Embaràs
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els canvis físics i emocionals durant l’embaràs

3 min.

Durant els mesos d’embaràs, el vostre cos experimentarà una sèrie de canvis físics i emocionals per a adaptar-se al creixement del bebè i preparar-vos per al moment del part. Cada dona viurà aquests canvis de manera diferent: algunes a penes tindreu símptomes, i altres els notareu més.

Què ocorre en el primer trimestre d’embaràs

Els primers símptomes de l’embaràs es poden començar a sentir en moments diferents i varien de dona a dona. Algunes ho fareu aproximadament a les dues setmanes de la concepció i altres després de la data en la qual us hauria d’haver baixat la regla. També és normal si comenceu a notar les primeres molèsties dies o setmanes després de tenir un resultat positiu en el vostre test d’embaràs.

Un dels símptomes de l’embaràs que notareu és l’amenorrea (absència de regla). Si esteu en edat fèrtil, i teniu un retard d’una setmana o més, és possible que estigueu embarassades, encara que, si el vostre cicle menstrual és irregular, aquest símptoma pot resultar enganyós i només una prova d’embaràs us traurà de dubtes.

En alguns casos, es pot produir un sagnat d’implantació que podeu confondre amb el període. Aquest es diferencia de la menstruació perquè és més escàs, no s’acompanya de dolor menstrual i és de color marró o vermell fosc. Aquest sagnat no és perillós ni perjudicial per a l’embaràs i tret que es presentin altres símptomes (dolor abdominal, augment del sagnat, etc.) no és necessari acudir a urgències.

El cansament és un dels primers símptomes que notareu: un dels canvis que experimenta el vostre cos és que pugen els nivells de progesterona, una hormona que pot fer-vos sentir somnolència. Altres canvis són l’augment de volum i sensibilitat de les mames, la grandària i color dels mugrons que s’enfosqueixen, l’augment progressiu del volum abdominal i del pes, l’augment de flux vaginal o la necessitat d’orinar amb més freqüència. Algunes dones percebreu aquests canvis des de les primeres setmanes, però és més freqüent notar-los a mesura que avança l”embaràs.

Les primeres nàusees i vòmits: com actuar

També són freqüents les nàusees i vòmits a partir de la quarta o sisena setmana, però solen remetre abans de la setmana 20. La cremor, una sensació d’acidesa que puja per l’esòfag, pot aparèixer des de l’inici, però és més comú a mesura que passen els mesos. El restrenyiment és també habitual i pot provocar l’aparició d’hemorroides que us causin dolor, picor o sagnat. Aquests símptomes digestius poden mitigar-se amb una alimentació adequada sana i equilibrada, menjant poca quantitat 5 o 6 vegades al dia, consumir aliments rics en fibra, sopar almenys 2 hores abans d’anar-se a dormir, beure suficient aigua i amb exercici físic.

Segon i tercer trimestre d’embaràs: primers moviments i del bebè i canvis en la rutina del somni

La majoria d’embarassades primerizas notareu els moviments del bebè a partir de la setmana 18-20. Si teniu més fills, els moviments poden percebre”s una mica abans.

Com més avanci l’embaràs, especialment en el tercer trimestre, és més probable que noteu les cames inflades i pesades, enrampades, cansament i dificultat per a dormir. Aconseguir una bona postura en el llit, amb l’ajuda de coixins o coixins, us pot ajudar a dormir millor.

Mujer embarazada en la cama

És comú que a la fi del 2n trimestre o en el 3r sentiu dolor lumbar (en la zona baixa de l’esquena) amb o sense ciàtica (formigueig o dolor que baixa per una cama), o dolor en els malucs. Fer exercici suau com nedar, el ioga per a embarassades i caminar us poden ajudar a prevenir i millorar aquestes molèsties.

Com afecta l’embaràs a la pell?

Al llarg de tot l’embaràs, la vostra pell pot tendir a enfosquir-se per zones, apareixent taques fosques en la cara (melasma o cloasma) , la línia alba (que va des de l’estèrnum fins al pubis) o algunes altres àrees com les axil·les, genitals, mugrons, cuixes i coll. L’enfosquiment de les areolas i mugrons ajudarà el bebè a trobar el pit per a alimentar-se. Aquests canvis desapareixeran per si sols en el postpart.

Els canvis emocionals en l’embaràs

Els canvis emocionals poden aparèixer en qualsevol moment de l’embaràs. Les variacions d’humor són freqüents durant la gestació i podeu experimentar sentiments oposats. A l’inici solen predominar l’alegria i il·lusió per l’embaràs i la preocupació pel benestar del bebè. Cap al segon trimestre, us sentireu amb més energia i la libido més alta. En el tercer trimestre, és habitual sentir por pel part i impaciència per veure al bebè.

És totalment normal passar per alts i baixos emocionals durant l’embaràs: sentiments com la inseguretat i la por s’alternen amb la felicitat i il·lusió de l’arribada d’un nou membre a la família. Tot aquest ventall d’emocions trobades es deu als canvis hormonals, físics i vitals que suposen un embaràs i l’arribada a casa d’un bebè.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!