Alimentació
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Alimentació complementària: introducció de nous aliments

3 min.

L”alimentació complementària és la que s’inicia en el bebè entorn dels 6 mesos d”edat. Fins llavors, l’únic aliment ha estat la llet, idealment la llet materna. A partir del moment d’inici de l’alimentació complementària, a poc a poc anireu incrementant la quantitat i la diversitat d’aliments fins a arribar als 12 mesos. Quan el bebè compleix un any, es considera que la seva alimentació pot ser pràcticament completa i equivalent, a grans trets, a la qual teniu la resta dels membres de la família.

Heu d’introduir els aliments de manera progressiva. No és estrictament necessari que seguiu un ordre específic per a fer-lo, simplement heu de tenir en compte el que aporta cada grup de nutrients. Les fruites i verdures aporten vitamines, minerals i fibra. La carn, el peix i els ous són font de proteïnes i minerals com per exemple el ferro. Els llegums són rics en fibres i proteïnes d’origen vegetal. Els cereals aporten energia i fibra. La fruita seca és rica en àcids grassos essencials i minerals.

Les fruites en la dieta del bebè

Les fruites són, en moltes ocasions, el primer aliment sòlid introduït en l’alimentació del bebè. Podeu introduir qualsevol tipus de fruita sense problema. Antigament, es reservaven els fruits vermells i altres fruites amb més potencial al·lergògen per al final, però els estudis més recents no demostren que aquest ordre eviti o canviï l’evolució dels nens al·lèrgics.

Les fruites, especialment quan estan madures, podeu oferir-les en trossos perquè els bebès les xuclin o les mosseguin. No heu d’afegir cereals, ni galetes, ni sucre, ni mel a la fruita.

Els vegetals

Idealment, convé les de temporada. El recomanable és coure-les o bullir-les amb poca aigua i les podeu barrejar amb proteïnes animals o vegetals, condimentant amb oli d’oliva en el moment de servir-les.

En el menjar del bebè no heu d’afegir sal.

En els purés solen combinar-se 3 o 4 verdures o hortalisses diferents i és convenient que feu diferents mescles en diferents dies, amb la finalitat que no es cansin de menjar sempre els mateixos aliments i provin altres sabors. Heu d’evitar les verdures de fulla verda com les bledes o els espinacs, ja que contenen nitrats. En el cas que les inclogueu, mai han de superar els 35 grams al dia.

Carnes, peixos i ous

Podeu introduir aquests aliments des de l’inici. Les primeres carns que s’introdueixen són les blanques, fonamentalment pollastre i gall dindi. Posteriorment, podreu afegir les carns vermelles, sempre triant la part més magra.

El peix pot ser blanc o blau. El blanc sol ser de sabor més suau i d’entrada més senzill (també amb menys espines), però el peix blau és molt interessant des del punt de vista dels àcids grassos essencials que conté. No obstant això, el peix blau de gran grandària com la tonyina vermella, peix espasa o l’emperador han d’evitar-se durant tota la infància pel seu gran contingut en metalls com el mercuri. 

bebé come con las manos

L”ou és un bon aliment des del punt de vista nutricional, ja que conté proteïnes d”alt valor biològic, així com ferro i vitamines. Però és important que estigui ben cuinat.

Els llegums

Els llegums són una excel·lent opció en l’alimentació de cada dia, ja que aporten proteïnes i són una font de fibra i de minerals. Podeu oferir-les barrejades amb arròs i altres proteïnes o amb verdures.

Els cereals

Podeu oferir des de l’inici tant cereals sense gluten (arròs i blat de moro), com amb gluten (el blat, la civada, l’ordi o el sègol).

Els cereals podeu afegir-los als purés o barrejar-los amb les proteïnes. També podeu donar-los a trossos directament (pa, pasta, arròs). Els preparats comercials de cereals per a bebès, encara que no són un producte fonamental en l’alimentació, són una opció que podeu afegir. No obstant això, heu de triar-los sense sucres afegits.

Aliments no recomanats abans de l’any d’edat

A més de cuidar el format amb els quals oferiu els aliments, per a reduir el risc d’ennuegades , és recomanable evitar abans del primer aniversari:

  • Llet de vaca. Podeu oferir derivats, com els iogurts o el formatge fresc baixos en sal, a partir dels 8-10 mesos.
  • Sal. Per la immaduresa renal.
  • Mel. Pot causar botulisme.
  • Sucre i aliments ensucrats. Aporten poc valor nutricional. El sucre origina molts problemes de salut, des de les càries fins a l’obesitat i la diabetis.
  • Minerals que evitar: iode (en les algues), arsènic (begudes d’arròs), plom (en animals de caça), cadmi (en cossos i caps de crustacis) i mercuri (espècies de peix blau de gran grandària).

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!