Embaràs
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Com elaborar un pla de part?

3 min.

El pla de part i naixement existeix perquè totes les dones o parelles embarassades decidiu el major nombre possible d’aspectes relacionats amb el naixement del vostre bebè. El pla aporta informació molt valuosa per al personal sanitari que us acompanyarà en el part. Els permet conèixer les vostres preferències, necessitats, desitjos i expectatives. Recordeu que el pla de part és un document dinàmic que podeu anar actualitzant en tot moment fins i tot durant el part en funció de les recomanacions mèdiques o de les vostres necessitats.

On podeu trobar el document?

Hi ha un exemple de pla de part en la pàgina web del Ministeri de Sanitat. A vegades, és el propi professional sanitari (l’obstetre o la matrona) qui us el facilitarà. En ell trobareu diversos apartats per a emplenar referents a diferents aspectes del part i de la cura del nounat. També s’acompanya d’una breu descripció amb recomanacions basades en dades científiques. 

Mujer embarazada escribiendo

Què consta en el pla de part?

  • Preferències relacionades amb l’acompanyament. Podeu triar estar soles o acompanyades durant el part per una persona de la vostra elecció, fins i tot en cas de cesària i depenent del protocol de cada hospital. S’ha demostrat que el suport continu de l’o l’acompanyant ja sigui la vostra parella o algú en qui confieu, redueix la necessitat de recórrer a tractaments farmacològics per a alleujar el dolor.
  • Preferències relacionades amb l’espai físic. Cada hospital ofereix uns tipus de sales de part i equipament. És aconsellable que visiteu el centro en el que heu decidit donar a llum i pregunteu. Podeu triar ser ateses en un sol espai durant la dilatació, el part i el postpart immediat. També si voleu utilitzar material de suport com a pilotes, miralls o coixins, poder escoltar música de la vostra elecció, usar la dutxa o banyera, graduar la intensitat de la llum, etc.
  • Preferències relacionades amb el període de dilatació. Els estudis científics recomanen que no es realitzin de manera rutinària procediments com rasurar, posar ènemes, el trencament artificial de membranes, els tactes vaginals o l’episiotomia. Abans de realitzar qualsevol d’aquests procediments, teniu el dret a ser informades sobre els motius i a decidir si accepteu o no.
  • Preferències relacionades amb la mobilitat. Podeu sol·licitar tenir llibertat de moviments per a poder caminar i triar la postura en la qual us sentiu més còmodes per a dilatar i donar a llum.
  • Preferències relacionades amb la ingestió de líquids durant el part. Quan es tracta d’un part normal sense complicacions, que us mantingueu hidratades és recomanable. Podeu triar si voleu beure o no durant el part.
  • Preferències relacionades amb l’alleujament del dolor. Existeixen moltes alternatives diferents per a alleujar el dolor. Algunes d’elles són farmacològiques (com l’epidural o l’òxid nitrós) i tècniques no farmacològiques com a relaxació i tècniques de respiració, estimulació elèctrica transcutánea (EET), estimulació de la pell (massatge superficial, massatge de pressió, aplicació de fred o calor), ús d’aigua (dutxa, banyera), acupuntura, etc. Podeu triar no usar cap d’elles, alguna o una combinació de vàries.
  • Preferències relacionades amb el pinçament del cordó umbilical. És recomanable esperar que li arribi al bebè tota la sang que es troba en el cordó umbilical gràcies al pinçament òptim. Però si opteu per donar aquesta sang, el pinçament haurà de realitzar-se abans.
  • Preferències relacionades amb l’atenció i les cures del bebè. Podeu triar agafar al vostre bebè en braços immediatament després del seu naixement. Iniciar el contacte pell amb pell i que no us separin del vostre bebè en cap moment, tret que sigui estrictament necessari. En cas de no poder fer-ho vosaltres, teniu l’opció de triar que ho faci el vostre acompanyant. També podeu informar-vos i mostrar les vostres preferències quant a l’administració al bebè de vitamina K i la pomada oftàlmica (actualment recomanades) i en quin moment fer-ho. Quant al bany del bebè, podeu triar que el banyin o que no el facin i fer-ho vosaltres a casa.
  • Preferències relacionades amb el postpart immediat. Podeu expressar el vostre desig de romandre amb el vostre bebè en tot moment i que la vostra estada a l’hospital sigui el més breu possible.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!