Criança
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les conseqüències de l’ús de pantalles en els nens: consells i recomanacions

3 min.

Segurament sou conscients que en l’actualitat els nens neixen i creixen envoltats de tecnologia. Són la generació dels anomenats nadius digitals. No obstant això, pocs adults saben que la presència contínua de pantalles com a ordinadors, tauletes o mòbils pot tenir conseqüències greus en menors de quatre anys.

La primera infància, dels 0 als 7 anys, i sobretot els tres primers anys de vida són essencials per al desenvolupament vital d’un nen. Durant aquests anys es produeix el major i més intens creixement motor, social i emocional. Per aquest motiu, entre els 0 i 2 anys, l’ús de dispositius tecnològics està totalment desaconsellat per l’Associació Espanyola de Pediatria. Dels 2 als 4 anys, podeu regular el temps enfront de pantalles a màxim una hora al dia, tractant que sigui el mínim possible i sempre supervisat, és a dir, triant els continguts i en companyia d’un adult. Per a nens i nenes majors de 5 anys no es recomana passar més de 2 hores al dia davant d’una pantalla.

Com a pares i mares, l’important és que tingueu clar que la recomanació de zero pantalles fins als dos anys és perquè el vostre fill o filla deixa de fer coses importants per al seu desenvolupament: el temps que està davant de la pantalla és temps en el qual no està desenvolupant habilitats imprescindibles, com per exemple jocs de psicomotricitat o activitat física.

Com afecten les pantalles en la infància

  • Dificulten el desenvolupament del llenguatge.
  • Retarden el desenvolupament de la psicomotricitat gruixuda i fina.
  • Disminueixen la capacitat per a interaccionar amb nens i adults, també d’aprendre a manejar els seus rabietas i frustracions.
  • Perjudiquen la capacitat per a manejar els temps d’espera, de manera que no aprenen a ajornar el desig.

Alternatives a les pantalles

La realitat és que molts nens i nenes ja s’han iniciat en l’ús de pantalles amb pocs mesos de vida. El ritme de vida atrafegat, la falta de temps per a pensar en altres recursos i les preocupacions pròpies de la maternitat i la paternitat (com per exemple, que el bebè mengi), us pot portar a oferir les pantalles com a recurs de distracció. Què podeu fer per a evitar caure en això?

  1. Recordeu que l’alimentació no és solament la ingesta de nutrients, és un procés que ajuda al desenvolupament del bebè ja que li convida a experimentar amb els seus sentits i fins i tot a socialitzar. Si compartiu taula i mengeu tots al mateix temps, segur que el moment del menjar és més agradable i no fan falta pantalles per a ajudar-lo a menjar.
  2. Podeu preparar una petita bossa amb jocs senzills que ajudin el nen o nena a entretenir-se en aquells moments en els quals es recorria al mòbil o a la tauleta. Per exemple, en una sala d’espera, en un restaurant o si viatgeu. Una llibreta i un parell de llapis de colors, contes, ninots, adhesius… són algunes de les opcions.
  3. Deixeu alguns de les seves joguines guardades durant un temps, així quan necessiteu que s’entretingui a casa podeu treure”ls i seran una novetat irresistible.

Quan usar les pantalles

Segons l’Organització Mundial de la Salut, i altres organismes com l’Associació Espanyola de Pediatria, només hi ha un ús aconsellat per a nens i nenes de 2 a 3 anys: la comunicació amb parents a través de telèfon i videollamada. 

Madre e hijo hablando por el ordenador

En definitiva, un nen menor de dos anys no necessita pantalles en absolut, atès que ja té molts estímuls per a distreure”s i aprendre per si mateix amb el seu entorn, per exemple i sobretot, jugant.

El joc a l’aire lliure és molt important per al seu desenvolupament físic i intel·lectual, així com el temps de qualitat a casa, on el petit pot desplegar tota la seva creativitat, imaginació i potencial a través del joc lliure i espontani.

Finalment, heu de tenir clar que l’ús de dispositius digitals no pot substituir cap mena d’atenció per part vostra, o com a distracció per a aconseguir un objectiu.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!