Preconcepció
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Quan estic ovulant i com deixar les pastilles anticonceptives

2 min.

És habitual que quan us llanceu a la cerca per a tenir un bebè estigueu utilitzant un mètode anticonceptiu. Saber com deixar-lo i aprendre a identificar els dies més fèrtils són els pilars fonamentals per a quedar-se embarassada de manera ràpida i saludable.

Quan són els dies fèrtils

Els dies fèrtils són aquells en els quals la probabilitat de fecundació (és a dir, que un espermatozoide trobi un ovòcit i el fecundi donant com a resultat un embaràs) és més alta. En general, considerem els dies fèrtils des de 2-3 dies abans de l’ovulació fins a 24 hores després d’aquesta. Això és així perquè els espermatozoides poden sobreviure en el tracte genital fins a 72 hores, mentre que l’òvul solament és viable durant 24 hores.

Com saber si estic ovulant

Cal considerar que teniu cicles ovulatoris quan els vostres cicles són regulars, és a dir:

  • oscil·len entre 25 i 35 dies (encara que poden ser rangs més amplis),
  • la regla dura de 3 a 7 dies i
  • la quantitat de fluid menstrual que es troba és menor de 80 ml.

En un cicle menstrual mitjana de 28 dies, l’ovulació normalment es produeix aproximadament 14 dies després de l’inici de la regla o cosa que és el mateix, 14 dies abans del començament de la següent.

El cos us donarà senyals o símptomes per a saber que esteu ovulant i per tant, que es troba en els dies més fèrtils.

  1. Augment de la temperatura basal (la temperatura del cos en repòs en despertar al matí) entre 0,3 i 0,5 °C.  
  2. El flux vaginal té aspecte de “clara d’ou”: és elàstic (pots separar-ho amb les gemmes de dos dits diversos centímetres) i més abundant. 
  3. Algunes dones experimenten l’anomenat “Mittelschmerz”, que és una molèstia o dolor que es produeix en el moment de l’ovulació. Encara que aquest és un signe poc fiable d’ovulació.
Fertilidad

Com deixar de prendre la píndola o altres mètodes anticonceptius

Què ocorre si deixeu de prendre els anticonceptius a meitat del blíster o a meitat de cicle? No ocorreria res. Tant els anticonceptius hormonals orals (la píndola), com l’anell i el pegat es poden deixar en qualsevol moment. El DIU (dispositiu intrauterí) i l’implant subdérmico requereixen que sigui un professional sanitari qui el retiri. En tots aquests casos, el retorn a la fertilitat és immediat i les usuàries d’aquests anticonceptius trigaran el mateix a concebre un embaràs que les dones que no han usat anticoncepció prèviament. L’injectable anticonceptiu mereix un esment especial, perquè no es pot interrompre (el seu efecte dura 3 mesos) i el retorn a la fertilitat pot demorar-se fins a 18 mesos després d’usar-lo.

Cada dona reacciona de manera diferent en deixar de prendre la píndola anticonceptiva (o altres mètodes anticonceptius hormonals). Alguns efectes secundaris possibles són tenir regles més llargues i doloroses, o que siguin més irregulars sobretot si ja ho eren abans d’iniciar el tractament.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!