Embaràs
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Què passa en el segon mes d’embaràs

3 min.

En el segon mes d’embaràs, és probable que comencin els primers símptomes, si bé encara en aquest període hi ha moltes dones que continuen sense sentir gens diferent. Això no és preocupant. En la primera visita amb la matrona, entre les setmanes sis i vuit de gestació, podreu resoldre molts dubtes i comprovar que tot es desenvolupa dins de la normalitat.

Embaràs de cinc setmanes

L”Organització Mundial de la Salut (OMS), en la seva publicació sobre les recomanacions sobre l’atenció a l’embaràs mes a mes, exposa els consells i indicacions, que us traslladarà ell o la professional encarregada d’atendre-us en la primera visita de l’embaràs. Algunes d’aquestes recomanacions són:

  • Calcular l’índex de massa corporal de la mare per a realitzar un correcte seguiment del guany de pes durant l’embaràs.
  • Prendre la pressió arterial en cada visita per a controlar el risc de preeclampsia (hipertensió durant l’embaràs).
  • Realitzar un garbellat de rubèola, hepatitis B i VIH (virus de la immunodeficiència humana) per a valorar la immunitat.
  • Realitzar un garbellat de compatibilitat Rh, del grup sanguini i d’anticossos irregulars.
  • També es recomana un garbellat de diabetis gestacional durant el primer trimestre en aquelles dones que heu tingut aquesta patologia en embarassos anteriors o amb factors de risc, com ser major de 35 anys, tenir obesitat (índex de massa corporal [IMC] ≥ 30) o antecedent de diabetis en familiars de primer grau.

També us informaran sobre què no es pot menjar en l’embaràs i us donaran consells individualitzats sobre l’activitat física que heu de realitzar per al correcte desenvolupament de la gestació, així com allò que heu d’evitar pels seus perills potencials. Els esports de contacte, d’alt impacte, amb el risc de caigudes o traumatisme abdominal, o el busseig, estan desaconsellats.

Embarazada con las manos en la barriga

Heu de continuar almenys fins a les dotze setmanes de gestació amb la suplementació diària d’àcid fòlic, o iniciar-la si encara no s’havia fet. Qualsevol altre tipus de suplementació, sobretot amb multivitamínics, hauria de valorar-se de manera particular en cada cas ja que no sol estar indicat.

Comencen les nàusees en l’embaràs

Entre els símptomes del segon mes d’embaràs destaquen les nàusees. Poden acompanyar-se de vòmits, i són especialment intenses al matí. Generalment cessen en el segon trimestre d’embaràs.

Encara que no hi ha una causa exacta per a les nàusees, podrien ser provocades pels canvis hormonals propis de la gestació. En la majoria dels casos no revesteixen gravetat, més enllà de les molèsties que comporten i que podeu alleujar realitzant menjars petits però freqüents (també abans de sortir del llit al matí), fins i tot abans de sentir gana.

Si els vòmits es repeteixen de manera excessiva, podria deure”s a una hiperémesis gravídica. En aquest cas, a més de la limitació per a realitzar les activitats diàries, existeix risc de deshidratació, per la qual cosa caldria recórrer a un tractament farmacològic contra les nàusees. La piridoxina (vitamina B6) sol ser el medicament d’elecció a causa de la seva eficàcia i absència d’efectes secundaris.

Flux marró a les vuit setmanes de gestació

El flux marró en l’embaràs pot ser habitual en el primer trimestre, i en la majoria dels casos no és un signe de preocupació. Encara que inevitablement, us alarma a les futures mamàs i papàs. El flux durant l’embaràs tendeix a augmentar a causa de l’acció de les hormones, així com augmenta la fragilitat dels capil·lars sanguinis de la cèrvix i la vagina. Les exploracions ginecològiques o les relacions sexuals poden fer sagnar lleument el canal vaginal, i aquesta sang sumada al flux provoca taques color cafè a la roba interior o en netejar-vos.

Si aquest flux marró s’allarga durant més de tres dies, es presenta en gran quantitat, amb coàguls o amb altres símptomes com a mala olor, picor en la vagina o dolor abdominal, heu d’acudir al centre sanitari perquè us avaluïn.

Com és el fetus amb dos mesos

En la cinquena setmana de gestació serà visible en una ecografia al costat del sac gestacional el sac vitelino, una esfera dins del sac gestacional que nodreix a l’embrió fins que comenci a funcionar la placenta. El primer que es forma d’un fetus són les cèl·lules sanguínies. El progrés durant les primeres setmanes d’embaràs és molt ràpid, i en pocs dies comencen a desenvolupar-se el cervell, la medul·la espinal, el cor i el tracte intestinal.

El fetus a les sis setmanes comença a veure”s amb forma humana, ja que l’embrió s’allarga i comencen a créixer el que seran les cames i els braços. També es van formant els ulls, les oïdes i el teixit que es convertirà en la columna. El cor del fetus comença a bategar entre les cinc i les sis setmanes d’embaràs, bombant sang. Aquests moviments cardíacs del vostre bebè podeu apreciar-los quan us realitzin una ecografia.

I al llarg de la setmana vuit d’embaràs, l’última abans de començar el tercer mes, els braços i les cames s’han allargat i s’inicia la formació dels pulmons.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!