Desenvolupament psicomotor i emocional
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Desenvolupament psicomotor i emocional: el bebè entre 9 i 12 mesos

3 min.

El ritme amb el qual va adquirint habilitats el vostre bebè us sorprendrà. Fa a penes uns mesos, el seu dia a dia es basava a dormir i menjar, i ara no per a quiet. L’exploració es converteix en el seu joc favorit, i això forma part d’un desenvolupament saludable.

Les seves característiques principals

En el bebè de 9 a 12 mesos les fites més importants del desenvolupament estaran en relació amb l’inici de la deambulació i el desenvolupament del llenguatge.

En aquest període el bebè serà capaç de posar-se dempeus i caminar amb suport o ajuda, el pas previ a la deambulació autònoma. Clarament té capacitat per a desplaçar-se d’alguna manera de manera independent.

La manipulació amb les seves mans serà cada vegada més sofisticada. El moviment de pinça serà més fi i podrà treure objectes d’un recipient. També serà capaç d’introduir-los dins.

La comunicació i el llenguatge entre els 9 i els 12 mesos d’edat

Entre els 9 i 12 mesos, el llenguatge guanyarà protagonisme. El bebè serà capaç de saludar, assenyalar amb el dit i entendre a poc a poc el que li digueu, com alguns termes com el “no” o indicacions simples com “veuen”, “mira” o “presa”. També reconeixerà el seu nom i usarà exclamacions de sorpresa (“oh!’’). Imitarà sons i gestos, expressarà familiaritat i alguns començaran a dir “mamà’’ o “papà’’, a vegades, sense un sentit clar.

Què esperar d’un bebè en complir el seu primer any

El bebè a aquesta edat començarà a col·laborar per a vestir-se i es mostrarà disconforme quan no vol fer-ho, de manera que a vegades us resultarà complicat el canvi de roba o de bolquer i rentar-li les dents.

L”angoixa de separació sol ser present entre els 9 i els 12 mesos de vida del bebè. Sovint és una cosa transitòria, i a més resulta positiu per al seu desenvolupament.

L”alimentació serà cada vegada més variada i entendrà les normes socials associades al moment de menjar.

Jocs i activitats per a bebès de 12 mesos

D”una manera similar al que ocorre amb els bebès en les etapes entre els sis i nou mesos, les seves mans seran cada vegada més hàbils i serà capaç de fer pinça amb més agilitat, per la qual cosa podrà emprar aquest nou aprenentatge durant el joc. Buscarà la mirada de l’adult en les seves accions o jocs i la participació coordinada.

Si algun dels seus gestos o accions provoca riure en altres persones, li divertirà i ho repetirà amb freqüència. 

Desarrollo 9 a 12

Li agradarà jugar cada vegada amb més objectes i serà capaç de descobrir un objecte ocult. També explorarà les joguines, els sacsejarà, colpejarà i els llançarà. Començarà a entendre l’ús d’alguns objectes o joguines en concret, i els utilitzarà de manera adequada, per exemple, un got per a beure, una pinta per a pentinar-se o un llapis per a intentar gargotejar.

És important que tingueu en compte que el joc es tracta d’una diversió en la qual el mateix bebè començarà a introduir les noves habilitats que vagi desenvolupant progressivament. D’aquesta manera, és recomanable que li acompanyeu en cada etapa, prioritzant el joc com a entreteniment abans que amb grans objectius d’estimulació.

En l’edat entre els 9 i 12 mesos són habituals els jocs o joguines de construcció i apilables (sobretot amb diferents colors i grandàries), joguines musicals (pianos, tambors), joguines per a l’hora del bany, galledes i pales, taules d’activitats, contes amb imatges vistoses, projectors de llums i acoloreixis…

Signes d’alarma en complir els 12 mesos

En complir el primer any de vida, ha d’adquirir una sèrie d’habilitats, més o menys perfeccionades. En el cas d’apreciar alguns dels següents signes en el vostre bebè, heu de consultar amb el pediatre:

 • No és capaç de posar-se dempeus.
 • Absència de pinça i manipulació fina dels objectes.
 • No respon al seu nom.
 • No assenyala amb l’índex.
 • No mostra interès per l’entorn ni per la comunicació amb les persones.
 • El joc és repetitiu i poc variat, explora els objectes de manera limitada o simplement semblen no interessar-li.
 • Aparició de conductes estereotipades com a balanceig, aleteig de mans, repetició d’un so o un moviment.
 • No repeteix sons que sent ni balboteja.
 • No entén indicacions senzilles.
 • No respon al “no” ni a les salutacions.
 • Conducta afectiva pobra sense expressar alegria ni disgust, o respon de manera inapropiada.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!