Naixement
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Tot el que necessites saber sobre les primeres preses del bebè

4 min.

L”Organització Mundial de la Salut (OMS) considera imprescindible la lactància materna exclusiva durant els primers sis mesos del nounat. Després d’aquest moment, es recomana oferir-li al bebè altres aliments sempre continuant amb la lactància fins als 2 anys d’edat. ​

Així que, durant els sis primers mesos de vida, un nounat s’alimenta únicament de llet materna, o de llet artificial. A l’ésser la llet el seu únic aliment durant els seus primers sis mesos, és important que les preses es facin de manera correcta i en les dosis adequades perquè el bebè pugui desenvolupar-se de manera òptima.

Amb lactància materna

Quan cal donar-li menjar al nounat

Sempre que sigui possible, la primera presa heu d’oferir-la abans de les dues primeres hores de vida. El nounat pot trigar una estona a mostrar-se interessat a mamar, però finalment, si està al costat del vostre pit, localitza el mugró. Durant els primers dies, les mares produeixen petites quantitats de calostre. Es una llet especial, de color groguenc, més espessa i enganxosa que la llet posterior. Aquesta primera llet és rica en proteïnes, minerals i vitamines; a més és molt cridaner el seu gran contingut en leucòcits, capaços de destruir gèrmens, i en IgA, una defensa que protegirà la superfície del tub digestiu del bebè.

És fonamental facilitar el contacte físic entre mare i bebè i promoure la succió del pit, tots dos són un potent estímul perquè en els pròxims dies es produeixi la pujada de la llet.

És important que no oferiu al bebè cap altre líquid a part de llet materna.

Com cal alletar al nounat

Podeu donar el pit en qualsevol postura que us resulti còmoda, normalment tombades, semiacostadas o assegudes. La posició del bebè és també important perquè s’agarri bé al pit i succioni correctament. Tant si el feu assegudes amb el bebè sobre vosaltres o tombades en el llit amb el bebè tombat en paral·lel a vosaltres, heu d’assegurar-vos que fa bé l’agarri:

  • amb la boca ben oberta,
  • la llengua sota el mugró,
  • i amb la barbeta i el nas tocant el pit.

L”aconseguir una bona posició del bebè i un bon agarri previndrà l’aparició d’esquerdes en els pits, que poden ser molt doloroses. Si la lactància és dolorosa, és recomanable buscar assessorament per a avaluar l’agarri i la postura, així com altres dificultats que puguin existir.

Cada quant cal alimentar al bebè

Independentment de la grandària i forma del pit, la gran majoria de dones tenen suficient llet, fins i tot en parts gemel·lars, ja que com més mama el bebè, més llet produïu.

La lactància materna és a demanda, sense horaris establerts. Hi ha bebès que prenen cada hora i altres que poden espaiar les preses entre dues i tres hores. El més habitual és que les primeres setmanes, les preses siguin més llargues i freqüents. Amb el temps, els bebès es tornen més eficients i mamen més ràpid.

El bebè decideix la durada de cada presa i l’interval de temps entre elles. Habitualment, es deixarà anar espontàniament quan hagi acabat, o es quedarà adormit al pit. No obstant això, tampoc convé que us fieis exclusivament de l’apetit del bebè fins que no estigueu segurs que té energia suficient com per a reclamar tot el que necessita. Per això, almenys fins que hagi recuperat el seu pes de naixement, convé no deixar passar més de dues o tres hores sense oferir-li el pit. De fet, després de la presa inicial, solen passar les seves primeres 24 hores adormits o molt somnolents, per la qual cosa cal despertar-ho i, amb paciència, oferir-li el pit (sense forçar). 

Madre amamantando a su bebé

D”altra banda, que li doneu llet materna quan vulgui no significa esperar que plori, perquè si bé algun es queixa quan assegui la menor incomoditat, la majoria plora per fam quan ja fa estona que la tenen. El plor és un indicador tardà d’alguna necessitat, per la qual cosa és convenient observar si hi ha un augment d’activitat o si realitza moviments de cerca amb els llavis, ja que són probables signes de fam que han de ser atesos.

Les mares sou les que us heu d’adaptar a les seves demandes i, per a descobrir-les i poder atendre-les a temps, convé que el bebè romangui sota la vostra supervisió el major temps possible, i només se separi de vosaltres per indicació mèdica.

Amb lactància artificial

Les preses amb llet de fórmula o artificial també es realitzen segons la demanda del bebè. És habitual que els primers dos o tres dies pugui tenir suficient amb 15-30 ml per presa.

Posteriorment anirà augmentant la quantitat que necessita, arribant a uns 90 ml cada tres o quatre hores en complir el primer mes. Però l’interval de les preses el marca el bebè. En cas de dificultats amb el guany de pes o per la presència d’algun problema mèdic, pot ser que el pediatre us ajusti les quantitats o l’interval amb el qual oferir els biberons.

La preparació de biberons

És molt important preparar de forma adequada els biberons que està estandarditzada en totes les marques comercials. Per cada 30 ml d’aigua, heu d’afegir una cullerada rasa del preparat, ni més ni menys. L’aigua per a preparar els biberons a un nounat ha de ser embotellada i es pot escalfar o utilitzar a temperatura ambient. Depenent de la qualitat de l’aigua de l’aixeta, pot ser recomanable bullir-la un minut i deixar-la refredar. No és necessari esterilitzar els biberons, però sí que estiguin ben nets amb aigua i sabó. Després de la presa, heu de rebutjar la llet sobrant.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!