Desenvolupament psicomotor i emocional
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Bebès prematurs: tot el que necessiteu saber

4 min.

La prematuritat és un problema de salut a nivell mundial. S’estima que cada any neixen en el món 15 milions de bebès prematurs. A Espanya suposa uns 30.000 naixements anuals abans d’hora. Més d’una tercera part dels bebès ingressats en les unitats neonatals ho estan per haver nascut de manera prematura.

La prematuritat és la principal causa de mort en els nounats durant els primers dies de vida i és responsable de la meitat dels casos de discapacitat en la infància.

Classificació de la prematuritat

Es considera prematur al bebè que neix abans de les 37 setmanes de gestació. El temps de gestació és molt important i per això es classifica als bebès prematurs en funció de la seva edat gestacional, ja que, com més aviat millor s’ha produït el naixement, més risc de complicacions i seqüeles hi ha. D’aquesta manera, els protocols mèdics i el seguiment d’aquests bebès es realitzen tenint en compte la següent classificació:

El límit de la viabilitat se situa entre les 23 i les 25 setmanes de gestació. Aquests bebès tan petits (a vegades pesen poc més de 500g, suposen un gran repte terapèutic.

Per què el bebè ha nascut prematur: causes

La majoria de les vegades el part prematur ocorre per causes desconegudes. Simplement es trenca la bossa de líquid amniòtic o es desencadenen les contraccions del part. Alguns factors que el poden afavorir són: antecedent de part prematur, edat materna (menor de 20 o major de 40 anys), embaràs múltiple, estrès, consum de drogues, malalties del fetus, malalties maternes o problemes uterins i placentaris.

Problemes mèdics derivats de néixer abans d’hora

Els problemes mèdics solen ser més importants quant menor és l’edat gestacional. Hi ha moltes diferències individuals en l’evolució, també dependents de les circumstàncies en les quals s’ha desencadenat el part i els problemes previs detectats en el fetus o en vosaltres, les mares.

És important que conegueu que la prematuritat s’associa a immaduresa de tots els òrgans i sistemes, i no solament a una grandària corporal petita. Els grans prematurs, menors de 28 setmanes i habitualment menors de 1100-1200 grams, són els que solen tenir majors problemes i riscos mèdics, com els següents:

  • Problemes respiratoris que requereixen suplement d’oxigen i a vegades suport ventilatori.
  • Dificultats en l’alimentació i dèficits nutricionals.
  • Sistema immunitari immadur, que els fa molt susceptibles a infeccions.
  • Lesions hemorràgiques o infart en el sistema nerviós central, per alteracions de la vascularització i de l’oxigenació.
  • Enterocolitis necrosant, una afectació intestinal que pot arribar a originar una perforació.
  • Altres riscos com a anèmia, icterícia, hipotèrmia o retinopatia.

Prematurs tardans: nascuts entre la setmana 34 i la setmana 36

És el grup més nombrós de bebès prematurs, constituint un 70% dels bebès nascuts abans d’hora. El seu pes de naixement sol ser major de 2000-2200 grams i en aparença podeu confondre”ls amb un nounat a terme, però de menor grandària. 

Pies prematuros

No obstant això, els bebès prematurs tardans precisen un seguiment més estret que els nounats a terme, perquè tenen més dificultats per a la succió i l’alimentació i, en conseqüència, per a guanyar pes. És més habitual que tinguin dèficits nutricionals, que els costi regular la temperatura, o la glucèmia, o que tinguin problemes respiratoris.

Durant el seu seguiment també heu de tenir en compte l’antecedent de prematuritat, perquè és possible que algunes fites del desenvolupament els aconsegueixin una mica més tardanament.

Aspectes que tenir en compte en el desenvolupament del bebè prematur

Davant un part prematur, sorgeixen moltes preguntes i pors. És una cosa normal, a més de per les circumstàncies que han envoltat al naixement, perquè els bebès prematurs necessiten unes cures especials. Algunes coses que heu de saber són:

  • No sempre un baix pes implica prematuritat. Els pesos s’estableixen mitjançant les taules de pes i percentils, de manera que pot haver-hi bebès prematurs de baix pes, de pes adequat o de pes elevat per a la seva edat gestacional, igual que ocorre amb els nascuts a terme.
  • Edat corregida. L”edat corregida és l’edat que tindria el bebè si hagués nascut a les 40 setmanes d’embaràs. S’utilitza en el seguiment per a ajustar la maduresa del seu desenvolupament segons la intensitat de la seva prematuritat. És molt important que ho tingueu en compte, per exemple, en la valoració del desenvolupament psicomotor i emocional o per a estimar el moment d’oferir aliments de consistència sòlida (BLW). Heu d’individualitzar l’introduir l’alimentació complementària i altres aspectes preventius com la vacunació que realitzareu seguint l’edat cronològica i no l’edat corregida.
  • Seguiment i seqüeles. Heu de realitzar el seguiment del vostre bebè durant tota la seva infància perquè las seqüeles poden aparèixer en edats més avançades. Mentre que, en els primers mesos, els problemes motors solen ser més evidents, amb el pas del temps, les dificultats de comunicació i socials poden aparèixer. En l’època escolar, cobren rellevància els trastorns de l’aprenentatge. Aquests bebès es beneficien de l’atenció precoç, que ha d’iniciar-se tan aviat rebin l’alta hospitalària.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!