Criança
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Com establir límits en la criança del bebè

3 min.

Com a adults, heu de decidir i establir unes bases sobre les quals construir la relació amb els vostres fills. L’empatia, el respecte, l’amor i la fermesa són ingredients necessaris per a un desenvolupament integral durant l’època de criança. A més, és important tenir en compte que el límit és l’eina més poderosa que teniu per a assegurar un desenvolupament integral saludable dels vostres fills i hijas.la falta d’ells pot ser l’origen de molts problemes en l’adolescència i fins i tot l’edat adulta.

Què són i per a què serveix posar límits

Els límits són les normes que establiu com a adults des de l’empatia i el respecte, i que serveixen de guia als nens per a garantir una bona convivència tant dins del si familiar com amb la resta de la societat. Els límits els ajuden a saber què estan acceptats en la convivència, els adverteixen i preserven de perills i els ajuden a tenir responsabilitat. Per tot això, quan els nens creixen amb límits, creixen en un ambient de seguretat i respecte.

Com i quan posar límits: consells i recomanacions

Quan es parla d’establir límits, cal tenir clar que no és el mateix posar que imposar. Heu de reflexionar i entendre les necessitats dels vostres fills, tenint en compte el moment evolutiu en el qual es troben i que tal vegada aquestes necessitats no tenen per què coincidir amb les vostres. Per exemple, per als adults els horaris són molt importants i enteneu que cal ser puntuals. No obstant això, el concepte de temps per als nens és massa ambigu i els costa comprendre i valorar la necessitat de complir amb uns horaris determinats.

Per a què serveixen els límits

Els límits són necessaris durant tot el desenvolupament del nen o nena, per això els podeu aplicar des de petits. L’única cosa que heu de tenir en compte és que els límits aniran evolucionant d’igual manera que el bebè va creixent. Amb l’edat, els límits seran diferents per a garantir un creixement saludable.      

Limites crianza

La importància de ser objectius a l’hora de posar límits

A l’hora de posar límits ser objectius és crucial, sent concrets i específics, sense usar frases generalitzades com “porta”t bé”. Es recomana que canvieu aquest tipus de frases per frases més concretes com a “parla baixet que l’àvia està dormint”, per exemple, així ajudareu al nen al fet que comprengui, a poc a poc, què és el que necessiteu i espereu d’ell. D’aquesta manera anirà integrant les normes de convivència establertes.

Entendre les necessitats del nen o bebè

Donar alternatives o opcions és un altre recurs a l’hora d’introduir els límits de manera respectuosa. Per exemple, si el beu està colpejant la taula amb la seva joguina, podeu portar-lo a un altre lloc on pot continuar colpejant sense espatllar la taula i li ho expliqueu. Com a alternativa, també podeu oferir-li una joguina que serveixi per a colpejar sense danyar-se o danyar la taula, explicant-li per què ha de fer-ho amb una altra joguina i no el que usava, així entendrà el perquè del límit.

Millor parla en positiu que en negatiu

Posar èmfasi en el positiu és important perquè el límit s’integri en el creixement del nen. Si només li dieu que és el que no pot fer, no hi ha garantia d’aprenentatge. No obstant això, si li parleu en positiu, el nen estarà més receptiu. Per exemple, si li dieu “no cridis’’, esteu insistint en el que no ha de fer. No obstant això, si li dieu “parla baixet que és molt primerenc’’, reforceu el que sí que pot fer.

Recordeu que el propòsit dels límits és ajudar els nens i nenes a organitzar, internalitzar les regles i adquirir pautes de comportament adequades tenint en compte les seves necessitats, les seves inquietuds i els seus interessos.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!