del crani permeten una certa mobilitat per a facilitar el seu pas a través del canal del part. Aquestes sutures poden palpar-se i seran flexibles durant la infantesa, perquè el cervell pugui desenvolupar-se.

Bebe recien nacido

Al seu cap es poden palpar també unes zones més toves de manera romboidal, anomenades fontanelas: una més gran que es troba en el centre del crani (fontanela anterior), i una altra posterior més petita. Són zones on els ossos que formen el crani encara no s’han unit i no revesteix perill tocar-les.

El rostre

En les galtes i el mentó, però sobretot en les ales del nas, molts bebès nounats tenen uns punts nacrats de grandària petita. Són unes estructures quístiques on ha quedat retinguda la pell que es muda, però no us preocupeu perquè desapareixen després de les primeres setmanes de vida.

Els ulls

És normal trobar les parpelles inflades en el bebè nounat. A vegades, els canvis de pressió que sofreixen en el part produeixen una hemorràgia en la conjuntiva, observant-se una petita taca en forma de falç de color vermell en la part blanca de l’ull, envoltant la còrnia. No us preocupeu perquè desapareix en poques setmanes sense deixar senyals ni seqüeles.

Els genitals

En el cas dels genitals, en les nenes, la prominència dels llavis menors i del clítoris és normal en néixer. La inflamació de la vulva desapareixerà durant el primer mes de vida. En la vagina de les nounades s’observa un flux blanquinós i cremós, a vegades fins i tot sanguinolento, a causa de la influència de les hormones maternes.

Amb una certa freqüència, en els nens homes, s’aprecia un testicle tibant i de gran grandària. La majoria de les vegades és líquid procedent de l’abdomen que ha quedat retingut a l’interior de l’escrot, un hidrocele, i normalment es va reabsorbint per si mateix.

La fimosis, és a dir, l’estretor que impedeix retirar la pell del prepuci i descobrir el gland, és normal en els nounats. En la immensa majoria se soluciona espontàniament amb el pas del temps.

La postura

Les primeres setmanes, els bebès nounats estan en una postura que recorda a la posició fetal: punys tancats, espatlles encorbades cap endavant i malucs i genolls flexionats. A més, els reflexos primitius estan molt presents, són formes de respostes instintives a estímuls com el contacte.

Altres característiques freqüents

En néixer, tant els nens com les nenes poden presentar signes deguts a la influència que durant l’embaràs van exercir en ells les hormones maternes. El més característic és la inflor de les seves mames o intumescencia mamària, de les quals a vegades fins i tot surt una mica de llet. És important no pretendre buidar-les, perquè podria causar una infecció. La inflamació remet en un parell de setmanes.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!