Embaràs
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Tot el que has de saber als tres mesos d’embaràs

4 min.

En la setmana 12 de gestació complireu el vostre tercer mes d’embaràs. Moltes famílies decideixen fer pública la notícia en aquest moment perquè les probabilitats d’un avortament espontani han descendit molt. Més del 80% dels avortaments ocorren abans de les 12 setmanes d’embaràs. A més, en poc temps, el vostre estat serà visible ja que el ventre començarà a engruixar-se.

Entre el tercer i el quart mes d’embaràs es realitza la primera de les dues ecografies recomanades en dones sense factors de risc. Gràcies a l’avanç en la definició de les imatges d’ultrasò cada vegada es pot intuir el sexe del bebè abans, però la veritat és que encara és aviat per a afirmar-ho amb certesa.

Finalitza el primer trimestre d’embaràs

Encara que el risc d’avortament espontani ha disminuït i les principals estructures del fetus estan avançades en el seu desenvolupament, la veritat és que no heu de descurar la vostra salut. Entre les mesures que heu de continuar adoptant estan la pràctica d’exercici concorde a l’edat gestacional, seguir una alimentació variada i saludable i portar una higiene correcta. Una de les finalitats que es pretén aconseguir amb aquestes precaucions dietètiques i higièniques és reduir el risc d’infecció per toxoplasmosis. Actualment no està generalitzat el garbellat rutinari d’aquest paràsit que pot ocasionar danys en el fetus, així que totes les futures mamàs heu de prendre aquestes mesures per a prevenir la toxoplasmosis en l’embaràs:

  • Rentada de mans abans de cada menjar.
  • Usar guants en les labors de jardineria o si entreu en contacte amb femta de gats.
  • No ingerir carn crua o poc cuinada.
  • Rentar bé totes les fruites i verdures.
  • Prendre la llet pasteuritzada.
Mujer embarazada lava la verdura

L”ecografia del primer trimestre: indicadors de síndrome de Down

Amb l’arribada del tercer mes d’embaràs podreu veure al vostre bebè gràcies a l’ecografia del primer trimestre. Es realitza per via abdominal o vaginal, i no requereix cap preparació, tret que intenteu estar el més relaxades possible i amb la bufeta buida. A més de comprovar quants fetus hi ha i descartar un embaràs ectòpic (que creix fora de l’úter), es calcula l’edat gestacional i s’avalua el ritme cardíac del vostre bebè.

Quan se sap el sexe? Encara que entorn de les 11 setmanes de gestació ja es pot intuir, els estudis apunten al fet que l’exactitud és del 95% entre les setmanes 13 i 14. A més la precisió és major en el cas del sexe masculí. Però sempre ha de confirmar-se més endavant, preferiblement en la setmana 20.

També en aquesta ecografia es mesura la translucencia nucal (l”espai líquid normal subcutani en el clatell del fetus). Al costat d’aquest mesurament, es combinen l’edat de la mare i uns valors bioquímics en sang materna per a calcular el risc de trisomia 21, 18 i 13. Aquesta prova ha de fer-se al voltant de les 12 setmanes de gestació i es coneix com a triple screenig o garbellat del primer trimestre. Encara que no ofereix un diagnòstic, sí que aporta informació sobre el risc de síndrome de Down, síndrome d’Edwars o síndrome de Patau en el fetus.

En què consisteix l’amniocentesis

La confirmació o exclusió d’alguna anomalia genètica ha de fer-se a través d’una prova invasiva: l’amniocentesis . En aquest examen s’extreu, mitjançant una punció amb una agulla, una mica del líquid amniòtic per a analitzar-lo en el laboratori.

No és necessària l’hospitalització de la mare (encara que sí que es recomana repòs relatiu) i es pot fer a partir de les 16 setmanes de gestació, però comporta uns certs riscos. Per això és important que la parella estigui ben informada durant tot el procés

Com és la teva panxa als tres mesos d’embaràs

Durant el tercer mes d’embaràs els vostres pits continuaran creixent, a més les areolas dels mugrons comencen a enfosquir-se i engrandir-se per a ajudar el bebè a identificar-les quan neixi i pugui mamar. L’augment de pes encara no és significatiu, fins i tot si sofriu nàusees i vòmits pot ser que hàgiu perdut una mica de pes. Però, a poc a poc, anireu notant que la vostra roba habitual us comença a estrènyer i sentiu pressió en la part inferior de l’abdomen, sobretot a última hora del dia. Això es deu al fet que, igual que el vostre bebè, l’úter va creixent i els lligaments de la cavitat abdominal s’estiren per a fer-li lloc. A més, l’efecte de les hormones de l’embaràs pot contribuir a la inflor del ventre.

La grandària d’un fetus de tres mesos

En la setmana nou d’embaràs el bebè ja ha començat a desenvolupar la sensibilitat al tacte exterior, s’observen els dits dels seus peus i mesura entre 21 i 40 mil·límetres de llarg.

Al final de la desena setmana, l”embrió entra en l’etapa de fetus: ja han començat tots els seus òrgans a créixer, les seves orelles prenen forma i comença a adquirir les seves pròpies característiques facials. El sac gestacional desapareix i es converteix en la placenta que alimenta al bebè. Aquest òrgan, a més de transportar l’oxigen i els nutrients al fetus, produeix les hormones necessàries perquè l’embaràs progressi, com el patogen placentari, els estrògens i la progesterona.

En finalitzar les 12 setmanes de gestació, el vostre bebè ja plena completament l’úter i realitza moviments de sobresalt, es toca la cara, trencada i fins i tot obre la boca.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!