Cures generals i prevenció
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Seguretat del bebè en l’aigua: com evitar ofegaments

3 min.

Les activitats en l’aigua són una gran font de diversió per a nens i bebès. Especialment durant la temporada d’estiu, les platges i les piscines són llocs d’oci per a majors i petits, però heu de saber que no estan exemptes de risc.

Les xifres relacionades amb els accidents en l’aigua són esgarrifoses. Solament a Europa, uns 5.000 nens moren ofegats cada any. A Espanya suposen la segona causa de mort accidental en la infància, solament superada pels accidents de trànsit.

A més d’aquests incidents mortals, es produeixen moltíssims altres accidents com a ofegaments en nens i bebès que causen lesions, hospitalitzacions i en alguns casos greus lesions i discapacitats.

Risc d’ofegament durant la infància

Els nens petits, d’1 a 4 anys, són el grup d’edat amb major risc d’ofegament. Algunes malalties com l’epilèpsia o condicions com els trastorns del desenvolupament psicomotor i emocional incrementen aquest risc.

La vulnerabilitat enfront de l’ofegament és diferent en les diferents edats.

Així per exemple els lactants, menors d’un any, tenen una mobilitat reduïda i poden ofegar-se en escassos centímetres d’aigua en banyeres, cubs o piscines inflables petites, si no estan sota la constant supervisió d’un adult. La recomanació és no deixar mai només a un bebè en la banyera o altres llocs amb aigua, ni tan sols uns segons.

Niña jugando en la piscina

El major risc d’ofegament en els nens d’1 a 4 anys s’explica perquè comencen a ser més autònoms i independents en els seus moviments, i poden escapar amb una certa facilitat de la supervisió de l’adult. A més, el seu nivell cognitiu encara no els permet reconèixer les situacions de perill. Els accidents en aquest grup d’edat solen produir-se en piscines privades que habitualment no tenen vigilància externa.

Consells de seguretat infantil en piscines i platges

Per a poder gaudir sense perill dels beneficis i la diversió que aporten les activitats aquàtiques, heu de seguir aquestes recomanacions:

  • Vigileu a nens i bebès de manera contínua. És la principal norma de seguretat. És necessari mirar a la piscina on estan els nens cada 10 segons, tenint-los controlats de manera que pugueu arribar a ells en menys de 20 segons. A la platja, quan van a l’aigua, han d’estar acompanyats en tot moment. Fins i tot si estan allunyats de la riba, heu de comprovar contínuament que romanen al costat de vosaltres, perquè no es perdin entre la multitud i perquè no es dirigeixin solos a l’aigua.
  • Avalueu els riscos, la capacitat del bebè o del nen d’arribar només a la piscina o a la mar al moment menys pensat.
  • En nens més majors, ensenyeu-li a surar, així com les normes de seguretat bàsiques en l’aigua. No us confieu en l’ús de maniguets i flotadors. Si no saben nedar, l’armilla és la millor eina.
  • Trieu platges amb servei de socorrista i respecteu les indicacions de les banderes i els cartells. És important que no delegueu la vigilància en els socorristes, la responsabilitat continua sent vostra.
  • Mantingueu allunyats als nens dels elements de drenatge de les piscines i assegureu el seu correcte funcionament.
  • En piscines, compteu amb elements de protecció i seguretat com les tanques, els cobertores i les alarmes.
  • És molt important que conegueu les maniobres de reanimació cardiopulmonar i sapigueu el número de telèfon d’emergències del país on estigueu.

La seguretat en l’aigua del vostre fill o filla dependrà en gran manera de la vostra supervisió constant. Com a adults, heu d’avançar-vos als passos que puguin donar en el seu descobriment del món i del seu entorn.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!