Preconcepció
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Quina és la dieta recomanada per a l’embaràs

3 min.

És important tenir una alimentació saludable sempre, però sobretot si esteu buscant tenir un bebè. Encara que no hi ha una dieta específica que ajudi a quedar-se embarassada, sí que existeixen recomanacions quant a alimentació per al període de la cerca del bebè.

Portar una dieta equilibrada aporta la suficient quantitat de nutrients, vitamines i minerals necessaris per a l’organisme, la qual cosa facilita i prevé futures complicacions durant l’embaràs. D’altra banda, és essencial moderar la cafeïna i eliminar tòxics com el tabac, l’alcohol i drogues de tota classe abans de l’embaràs. Així reduireu el risc de malformacions en el fetus i futures patologies en el bebè.

També és recomanable que acompanyeu aquests consells d’una correcta hidratació, un descans adequat i exercici físic regular, evitant activitats intenses.

El pes previ i la dieta de l’embarassada

L”obesitat es relaciona amb una major dificultat en dones i homes per a la concepció de l’embaràs. A més, existeix una clara relació entre obesitat prèvia i augment del risc de futures complicacions en l’embaràs com les malformacions fetals, diabetis gestacional o preeclampsia. Per a perdre pes és recomanable acudir a un nutricionista que us ajudarà a seguir una dieta hipocalórica adequada i personalitzada.

Recomanacions alimentoses durant la cerca del bebè

No existeix una dieta per a quedar-se embarassada, no obstant això convé assegurar l’aportació d’unes certes vitamines i minerals en la dieta. La ingesta d’aquests nutrients és beneficiosa en totes les etapes de la vida, però en la preconcepció i durant l’embaràs cobra especial rellevància.

  • Àcid fòlic. Es troba en verdures i hortalisses. També en els llegums, la fruita seca i els cereals integrals. 
  • Calci i vitamina D. Ho trobareu sobretot en lactis, peixos blaus, mongetes, bròcoli, ametlles i en el rovell de l’ou.
  • Vitamina B12. Present en aliments d’origen animal, com la carn, els ous, el peix i els productes lactis.
  • Ferro: Present sobretot en fruita seca, ous, mariscos i llegums. 
Pareja come sonriente

Són necessaris els suplements?

Actualment es recomana la suplementació amb àcid fòlic i iode des d’almenys un mes abans de la concepció, i com a mínim durant els tres primers mesos de gestació.

  • Folatos: Per a prevenir els defectes en la formació del tub neural (DTN) del bebè, a Espanya el Ministeri de Sanitat aconsella que les dones que no tingueu antecedents d’un embaràs afectat per un DTN i que a més estigueu planejant una gestació, prengueu 0,4 mg/dia d’àcid fòlic. Aquelles que tingueu antecedents d’un embaràs afectat per un DTN, heu de prendre 4 mg/dia d’àcid fòlic. En la visita preconcepcional, la matrona us pot prescriure amb detall la quantitat per a cada situació.
  • Iode: Tenir uns nivells òptims en iode és bàsic per al desenvolupament neurològic del bebè. S’han de menjar aliments rics en aquest mineral, fonamentalment lactis i peix, així com fomentar l’ús de sal iodada en la vostra dieta. Però aquesta mesura pot ser insuficient, per la qual cosa la gran majoria de societats científiques recomanen la suplementació farmacològica amb iodur potàssic. Abans i durant l’embaràs, però també en el període de lactància, i almenys 0,15 mg/dia per sobre de la ingesta habitual a través de l’alimentació.

Llista d’aliments a evitar durant la cerca del bebè

Per a reduir riscos durant la cerca del bebè, és aconsellable que eviteu una sèrie d’aliments i així prevenir infeccions o futurs problemes. Els peixos grans com el peix espasa, lactis no pasteuritzats, ous crus, o la carn poc feta són alguns dels aliments que heu d’evitar mentre duri la cerca de l’embaràs, igual que durant la gestació.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!