Cures generals i prevenció
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

En què fixar-se per a triar la sabata del bebè

3 min.

Els peus dels nens, igual que el seu sistema motor, estan en desenvolupament durant els primers anys de la infància, per la qual cosa triar un bon calçat per a cada etapa és especialment important. La sabata infantil no ha de limitar els moviments dels peus ni condicionar la marxa, ha de tenir la grandària adequada i adaptar-se a la forma del peu.

Sabates per a gatejar

Durant els primers mesos de vida, el vostre bebè no necessita cap sabata. De fet, el seu ús podria ser perjudicial per al seu desenvolupament. Per a l’etapa de gateig, el calçat segueix sense ser necessari. El peu descalç té un millor contacte amb el sòl i la resta dels estímuls que li envolten. En cas que vulgueu protegir el bebè del fred, uns mitjons antilliscants seran suficients.

Quines sabates o sabatilles triar per als primers passos

El vostre bebè començarà a fer els seus primers passos després que aconsegueixi posar-se dempeus. Al principi caminarà ajudant-se d’un punt de suport i desplaçant-se lateralment. Al cap d’un temps, s’animarà a fer els seus primers passos sense ajuda. Els primers passos són irregulars, sovint no més de 2 o 3, fins que definitivament es llanci a caminar d’un costat a un altre. Igual que en l’etapa anterior, si el vostre fill o filla va sense sabates percebrà millor els estímuls i els seus peus s’adaptaran més fàcilment al sòl. Així que a casa pot continuar descalç, ja que la sabata no l’ha d’ajudar a aprendre a caminar. En el cas de sortir al carrer, podeu posar-li unes sabates que li donin confort tèrmic i li protegeixin de la brutícia i dels objectes punxants. Però com més semblant sigui la sabata a anar descalç, millor.

Zapatos bebe

Sabates o sabatilles per a l’adquisició de la marxa

L”adquisició de la marxa es produeix des que el vostre bebè fa els primers passos, fins aproximadament els 3 anys d’edat. En aquest temps, el seu desplaçament pot ser immadur, donant la sensació que no col·loca bé els peus en el sòl. Com és una època d’entrenament, triar un calçat adequat és essencial,

Característiques de les sabates per a la marxa

  • La sola ha de ser fina, d’un gruix aproximat d’uns 3 mm, i flexible.
  • Sense taló i d’iguals característiques en la zona anterior que posterior.
  • La plantilla (si porta) ha de ser extraïble i sense arc.
  • No han de portar reforços en el taló.
  • No poden limitar la mobilitat dels turmells.
  • Ha de portar un sistema de tancament: el millor per a afavorir l’autonomia és el velcro.
  • La forma ha de ser quadrada i la punta rodona i tancada perquè pugui moure els dits de manera còmoda i segura.
  • Trieu sabates lleugeres i assegurances per als nens i nenes. Que siguin antilliscants, fabricats amb materials transpirables i no tòxics, i que siguin resistents a l’ús diari i a la rentada.

El millor moment per a comprar el calçat del bebè

El millor moment per a comprar sabates per al vostre fill o filla és a última hora de la tarda, ja que el peu està més dilatat a causa de la circulació sanguínia. Una sabata comprada al matí, pot ser que a la tarda quedi atapeït. Un altre consell és que sempre li proveu totes dues sabates, ja que pot haver-hi diferències entre un peu i l’altre.

Encertar amb la talla és important

Els nens creixen a un ritme vertiginós i, durant els primers anys de la seva vida, haureu de comprar molts parells de sabates. Cada tres de setmanes és recomanable revisar la grandària de les sabates o sabatilles del bebè i comprovar que no se li han quedat petits. També revisar els seus peus, per a assegurar-vos que no li ocasionen rascades, rojors o altres lesions.

Les sabates no poden estrènyer els peus, però tampoc li poden quedar massa grans. Així que no és recomanable comprar una talla superior perquè pugui usar-los durant més temps.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!