Cures generals i prevenció
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

La importància de la higiene bucal en la infància

3 min.

La salut bucodental en nens és tan important com en adults. L’antiga creença que les dents de llet no necessiten cures, pel fet de ser temporals, és errònia. Les càries i els problemes que es donin en aquestes primeres dents del nen influiran en la seva salut bucal durant la seva vida adulta.

Uns correctes hàbits alimentosos, la higiene dental i les visites regulars a l’odontopediatra són factors clau en la prevenció de malalties bucodentals. Seguir una rutina d’higiene i ensenyar als nens i a les nenes a raspallar-se de forma adequada les dents és una tasca que ha d’iniciar-se des de la sortida de la primera dent. Fins que no tinguin la suficient autonomia i destresa manual per a mantenir nets les seves dents, com a mínim als 7-8 anys d’edat, sou els pares i les mares els qui heu de realitzar el raspallat.

Hàbits per a una bona higiene bucal en els nens

La càries és la malaltia crònica més freqüent en la infància i un dels principals problemes de salut pública a nivell mundial. Segons l’última Enquesta Nacional de Salut Oral 2020, les càries afecten 1 de cada 4 nens i nenes menors de 4 anys a Espanya.

La higiene bucal és essencial per a evitar la presència de càries. La falta d’un correcte raspallat condiciona l’acumulació de placa dental, on es dipositen bacteris que produeixen àcids que ataquen i destrueixen l’esmalt. Si no es detecta aviat i es tracta, la destrucció avança fins a fer cavitats en les dents, que originaran dolor i inflamació, i pot provocar fins i tot la pèrdua de la dent.

Quan començar a raspallar les dents al bebè?

La primera de les recomanacions per a una correcta higiene bucodental és que comenceu amb el raspallat des de l’erupció de la primera dent. Fins als 7-8 anys d’edat, els nens no estan preparats per a rentar-se bé les dents, així que heu de fer-ho vosaltres i vosaltres.

Com raspallar les dents al bebè?

Heu d’usar un raspall de dents infantil, adaptat a la grandària de la seva boca, i pasta dentifrícia. El fluor és molt necessari per a la prevenció de la càries, per la qual cosa la primera pasta per al raspallat dental del bebè ha de tenir com a mínim 1000 ppm (parts per milió) de fluor. La indicació de l’edat recomanada en l’envàs de la pasta no sempre és conforme amb aquesta quantitat, per la qual cosa sempre s’aconsella que reviseu l’etiquetatge.

La quantitat de pasta dental a utilitzar depèn de l’edat. De 0 a 2 anys seria suficient amb tacar una mica el raspall, de 2 a 3 anys, la grandària d’un gra d’arròs cru i després dels 3 anys, la quantitat de pasta hauria de ser de la grandària d’un pèsol. No és recomanable que mulleu el raspall amb la pasta abans d’iniciar la rentada, ni que esbandiu la boca després del raspallat. 

Madre cepillando los dientes a su bebé

El raspallat ha de fer-se com a mínim durant 2 minuts 2 vegades al dia, sent el de la nit el més important. A més, heu de canviar el raspall amb freqüència, perquè s’espatllen amb facilitat.

Pot ser que els més petits protestin i resulti complicat raspallar-los les dents, però no heu de deixar de fer-ho, ja que així esteu protegint la seva salut. Si estan acostumats a veure a mamà i a papà rentar-se les dents diàriament, us voldran imitar. Podeu deixar que siguin ells els qui es rentin primer, però el raspallat que realment compta és el que li feu vosaltres després.

Consells per a una millor salut bucal

A més del raspallat dental diari, és convenient seguir aquestes altres recomanacions per a cuidar la salut bucodental dels vostres fills i filles.

  • L”alimentació també és un factor que incideix en la càries dental. Heu d’evitar aliments ensucrats (és preferible comprovar la presència de sucre directament en l’etiquetatge) i reduir aquells amb textura enganxosa. I heu de fomentar el consum de fibra i aliments que hagin de ser mastegats, així augmentarà la producció de saliva (que protegeix contra les càries). Encara que fins que el bebè no tingui els queixals i controli bé la gestió dels aliments, heu de tenir precaució amb aquells aliments massa durs.
  • És recomanable que porteu al vostre bebè a l’odontopediatra amb l’erupció de la primera dent. En aquesta visita, entre els 6 i els 12 mesos, entre altres qüestions, se us ensenyarà tècniques d’higiene bucal per a bebès i nens.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!