Preconcepció
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Per què no em quedo embarassada?: Quan consultar amb un especialista

3 min.

Malgrat el que es pugui pensar, aconseguir un embaràs no és tan fàcil com sembla i en cada relació sexual hi ha un 25% de possibilitats de concepció.

A pesar que hi ha algunes parelles que ho aconsegueixen a la primera, és el menys habitual i des del moment en què decidiu tenir un bebè fins que l’aconseguiu, el normal és que passin diversos mesos. L’espera us pot generar dubtes i frustració.

Quant temps es triga a aconseguir un embaràs?

El 85% de les parelles conceben de manera natural al cap d’un any mantenint relacions sexuals sense protecció. Solament el 30% l’aconsegueix en el primer intent, per la qual cosa no és motiu de preocupació si trigueu diversos cicles a aconseguir el positiu.

Per norma general es recomana que, al costat de la parella, consulteu amb un professional sanitari si l’embaràs no s’aconsegueix després d’un any de relacions sexuals regulars sense protecció. En el cas de les dones, si sou majors de 35 anys, és aconsellable anar al metge als sis mesos. Si, tant l’home com la dona, teniu algun antecedent relacionat amb la fertilitat, també està indicat realitzar un estudi bàsic si en sis mesos no s’ha aconseguit l’embaràs.

Esterilitat i infertilitat, és el mateix?

L”esterilitat fa referència a la incapacitat de la parella per a concebre un embaràs. Per part seva, la infertilitat és la incapacitat per a portar a terme un embaràs, és a dir, es produeix la fecundació i, per tant, pot haver-hi una prova d’embaràs positiu, però es produeix un avortament espontani.

Per què no aconseguim l’embaràs

Existeixen moltes causes que poden retardar o impedir un embaràs. Algunes d’elles poden millorar-se o tractar-se com, per exemple, en el cas de l’obesitat o uns certs trastorns hormonals. Unes altres no són modificables i, per tant, caldrà contemplar l’opció de recórrer a tècniques de reproducció assistida per a aconseguir l’embaràs. 

Infertilidad

Una de les causes a l’hora de retardar o impedir un embaràs sol ser l’avançada edat. La probabilitat de concebre de les dones disminueix progressivament amb l’edat, convertint-se en un factor determinant a partir dels 35 anys i, sobretot, més enllà dels 40. En dones sanes i fèrtils de 30 anys hi ha una probabilitat del 20% de quedar embarassada; no obstant això, als 40 anys, la probabilitat descendeix al 5% per cicle. En el cas de l’edat del pare, estar per sobre dels 50 anys també pot dificultar la concepció.

En les parelles, la infertilitat femenina es dona en el 30% dels casos; en un altre 30% de les vegades, la causa és exclusivament masculina i en un 30%, es dona en el cas de tots dos membres de la parella. El 10% restant correspon a una infertilitat d’origen desconegut. Per això, és recomanable fer-se un estudi mèdic si després de dotze mesos intentant-lo no aconseguiu el tan desitjat embaràs (sis mesos en aquells casos en els quals la dona és major de 35 anys o hi ha algun antecedent en la parella relacionat amb la fertilitat).

Causes de la infertilitat femenina i masculina

Entre les causes més comunes d’infertilitat femenina estan la síndrome d’ovari poliquístico, l’endometriosi , alteracions del cicle menstrual (cicles molt curts o molt llargs en els quals no es produeix ovulació), trastorns hormonals (per exemple, del tiroides) o problemes anatòmics de l’úter o de les trompes de Fal·lopi (per exemple, quan una o totes dues trompes estan obstruïdes i no permeten el pas de l’ovòcit cap a l’úter).

Entre les causes masculines, existeixen alteracions en la producció del semen (per exemple, que hi hagi pocs espermatozoides o que tinguin poca mobilitat), alteracions anatòmiques dels testicles o dels conductes que permeten la sortida del semen cap a l’exterior o antecedents d’alguna infecció com les galteres.

D”altra banda, hi ha causes freqüents d’infertilitat que poden afectar tots dos membres de la parella com el tabaquisme, l’estrès, l’obesitat o els dèficits nutricionals. Per tant, també és convenient saber com preparar-se física i mentalment per a l’embaràs.

Si sou conscients que patiu alguna d”aquestes malalties (ovari poliquístico, endometriosi, alteracions en la producció del semen, etc.) és recomanable sol·licitar una visita preconcepcional al més aviat possible amb un especialista, per a poder iniciar així la cerca amb les màximes garanties.

Quant a l’estrès que pot provocar la cerca d’un embaràs, no hi ha estudis concloents que determinin que causi infertilitat. Encara que assumir que és possible que tard a arribar el positiu (sense que existeixi cap problema) i afrontar el procés de cerca amb tranquil·litat, segur que us ajuda a viure aquesta experiència sense aclaparaments i gaudint de les relacions sexuals.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!