Preconcepció
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

La visita preconcepcional: tot el que necessiteu saber

3 min.

Tenir un bebè és una decisió important que pot canviar molts àmbits de les vostres vides, i la visita preconcepcional és el punt de partida per als futurs pares i mares que voleu estar ben informats sobre la cerca gestacional i un futur embaràs.

La ciència ha demostrat que la vostra salut, principalment la de la mare gestant, en el moment de la concepció i en les primeres setmanes de l’embaràs és determinant en l’evolució d’aquest. Per exemple, a l’inici del primer trimestre l’embrió dona forma a tots els seus òrgans i és aquí on existeix el major risc de malformacions. En la majoria de casos, no sabreu que esteu esperant un bebè fins a passat aquest període crític, i per això és beneficiós haver realitzat una visita preconcepcional perquè estigueu informats i preparats des del primer dia d’embaràs, i fins i tot abans.

Per a què serveix la visita preconcepcional?

En aquesta cita, que generalment realitza una matrona, o ginecòleg, es duu a terme una valoració de la vostra salut actual i del vostre historial clínic amb la finalitat de detectar factors de risc que puguin complicar l’embaràs. També us oferirà un assessorament sobre com afrontar-los. A més, proporcionarà tota la informació que necessitareu per a cuidar-vos dia a dia en aquesta nova etapa.

Mujer en la visita preconcepcional

Per tant, la visita preconcepcional serveix per a:

  • Aconsellar-vos sobre com dirigir la cerca de l’embaràs, coneixent el cicle menstrual i els dies més fèrtils.
  • Realitzar un estudi preliminar del vostre estat de salut. El professional analitzarà els vostres antecedents personals per a detectar malalties, especialment en la futura mare, ja que per exemple alteracions de tiroides o diabetis requeriran un control específic durant l’embaràs. La visita també permet oferir consell genètic si existeixen antecedents de malformacions congènites, avortaments de repetició o consanguinitat. A més, es revisarà la medicació que preneu habitualment, a fi de retirar-la o substituir-la en cas que pugui suposar un risc per a l’embaràs.
  • Informar-vos sobre els vostres factors de risc. És convenient saber que condicions com l’obesitat, el tabaquisme o l’edat poden dificultar la concepció o posar en risc el propi embaràs.
  • Oferir informació actualitzada de les mesures preventives que estan recomanades actualment durant tota la gestació. Una d’elles consisteix a actualitzar el calendari de vacunació perquè estigueu immunitzades front aquelles infeccions que puguin tenir conseqüències greus per al bebè. És el cas de la rubèola o la varicel·la, les vacunes de la qual no poden administrar-se durant l’embaràs, però sí en els mesos previs. El professional mèdic també us aconsellarà sobre si és necessari prendre suplements d’àcid fòlic, iode, ferro i vitamina D entre altres. 
  • Us facilitarà informació sobre hàbits saludables: quins aliments són més nutritius, els que haurien de moderar-se (com la cafeïna) o evitar-se (com els lactis no pasteuritzats) i com manipular i cuinar (ni el peix, ni la carn i ni els ous han de menjar-se crus o poc cuinats) per a prevenir infeccions com ara la toxoplasmosis o listeriosis. També us orientarà en la cura i la millora de la forma física i el sòl pelvià, per a rebre l’embaràs amb les millors condicions possibles. 

Si esteu ben informats des d’abans de la concepció, viureu l’embaràs de manera més tranquil·la i la vostra salut i la del vostre bebè es beneficiarà.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!