Embaràs
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Canvis en el quart mes d’embaràs

3 min.

Entre les 13 i les 16 setmanes d’embaràs, el fetus aconseguirà els 13 centímetres de llarg i 140 grams de pes, aproximadament. La seva grandària s’assembla a una poma i durant les pròximes setmanes podreu sentir els seus primers moviments.

Encara que exteriorment no sentiu molts canvis en el quart mes d’embaràs, el desenvolupament del vostre bebè continua sent veloç. El que fa unes poques setmanes era una diminuta unió de cèl·lules, ara és un petit ésser humà totalment identificable, tant per fora com per dins. I és que tots els seus òrgans i estructures estan pràcticament formades, si bé encara queden per davant diversos mesos de maduració.

Comença el segon trimestre de l’embaràs

Aquest mes sol ser molt agradable per a les futures mamàs, ja que tendeixen a desaparèixer les molèsties del primer trimestre. El somni característic de les primeres setmanes d’embaràs s’apaivaga, i moltes embarassades refereixen un augment d’energia i fins i tot del desig sexual. A més, sentireu una major lubricació i sensibilitat en la pell i els genitals.

No us heu de preocupar si, per contra, no teniu ganes de sexe. També és perfectament normal, i dependrà sempre de cada embaràs i circumstància. El més important és que existeixi una bona comunicació en la parella, respectant les vostres necessitats a cada moment.

Podreu saber el sexe

En la setmana 14 d’embaràs ja podreu saber si és nen o nena gairebé amb total seguretat, però sempre és recomanable confirmar-ho de nou en la setmana 20. També en aquesta etapa, el fetus comença a produir orina i a alliberar-la en el líquid amniòtic. Aquest fluid envolta i protegeix el bebè, li permet moure”s i l’ajuda a desenvolupar els seus pulmons. La quantitat de líquid amniòtic canvia al llarg de l’embaràs i es regenera contínuament, perquè el fetus l’ingereix.

Embarazada sostiene dibujo de niño o niña

Ja des del mes passat el vostre bebè té episodis de singlot que es mantindran al llarg de tot l’embaràs. Aquests espasmes es deuen a la immaduresa del seu diafragma, però encara no podreu sentir el singlot del fetus, serà una mica més endavant.

A les 16 setmanes d’embaràs el vostre bebè ja obre la boca per a badallar, té moviments de chupeteo i deglució, i fins i tot ja comença a xuclar-se els dits de les mans i dels peus. Aquesta activitat, a més d’aportar calma i benestar, li prepara per a l’alimentació extrauterina.

Adeu a les nàusees, hola taques

Al llarg de les diferents etapes d’embaràs, mes a mes, anireu notant símptomes que desapareixen, altres nous, i fins i tot alguns que es mantenen durant tota la gestació. Les nàusees i els vòmits solen disminuir en aquest segon trimestre, però poden aparèixer altres molèsties com el sagnat de les genives. Amb l’augment del reg sanguini i la reacció de les genives a la placa bacteriana, pot ser que desenvolupeu gingivitis (irritació i inflamació de les genives). Per això és fonamental que tingueu una correcta higiene dental, incloent visites al dentista durant l’embaràs.

També pot ser que noteu que comencen a sortir taques en la vostra pell, sobretot en forma de màscara. Aquest enfosquiment es diu cloasma gravídic, o melasma. Encara que la seva causa durant l’embaràs és inespecífica, hi ha uns certs factors que afavoreixen la seva aparició. L’acció de les hormones pròpies de la gestació, els estrògens i la progesterona, provoca l’alliberament d’una hormona que estimula la melanina (el pigment responsable del color de la pell i el cabell). Això, sumat a l’exposició solar, impulsa el brot d’aquestes taques fosques. Per això, el tractament del melasma consisteix principalment en la prevenció, evitant el sol en el rostre amb mesures físiques i la protecció solar.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!