Desenvolupament psicomotor i emocional
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Desenvolupament psicomotor i emocional: el bebè entre tres i sis mesos

3 min.

L”avanç en el desenvolupament del bebè de tres a sis mesos és molt evident. Ja no és un nounat, per la qual cosa el control del seu cos serà major i ja té plena consciència del món que li envolta. Hauria de passar gran part del seu temps despert en el sòl, en una superfície adequada, perquè pugui moure”s lliurement.

Què fa un bebè de tres a sis mesos

Les principals característiques del bebè entre tres i sis mesos es basen en un control motor progressiu del seu tronc i cap, així com de les seves mans.

Quan intenteu asseure al bebè de tres mesos, el seu cap encara no estarà estable, però progressivament serà capaç de mantenir el control cefàlic, habitualment abans dels quatre mesos.

En posició en pron (boca avall), sosté el cap i el coll enlairats de la superfície, mantenint el pes del cap i de la part superior del tronc. En aquesta fase, la majoria dels bebès aprendran a voltejar-se: primer ho faran de boca avall a boca amunt i, en una fase posterior, de boca amunt a boca avall. El volteig, que ocorre de manera casual en les primeres ocasions, a poc a poc passarà a ser una acció voluntària.

Es pot asseure un bebè de tres mesos?

El desenvolupament d’un bebè de tres mesos encara no li permet asseure”s. Serà al voltant dels sis mesos d’edat, quan es comenci a asseure, de manera inestable. És habitual que vulgui que ho mantingueu alçat, en aquesta postura. D’aquesta manera, tindrà més capacitat per a mirar al seu voltant.

Als sis mesos, si ho subjecteu en peus, càrrega el pes sobre les cames, encara que no pot mantenir-se només.

Com entretenir a un bebè de tres mesos

El bebè a aquesta edat podrà ajuntar les seves mans i jugar amb elles i se les emportarà amb freqüència a la boca, que és una altra manera d’explorar el món. 

Desarrollo 3 meses

Als tres mesos comença a intentar agarrar objectes, encara que no sempre coordina la visió amb la manipulació. A poc a poc, incrementarà el seu encert i entorn dels cinc mesos serà capaç d’agafar els objectes de manera intencionada i manipular-los, canviant-los d’una mà a l’altra. També començarà a llançar-los i a mirar cap a on van.

Als sis mesos serà capaç d’aconseguir un objecte pròxim.

Durant aquesta etapa, a poc a poc, anirà entenent millor les rutines i els gestos. Es posarà content amb les joguines, s’interessarà pel pit o pel biberó i serà capaç de riure”s a riallades. Es girarà quan senti un so, buscarà la vostra atenció, us cridarà amb petits crits o sons i mostrarà un somriure davant les mostres de comunicació. Usarà la seva veu per a mostrar alegria i disgust. També, entorn dels sis mesos d’edat, serà capaç de reconèixer el seu nom i reaccionar.

Estimulació primerenca per a bebès de tres a sis mesos

El bebè entre els tres i sis mesos està en una etapa de canvis en la qual comença a controlar la manipulació i a agafar objectes de manera intencionada, entre altres canvis. També començarà a desenvolupar més altres sentits i cada vegada estarà més interessat per descobrir el món que li envolta. És important que li acompanyeu en aquesta etapa, tenint en compte que el joc és un moment per a divertir-se i compartir junts.

Aprofitant que el bebè entre els tres i sis mesos comença a controlar els seus moviments de manera progressiva i que aprenen a voltejar-se i a asseure”s l’últim, al voltant dels sis mesos es pot divertir amb jocs i joguines que fomentin l’exercici o activitat física: gimnasos i trapezis, sonalls de pal i agarri doble, catifes sensorials o mantes d’activitats, rulos i pilotes grans per a l’equilibro i estímul sensorial.

Signes d’alarma en el desenvolupament als sis mesos

Si als sis mesos d’edat, observeu que el desenvolupament del vostre bebè s’ha estancat i no respon als estímuls com creieu que deuria, heu de consultar amb el professional pediatre. Alguns dels signes d’alarma són:

  • No han desaparegut els reflexos primaris.
  • Absència d’agarri voluntari dels objectes. No és capaç d’aconseguir un objecte pròxim.
  • Pobra coordinació entre la visió i les mans.
  • Absència de balbotejos i vocalitzacions interactives, absència d’intenció comunicativa.
  • No es gira o mira cap a on hi ha un so
  • Desinterès per les persones i l’entorn que li envolta.
  • Les cames estan tibants i estirades, la qual cosa es coneix com hipertonía. En canvi, el tronc està tou, sense capacitat per a voltejar i iniciar la sedestació, és a dir, la capacitat de quedar-se assegut només.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!