Primers auxilis
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Intoxicacions en nens, com reconèixer-les?

3 min.

Desafortunadament, les intoxicacions en nens són freqüents en la llar. Davant aquesta mena d’accidents, la primera recomanació és la prevenció. Principalment no deixant a la vista ni a l’abast dels bebès i nens els productes amb els quals se solen produir les intoxicacions: medicaments, detergents, productes de neteja i de manteniment de plantes, etc.

Substàncies tòxiques i com prevenir intoxicacions en la llar

Els fàrmacs són la primera causa d’intoxicació per ingesta no intencionada o error en el dosatge. La segona causa són els productes de la llar (detergents, pastilles per al rentavaixella o la rentadora, lleixius i productes de neteja en general, pesticides, insecticides i productes per al manteniment de plantes i jardins). Quan els productes estan accessibles, per exemple, en armaris baixos, mal tapats o estan fora dels seus envasos originals com en ampolles d’aigua, és més fàcil que es produeixin aquests accidents per intoxicació o enverinament.

Els productes d’ús domèstic solen estar formulats perquè no provoquin grans intoxicacions en nens en cas d’ingesta. Però si es tracta de substàncies càustiques (amoníac, blanquejadors, líquid de frens, desatascadores, lleixiu…), encara que el nen ingereixi poca quantitat, li pot provocar cremades en les mucoses de la boca i la via digestiva i necessitarà anar a urgències.

Bbeé jugando con productos de limpieza

Per a prevenir les intoxicacions en nens el més important és que mantingueu les substàncies tòxiques lluny del seu abast. Sovint no n”hi ha prou amb guardar els medicaments, les begudes alcohòliques o els productes de neteja en un lloc poc accessible, a més és convenient incloure tancaments de seguretat a prova de nens. Sempre heu de mantenir el producte en el seu envàs original per a no induir a confusió. I llegir bé la dosi recomanada dels medicaments per al nen segons el seu pes.

Tipus d’intoxicacions i els seus símptomes

Les intoxicacions poden ser digestives (si s’ingereix), tòpiques (si hi ha contacte amb la pell), oftalmològiques (contacte amb els ulls) i inhalatòries (s”inhalen). En nens i bebès, les més freqüents són produïdes per contacte o consum de substàncies tòxiques o medicaments, o per inhalació de fum o gasos tòxics.

Els símptomes d’intoxicació en bebès i nens són molt variables. Dependran, fonamentalment, de la quantitat, el tòxic ingerit i el temps transcorregut.

  • Tos, augment de la freqüència respiratòria o falta d’aire.
  • Alteració en la freqüència o ritme cardíac.
  • Vòmits, diarrea.
  • Visió borrosa.
  • Presència d’urticària , eritema o descamació de la pell.
  • Alteració del nivell de consciència.

Intoxicació per medicaments en nens

Els medicaments causen la majoria d’intoxicacions en nens a partir dels 2 anys. Poden ser tant medicaments per a nens o medicaments per a adults. Qualsevol medicament a l’abast d’un nen pot ser l’origen de la intoxicació.

Per a saber com actuar, és important saber quin fàrmac ha estat, la quantitat màxima que ha pogut prendre i observar la presència de símptomes d’intoxicació. En qualsevol cas, es recomana contactar amb els serveis d’emergència i aquests establiran diferents tractaments (de suport o vigilància, antídots, o mesures per a evitar l’absorció del fàrmac) en funció de quin sigui el tòxic.

Com actuar en cas d’intoxicació

En resum: en cas d’ingesta de productes tòxics, heu de conservar la calma i telefonar a urgències. No heu d’induir el vòmit ni oferir menjar ni beguda al nen fins que no s’hagi valorat el producte en concret per un professional sanitari. Si només hi ha hagut contacte amb la substància tòxica en mans o cara, heu de rentar-la abundantment per a evitar que arribi a la boca. És convenient conservar l’envàs per a consultar amb el centre sanitari, els serveis d’emergència, o amb l’Institut Nacional de Toxicologia (915620420), els qui us donaran les indicacions més adequades per al tòxic en qüestió.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!