Primers auxilis
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Com curar cremades en nens

4 min.

Les cremades són les lesions que es produeixen per contacte directe o indirecte amb calor, corrent elèctric, radiació o agents químics. La cremada produïda per líquid calent (escaldadura) és la que succeeix amb major freqüència en nens i nenes.

Durant els primers mesos de vida les cremades en nens solen produir-se en el bany o en prendre aliments molt calents. Quan el nen comença a desplaçar-se, i augmenta la seva curiositat, les possibilitats que ocorri una cremada s’incrementen, per la qual cosa l’edat de major risc és entre els 12 i els 24 mesos.

La llar, i especialment la cuina, és el principal lloc on es produeixen les cremades en nens.

Recordeu que la pell dels bebès i nens és més fina que la dels adults, per la qual cosa es crema a temperatures inferiors i amb major profunditat.

Tractament per a cremades en nens

Si n”hi ha, retirareu la roba que cobreix l’àrea cremada si no està pegada a la pell (si està adherida, haurà de llevar-la el personal sanitari). També el fareu en cas de cremada química.

A continuació, refredareu la pell aplicant aigua freda sota l’aixeta, durant 10-20 minutos. Igualment actuareu així amb la majoria de cremades químiques, excepte amb algunes substàncies que s’agreugen amb l’aigua (com el fenol, present en olis essencials), però prolongant l’esbandit fins als 30 minuts. En cap cas heu d’utilitzar gel sobre la cremada del nen.

Si les cremades són de reduïda grandària i només han causat l’enrogiment de la pell, després de l’aplicació d’aigua fresca i una vegada passada la fase aguda, aplicareu una crema hidratant (pot contenir àloe vera, però mai posareu una fulla d’àloe vera directament sobre la cremada). En qualsevol altre cas, s”ha de consultar amb el pediatre o acudir a l’hospital, especialment si la cremada és extensa o ha afectat la cara, les mans, els peus o la zona dels genitals.

Si les cremades en els nens formen butllofes

En el cas que les cremades en els nens formin butllofes, heu de procurar que no es trenquin i esperar que el metge decideixi la millor manera de tractar cada cas. Si es trenquen, les rentareu amb aigua i sabó i cobrireu amb una gasa estèril que no estrenyi. Mai han d’utilitzar-se cremes per a cremades (si no ho indica un sanitari), pasta dentifrícia, mantega, ni remeis casolans de cap mena.

Bebé tocando un horno

Primers auxilis en cremades

Una vegada atengueu el nen o nena i li realitzeu els primers auxilis per a cremades, heu d’intentar classificar-les per a poder valorar la seva gravetat i determinar si heu de traslladar-ho a l’hospital perquè rebi ajuda professional. Per a això, heu de tenir en compte la grandària, la profunditat i la localització de la lesió.

Actualment la gravetat d’una cremada es designa com:

  • Superficial (primer grau). Només afecta a la capa més externa de la pell.
  • Gruix parcial superficial (segon grau superficial) i gruix parcial profund (segon grau profund). A més de la capa superficial, afecta a part de la següent capa de pell.
  • Gruix total (tercer grau). Afecta a totes les capes de la pell i a terminacions nervioses.

Què fer en cas de cremades de segon grau en nens

En cremades importants, després de llevar la roba que pugui treure”s fàcilment si no ha quedat adherida, submergiu la cremada del nen en aigua freda. També cal procurar que el nen sigui visitat per un professional mèdic, al més aviat possible.

En el cas que la roba del bebè cali foc, el més recomanable és fer-li rodar sobre el sòl o embolicar-lo amb una manta perquè les flames s’apaguin per la falta oxigen. Mai cal llevar-la-hi abans que estigui completament apagada, perquè això avivaria el foc. Tot seguit, telefoneu a una ambulància.

Quan les cremades són molt extenses i greus, emboliqueu al nen amb un llençol net, i abrigueu-li amb una manta per a sortir urgentment cap a l’hospital, posant-li compreses fredes en el trajecte.

En cremades en nens causades per substàncies químiques, lleveu-li la roba i renteu la zona amb abundant aigua almenys durant vint minuts. Després, es recomana cobrir la cremada amb una gasa o un llençol net i acudir a urgències, sense oblidar portar l’envàs o l’etiqueta del producte que l’ha causat.

Si el bebè es crema la boca per un biberó massa calent, poseu-li boca avall perquè expulsi la llet, després, rentareu la seva boca amb aigua freda i acudir a urgències

Cremades solars en nens

Els remeis per a cremades del sol en nens més adequats seran sempre els hàbits preventius i de protecció solar. Per aquest motiu, els i les pediatres recomanen protegir-se en l’ombra, evitar les hores punta del sol i usar peces adequades. Per a evitar les cremades solars infantils, serà molt important també l’aplicació de crema per a prevenir cremades solars o fotoprotectores a partir dels sis mesos. Heu d’assegurar-vos que aquests productes protegeixin totalment els nens enfront de la radiació UVB i UVA.

En cas de cremada de sol, porteu al nen a un lloc fresc, fora de l’abast dels raigs solars. Dutxeu al nen en aigua fresca i sense sabó per a no irritar més la pell, i en assecar-ho no fregueu la pell, sinó doneu-li suaus cops amb la tovallola.

Per a pal·liar el dolor, podeu aplicar compreses humides sobre la zona afectada. I quan la rojor de la pell comenci a disminuir es pot aplicar una crema hidratant. Sobretot, assegureu-vos que el nen beu molta aigua i està ben hidratat.

Per a cremades de sol greus o extenses, porteu al nen a urgències.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!