Alimentació
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Cures de la mare durant la lactància

6 min.

Quan sou mares, moltes vegades la cura d’una mateixa passa a un segon pla. Però és important prioritzar el vostre benestar. I és que, per a poder cuidar del vostre bebè és necessari que també us cuideu vosaltres.

Què menjar durant la lactància

Durant el postpart, les mares heu de cuidar especialment la vostra alimentació i seguir una dieta equilibrada i saludable. En el cas de les mares lactants, aquest consell cobra especial rellevància. No és tant pel bebè, que excepte en casos de mares amb desnutrició severa, continuarà rebent una llet amb tots els nutrients necessaris independentment de la dieta de la mare. Saber què menjar durant la lactància us ajudarà a sentir-vos millor, amb més energia i a afavorir que la vostra salut no es vegi afectada negativament.

Existeixen mites sobre la dieta de la mare lactant, com que pot provocar flatulències en els bebès. Però els gasos es produeixen exclusivament amb la digestió d’alguns aliments en el vostre intestí i, per descomptat, en cap cas aconsegueixen la llet. Igual que tampoc és cert que per a produir llet calgui prendre-la. Una dieta sana durant la lactància, igual que en l’embaràs, és tot el que necessiteu per a una nutrició adequada i produir la llet que el vostre fill o filla necessita.

És possible que durant la lactància sentiu més gana, ja que estareu gastant més calories. Però heu de procurar sadollar-vos amb aliments saludables: hidrats de carboni complexos (fruita, verdura, cereals integrals…), proteïnes (llegums, ous i carns magres com el pollastre, la vedella o el peix), greixos saludables (oli d’oliva, fruita seca…) calci (lactis, tofu, sardines, verdures de fulla verda…) i fibra (és molt convenient per a prevenir el restrenyiment). A més, probablement la matrona us recepta un suplement vitamínic de iode o ferro.

Precaucions amb la dieta d’una mare lactant

És possible menjar pràcticament de tot, però també heu de tenir en compte què no menjar durant la lactància.

  • No cal forçar beure més aigua si no teniu set. Estar ben hidratades és important, a més probablement sentiu més set de l’habitual durant les primeres setmanes, però tampoc us heu d’obligar a beure més si no voleu.
  • No són necessaris suplements multivitamínics durant la lactància materna. La matrona, o fins i tot el metge d’atenció primària, solament l’indicarà en cas que sigui necessari.
  • Hi ha la possibilitat que el bebè resulti al·lèrgic a algun aliment que mengi la mare especialment la llet de vaca. Davant qualsevol símptoma del bebè, com a vòmits o malestar, el pediatre pot recomanar retirar aquest aliment temporalment de la vostra dieta.

Beure alcohol i fumar durant la lactància

Un altre mite freqüent és que la ingesta de cervesa augmenta la producció de llet materna. Això no és cert, i a més la cervesa amb alcohol pot ser molt perjudicial per al bebè. L”alcohol ha d’evitar-se completament durant l’embaràs i la lactància perquè passa a través de la llet materna en concentracions similars a les del torrent sanguini. Pot causar sedació, irritabilitat i retard psicomotor en el bebè.

El tabac és una altra substància perjudicial per a la salut, tant per a vosaltres com per als vostres bebès. A més dels nivells de nicotina i altres metalls pesants trobats en la llet de mares fumadores, el tabac pot disminuir la producció de llet. Però el major problema per a la salut del lactant és el fum que li feu respirar. Atès que fumar durant la lactància perjudica la vostra salut i també pot danyar la del vostre fill, convé deixar-lo com més aviat millor, preferentment abans de l’embaràs.

Malgrat aquestes contraindicacions, si decidiu continuar fumant, és preferible continuar amb la lactància materna. Això sí, es recomana que espereu a fumar després de les preses i per descomptat que no exposeu a bebès, nens i nenes, ni al fum ni a les zones en les quals s’hagi fumat. Tampoc heu de practicar llit familiar si fumeu, ja que augmenta el risc de mort sobtada del lactant.

Es pot prendre cafè si dones el pit?

Tant el cafè com aquells aliments que porten cafeïna o teína (xocolata, refrescos, te…) consumits amb freqüència poden originar irritabilitat i dificultat per al somni en el bebè. Per tant, eviteu en la mesura del possible un excés de consum de cafeïna i teína en la lactància. Fins a un total de 500 mg de cafeïna al dia (unes tres tasses de cafè) es considera segur.

