Alimentació
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Com han d’alimentar-se els nens d’1 a 3 anys

4 min.

La introducció de l’alimentació complementària a partir dels 6 mesos del bebè sol semblar un repte per a les famílies. No obstant això, en la majoria dels casos, és una transició senzilla en la qual la curiositat dels bebès es combina amb l’oferta diversa d’aliments que li anireu donant a provar.

Per a saber quins són els aliments més nutritius per als nens i quina és la dieta més saludable per a ells, n”hi ha prou amb seguir les següents recomanacions.

Què ocorre a partir dels 12 mesos?

Si tot va bé, el bebè complirà el seu primer any menjant pràcticament de tot i incorporant-se a les rutines familiars en els menjars.

A partir dels 12 mesos, si el bebè no l’ha fet des de l’inici de l’alimentació complementària, menjarà sense problema aliments sòlids (sense triturar), serà més eficient i el seu menú no tindrà per què ser molt diferent del vostre.

Entorn del primer any de vida, el creixement dels nens s’alenteix, això fa que paradoxalment, encara que siguin més majors, puguin menjar racions una mica més petites que les que menjaven unes setmanes abans. D’altra banda, el seu desenvolupament cognitiu els fa ser més conscients de l’entorn, dels seus gustos i també de la seva capacitat de decisió. Per això, és possible que comencin a rebutjar aliments que abans menjaven sense problemes. Això no sol ser perquè aquest aliment en qüestió no els agradi, sinó que forma part del seu nou repertori de comportaments.

Llista d’aliments que no poden faltar en la seva dieta

En realitat, per a alimentar als nens entre l’any i els tres anys, no heu d’introduir massa diferències respecte als mesos anteriors a l’any. Es recomana un esquema de 4 menjars principals, amb alguns tentempiés entre mitjà si fos necessari, prioritzant sempre opcions saludables i nutritives.

  • FRUITES I VEGETALS

Els principals grups d’aliments essencials per a nens seran les fruites i els vegetals. La forma més apropiada d’oferir la fruita és sencera, perquè conservi totes les seves propietats, principalment la fibra. La fibra ajuda a mantenir el control glucèmic, a evitar el restrenyiment i a anivellar els períodes de sacietat.

Algunes fruites i verdures, per la seva duresa i forma, tenen més risc de provocar ennuegada en els nens més petits. Així, heu de tenir en compte que almenys fins als 2-3 anys d’edat, les pomes i les pastanagues no han d’oferir-se senceres o crues. Quant al raïm, les cireres o les tomaques cherry, per la seva forma petita i arrodonida, hauríeu d’oferir-les tallades en quatre parts.

Les proteïnes també són essencials, ja que ajuden al correcte desenvolupament dels ossos, músculs, òrgans i pell, a més d’aportar energia. Heu d’oferir proteïna tant d’origen animal (carns, peixos i ous), com a vegetal (llegums, soia, llavors, fruita seca…).

Quant a la fruita seca i les llavors, aquests no haurien d’oferir-se sencers fins almenys els 5 anys d’edat. Però han de formar part de la dieta de nens i nenes, en cremes o triturats, des de l’inici de l’alimentació complementària.

  • LACTIS

Els lactis continuen sent una font d’aliments important, tant si el nen o nena manté lactància materna com si s’ha introduït la llet de vaca. Els lactis proporcionen proteïnes d’alta qualitat biològica i altres substàncies importants com el calci o vitamina A i D.

Alguns consells per a millorar els hàbits alimentosos en els nens d’1 a 3 anys

Els aspectes socials relacionats amb l’alimentació també són molt importants. Els nens han d’implicar-se en les rutines relacionades amb el menjar de forma adaptada a la seva edat: tant en la compra com en la preparació dels aliments, així com en posar i llevar la taula, participant de les converses que tenen lloc mentre es comparteix un menjar, etc.

Alimentacion 1 a 3

Finalment, cal recordar que la majoria de nenes i nens funcionen per imitació i acaben menjant com els seus pares i mares. Com a cuidadors, sereu el mirall en el qual els nens es miren, de manera que els vostres hàbits alimentaris influiran en els seus.

Alimentació per a nens d’1 a 3 anys, què no poden menjar?

Encara que a partir dels sis mesos, els nens i nenes ja poden menjar pràcticament de tot, encara heu de restringir o evitar alguns aliments.

Què fer si el nen no menjar

Aquest fenomen que tant preocupa pares i mares comença a manifestar-se en nens entre 1 i 3 anys. Té a veure amb qüestions relacionades amb aspectes maduratius i del creixement, com l’alentiment del creixement físic o l’expressió de preferències i caràcter. En ampliar les opcions d’aliments, desafortunadament a vegades també s’introdueixen un altre tipus de productes que desplacen als aliments de qualitat, per exemple, els processaments o plats rics en sucres i greixos inadequats. La influència social i la publicitat tenen un pes específic considerable i, a aquestes edats, és habitual que els nens rebutgin nous aliments o noves maneres de cuinar-los.

El millor consell és que no desistiu, torneu a intentar-lo més endavant. A vegades, pot ser necessari oferir un aliment múltiples vegades fins que el nen s’animi a provar-lo.

Les expectatives que teniu mares i pares quant a l’alimentació dels vostres fills també influeixen. En moltes famílies, preteneu que els nens mengin a qualsevol preu i això origina, a vegades, males eleccions en els productes que els oferiu o en els horaris als quals s’ofereix l’aliment. Per tant, una altra de les vostres labors essencials com progenitors és oferir aliments de qualitat i en un context ordenat i regular.

Excepte en casos concrets, deixareu que el nen reguli les quantitats d’aliment que presa. És a dir, els adults s’encarreguen de la qualitat i ells, de la quantitat.

En casos patològics de nens amb desnutrició o evident desequilibri en l’alimentació, seran els pediatres els qui s’encarreguin d’oferir-vos les millors pautes.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!