Preconcepció
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Com saber si estàs embarassada: signes i símptomes d’embaràs

3 min.

Els tests d’embaràs són la prova més utilitzada per a saber si s’està embarassada, però fins a trobar el moment ideal de fer el test, el propi cos pot donar pistes o símptomes d’embaràs.

Quants dies de retard cal tenir per a fer el test d’embaràs

El test d’embaràs és capaç de detectar la fracció beta de l’hormona gonadotropina coriònica (hGC). Hi ha dues maneres de comprovar-ho: a través d’una mostra de sang o amb una mostra d’orina. La hCG és capaç de detectar-se en sang materna entorn de 8-10 dies després de la fecundació i en orina materna uns 14 dies després de la fecundació.

Actualment existeixen tests d’embaràs d’orina d’alta sensibilitat que poden detectar la beta-hCG fins a uns 5 dies abans del primer dia de retard de la regla. Recordeu que els tests no són perfectes i poden donar falsos negatius, sobretot si es realitzen abans d’hora. Per això, si penseu que podeu estar embarassades i el resultat és negatiu, és aconsellable repetir la prova passats uns dies.

Com saber si estic embarassada

A casa podeu realitzar fàcilment un test d’embaràs d’orina, però cal tenir en compte diversos aspectes perquè la prova resulti fiable.

  1. Quan fer el test segons les recomanacions del fabricant. Encara que la majoria de test poden identificar l’embaràs després del primer dia de retard de la menstruació, la màxima fiabilitat es troba als deu dies de retard. Realitzar el test amb la primera orina del matí, perquè en estar més concentrada conté més quantitat de beta-hCG. 
  2. Llegir les instruccions del test. Alguns d’ells han de submergir-se en orina i en uns altres es dipositen unes gotes. 
  3. Interpretar el test correctament. Alguns tests indicaran un test positiu amb dues línies (II) i altres amb un símbol positiu (+). Alguns fins i tot poden predir les setmanes de gestació. És important esperar el temps assenyalat pel fabricant abans d’usar-lo.
  4. Interpretar el test correctament. Alguns tests indicaran un test positiu amb dues línies (II) i altres amb un símbol positiu (+). Alguns fins i tot poden predir les setmanes de gestació. És important esperar el temps assenyalat pel fabricant abans d’usar-lo.
Mujer feliz abraza a su pareja con un test de embarazo

De quantes setmanes estic?

Per a saber de quantes setmanes esteu embarassada heu de comptar des del primer dia de l’última menstruació, i no des del “suposat” dia de fecundació. Per això, quan teniu un test d’embaràs positiu el primer dia de falta de la regla, es considera que l’embaràs és de quatre setmanes.

Estic embarassada? Pistes per a saber-ho sense fer el test

L”embaràs promou canvis hormonals en la dona que poden traduir-se en símptomes d’embaràs recognoscibles. Algunes dones podeu no sentir cap i això no ha de ser motiu de preocupació.Altres dones podreu notar-los des dels primers dies, i altres, passades les primeres setmanes.

Algunes d’aquestes pistes poden ser inespecífiques i fàcils de confondre amb símptomes premenstruals, però poden servir d’avís si esteu buscant l’embaràs. Els primers són:

  1. “No em baixa la regla’’. És el símptoma d’embaràs més obvi i ocorre en la majoria de les dones embarassades. És una pista fiable d’embaràs en les dones que teniu cicles molt regulars.
  2. Sensibilitat mamària i “dolor d’ovaris”. Tots dos poden ser símptomes d’embaràs o de menstruació pròxima.
  3. Nàusees i vòmits. Són més freqüents als matins, però poden aparèixer durant tot el dia.
  4. Haver d’orinar amb més freqüència.
  5. Cansament. És un símptoma habitual en l’embaràs, però que també pot ser degut a moltes altres causes.

Recordeu que no sempre es tenen aquests símptomes durant les primeres setmanes de gestació i que en qualsevol cas, un test positiu d’embaràs serà la confirmació que esteu esperant un bebè.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!