Primers auxilis
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Traumatismes en nens: com actuar

4 min.

Els traumatismes en nens i nenes són molt freqüents, ja que estan contínuament corrent i explorant el món que els envolta. A la seva curta edat, encara han d’aprendre a controlar el seu sistema locomotor. Molts d’aquests traumatismes o fractures en els nens no tindran conseqüències, però el més important sempre serà prevenir la possibilitat d’una lesió.

La importància dels traumatismes en nens

La repercussió del traumatisme depèn de la possibilitat de dany cerebral, que és més freqüent en menors d’un any perquè els seus ossos cranials estan separats. No obstant això, la majoria de cops o caigudes solament produiran ferides, dolor en la zona del cop, hematomes i inflamació (bony).

Un cop al cap pot ser més greu si es produeix amb una o diverses de les següents condicions:

  • Un mecanisme d’acceleració (per exemple, accident de trànsit), o des d’una altura important.
  • Si després del traumatisme el bebè o el nen perd el coneixement o es queda somnolent. Encara que és habitual que, després de l’episodi de plor provocat pel cop, estigui cansat.
  • Comença a vomitar o fa moviments estranys.
  • Té un plor o irritabilitat persistents.
  • En cas de nens més majors, es queixa de manera insistent de mal de cap.
  • També si apareix sang o un altre líquid per nas o oïdes.

En aquests casos, és important consultar amb professionals sanitari en la major brevetat possible.

Tipus de traumatismes en nens i què fer en cada cas

Traumatisme cranial

Els traumatismes cranials són lesions en el crani, i poden produir-se a qualsevol edat. En els menors d’un any, solen ser causats per caigudes accidentals des d’un lloc elevat com el canviador, el llit o el bressol, o bé des de la seva pròpia altura quan comencen a fer els seus primers passos.

A partir dels 2 anys, continuen caient-se des de llocs elevats, però també comencen a accidentar-se per l’ús de bicicletes, patins o altres joguines amb rodes, així com gronxadors, tobogans i similars.

Si després del cop solament apareix un bony, sense la resta de símptomes esmentats anteriorment (vòmits, pèrdua de consciència, irritabilitat…), convé aplicar una mica de fred local en la zona per a disminuir la inflamació. Si el dolor persisteix, el pediatre indicarà si és convenient administrar un analgèsic. Durant les següents hores observeu que no desenvolupi els símptomes que s’han descrit anteriorment. En el cas de menors d’un any, si el bony és important, pot ser recomanable la valoració per part del seu pediatre.

Traumatisme oral o dental

Els traumatismes dentals en nens (o traumatismes orals) solen ser comuns entorn del primer any de vida, perquè durant aquest període és quan comencen a gatejar o aprenen a fer els primers passos. Per això és convenient saber com actuar en cas de traumatisme dental en un nen.

Si es dona un cop en la boca o en les dents, el primordial serà que mantingueu la calma i tracteu de tranquil·litzar al petit per a poder actuar concorde a la situació.

Després heu de netejar la boca amb aigua freda en el cas que estigui sagnant (a més li alleujarà el dolor) i comprovar l’estat de les dents. Després d’assegurar-vos que té totes les dents, amb molta cura, comprovareu si algun es mou, falta algun tros o el nen no mossega amb la mateixa força.

Quan s’ha originat un traumatisme oral, una visita a l’odontòleg pediatre us ajudarà a avaluar les repercussions del cop. A més, estareu atents a qualsevol canvi en la coloració d’alguna dent, inflamació o a l’aparició d’alguna fístula en la geniva.

En el cas que falti algun fragment de dent o una peça sencera, el primer és intentar trobar-la. Si la manteniu hidratada en sèrum fisiològic, o en saliva, sense raspar l’arrel, l’odontòleg podria reimplantar la peça (solament si es tracta d’una dent definitiva). Per la qual cosa és primordial que acudiu a l’especialista al més aviat possible.

Si el traumatisme dental li ocasiona al nen mal de cap, pèrdua de la consciència o un altre símptoma, heu de portar-li immediatament a un centre hospitalari perquè puguin atendre-li.

Altres tipus de traumatismes en nens i què fer en cada cas

Fractures i traumatismes en nens

Quan després d’un traumatisme s’observa una deformitat en extremitats (a la mà, en una cama…) o determinats moviments provoquen el plor del nen, és possible que s’hagi produït una fractura. En aquest cas, és convenient que immobilitzeu tan bé com sigui possible la zona afectada en la postura que sembli menys dolorosa abans de portar al nen a l’hospital. Però no intenteu posar l’os en el seu lloc.

Dedos vendados

Traumatisme ocular

Com els traumatismes oculars poden ser molt variats (cops, productes químics…), cadascun tindrà el seu tractament específic, sempre sota les indicacions de professionals sanitaris. Per sort, la majoria d’aquests traumatismes en nens no són greus, com una lesió en la còrnia provocada per sorra, un insecte, un tros de paper o un pal. Els principals símptomes són dolor, enrogiment i llagrimeig constant. Sempre és recomanable que acudiu a urgències perquè ho examinin, però abans podeu rentar acuradament, sense fregar, l’ull amb aigua o solució salina.

Si la lesió en l’ull es produeix per cremada ocular amb productes químics, també heu de rentar-li els ulls al nen o bebè de manera immediata amb aigua abundant o sèrum fisiològic durant 15 minuts. Després de fer-ho, hauríeu de portar-ho ràpidament a urgències.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!