Desenvolupament psicomotor i emocional
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Desenvolupament psicomotor i emocional: el bebè entre sis i nou mesos

3 min.

Amb els nou mesos d’edat acaba el seu període d’exterogestación, és a dir, el temps que el bebè ha passat fora del ventre matern però amb necessitats molt semblants a les quals tenia durant la gestació.

Característiques del bebè als nou mesos

En aquesta fase els dos aspectes del desenvolupament més importants són la sedestació i l’inici del desplaçament de manera autònoma.

El bebè serà capaç de mantenir-se assegut només sense caure”s i passar així llargues estones. També és capaç de canviar de postura, arribant a asseure”s ell només des d’una posició estirada, així com canviar d’assegut a la posició de cuadrupedia o gateig, recolzat a les mans i genolls.

També podrà gestionar la seva alimentació, emportant-se l’aliment a la boca cada vegada amb major habilitat, per la qual cosa podreu iniciar la introducció de l’alimentació complementària amb aliments sòlids.

Quan comença a desplaçar-se el bebè

El següent pas és l’inici del desplaçament. Clàssicament és el gateig, però hi ha bebès que no gategen i tenen un desenvolupament completament normal. El desplaçament pot ser de les formes més diverses: arrossegant-se, culeando, reptando o rodant. La qüestió és aquesta intenció de desplaçar-se i que el bebè a aquesta edat aconsegueixi arribar a un objecte que està a distància.

Començarà a suportar el pes de les seves cames quan té un punt de suport i, al final d’aquesta etapa, alguns bebès seran capaços de posar-se de genolls o dempeus i fins i tot de desplaçar-se lateralment deambulant amb els seus braços recolzats en una taula o en un sofà.

Coordinació i comunicació a partir dels sis mesos

Des del punt de vista del llenguatge, intentarà imitar algunes paraules amb monosíl·labs o bisíl·labs, si bé encara sense sentit.

En complir els nou mesos, imitarà gestos, saludarà, donarà palmitas i farà onomatopeies, per exemple, els sons dels animals.

En aquesta etapa del desenvolupament, també començarà a mostrar empatia selectiva identificant emocions i sensacions, i a incomodar-se amb la presència de persones estranyes, desenvolupant en molts casos el que es coneix com a angoixa de separació.

L”angoixa o ansietat de separació és el plor o la inquietud d’un bebè entre 8 i 12 mesos quan sent que les seves figures d’inclinació es van. A pesar que a aquesta edat s’estan tornant cada vegada més independents, encara se senten insegurs quan se separen de vosaltres, els seus cuidadors. Malgrat tot això, el procés sol ser transitori i evolutiu.

Activitats per a bebès de nou mesos

Les seves mans seran molt més hàbils i iniciarà el moviment de pinça amb els dits, amb la finalitat de poder manipular objectes més petits. Començarà a gaudir amb el joc i les joguines, de forma més complexa que als tres mesos: portant-los a la boca, colpejant-se o llançant-los al sòl. Es desenvoluparà la permanència de l’objecte: tirarà un objecte al sòl i el buscarà per a veure on està. Es divertirà molt tirant-ho una vegada i una altra, mentre vosaltres ho recolliu una vegada i una altra del sòl i li ho retorneu. 

Desarrollo 6 meses

Al bebè de sis a nou mesos li agradarà explorar i descobrir els colors, els sons, les textures i els moviments, per la qual cosa podeu provar amb jocs i activitats que impliquin aquest descobriment del món que els envolta: introduir i treure objectes de recipients, derrocar torres, l’amagatall amb les mans… És important que tingueu en compte que el joc es tracta d’una diversió, per tant, no és recomanable projectar massa expectatives quant a estimulació o educació.

A aquesta edat són comunes els jocs de construcció i apilables (sobretot amb diferents colors i grandàries), joguines musicals (pianos, tambors), joguines per a l’hora del bany, galledes i pales, taules d’activitats senzilles, etc.

Signes d’alarma als nou mesos

Arribats als nou mesos, el control corporal del bebè ha de ser més evident, així com les seves ganes de descobrir el món. Encara que no tots els bebès aconsegueixen aconseguir les diferents fites del desenvolupament al mateix temps, és recomanable que consulteu amb el seu pediatre si als nou mesos observeu alguns d’aquests signes:

  • El tronc es mostra flàccid, sense força.
  • No s’aguanta assegut sense suport, ni és capaç de canviar de postura sense ajuda.
  • No fa la pinça.
  • No manipula objectes.
  • Rebutja de manera important els aliments sòlids.
  • El somni continua sent molt fragmentat, sense distingir el dia de la nit.
  • No té intenció desplazadora.
  • No parlotea ni mostra interès social.
  • Empatia pobra, no estranya en estar amb persones desconegudes.
  • Absència de conductes imitatives de sons, gestos o expressions.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!