Medicaments compatibles amb la lactància

La majoria de fàrmacs d’ús comú són compatibles amb la lactància materna: antipirètics, antiinflamatoris, antibiòtics, antidepressius, analgèsics… Solament entre un 5 i 10% de tots els medicaments no ho són. Per descomptat, aquells que el pediatre indiqui que poden ser administrats directament al lactant, també podreu prendre”ls vosaltres en cas que sigui necessari. La majoria de les malalties cròniques en la mare també són compatibles amb la lactància materna, així com molts dels processos infecciosos que podeu patir.

Cures i problemes en els pits

Els pits no requereixen de cap cura especial durant la lactància. Rentar el pit abans de cada presa no és només innecessari, sinó que pot resultar perjudicial. Per a la correcta higiene en la lactància materna, bastarà amb la higiene habitual. A més, algunes pomades s’han demostrat perjudicials, per la qual cosa no és convenient el seu ús excepte casos específics i amb indicació mèdica.

Què fer quan hi ha dolor si dones el pit

La lactància no ha de fer mal. Si fa mal, generalment és degut a una mala postura o un mal agarri. També pot ser provocat per una limitació en la mobilitat de la llengua del bebè o una mandíbula inferior retreta. Més enllà de lleus molèsties que poden ser habituals, sobretot durant les primeres setmanes amb la pujada i ejecció de la llet, qualsevol dolor intens ha de ser atès per un professional mèdic. 

Bebé tomando pecho

Si el dolor o la coïssor s’intensifiquen en finalitzar la presa, i a més el mugró es torna a un color blanquinós primer i morat després, pot ser que es degui a la síndrome de Raynaud. Aquest trastorn dels vasos sanguinis és relativament freqüent, i empitjora amb l’estrès, el tabac, la cafeïna i el fred. Després de millorar la postura i l’agarri, aplicar calor seca en els mugrons abans i després de les preses pot ajudar a disminuir el dolor.

Què fer en cas d’esquerdes: prevenció i tractament

Per a prevenir les esquerdes, el primordial és seguir les indicacions bàsiques per a establir la lactància correctament: la primera presa precoç, una bona postura, un agarri correcte, no limitar les preses i sol·licitar ajuda en cas de dolor. Si ja teniu esquerdes, a més de millorar la tècnica d’alletament i valorar la posició de la boca del bebè, us ajudarà mantenir els mugrons secs i a l’aire la major part del temps i aplicar la vostra llet materna o oli d’oliva diverses vegades al dia. Davant infecció, i en el cas de tenir una heridita oberta, consulteu amb el metge i seguiu la seva recomanació (utilitzant pomades només amb prescripció mèdica). I, si són molt doloroses, podeu començar les preses pel pit sa, perquè el nen xucli l’esquerdat amb menys avidesa, i fins i tot extreure la llet amb un sacaleches per a donar la lactància en diferit mentre es curen les esquerdes.

Congestió mamària

La congestió o ingurgitació mamària es produeix normalment entre el segon i el quart dia de vida del bebè. Es deu a l’enorme augment de flux sanguini necessari per a iniciar la producció de llet. Però la congestió mamària patològica només apareix quan el bebè no treu la llet correctament.

Quan els pits en la lactància estan tan tibants que el bebè té dificultats per a agarrar-se, convé que apliqueu una mica de calor justa abans de la presa i els buideu una mica manualment. Si les molèsties no s’alleugen després de la presa o persisteixen en el pit que menys ha buidat el bebè, heu d’extreure tota la llet per a evitar obstruccions. També podeu aplicar durant mitja hora comprimides fredes sobre el pit després de la presa.

La mastitis

La mastitis és la inflamació d’un o diversos lòbuls de la glàndula mamària, i pot estar acompanyada o no d’infecció. S’origina per la retenció de la llet i per un sobrecrecimiento bacterià. Els símptomes principals són el dolor mamari, la inflamació local i, a vegades, símptomes similars a un quadre gripal. Si sospiteu d’una mastitis d’origen infecciós, és recomanable que acudiu al metge perquè us facin un cultiu de la llet.

El tractament de la mastitis consisteix a aconseguir un total buidat del pit i fer repòs. Mai s’ha de suspendre la lactància en cas de mastitis. Quan els símptomes duren més de 24 h, sol ser necessari l’ús d”antibiòtics, que no són perillosos per al bebè.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!