Primers auxilis
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Com tractar traumatismes o cremades oculars en nens

2 min.

Què són les cremades oculars?

Les cremades són lesions que es consideren traumatismes oculars, com els cops o els talls , ja que danyen l’ull o els teixits que acompanyen a l’ull.

A Espanya, la causa més freqüent de traumatismes oculars són els accidents laborals i els domèstics, i aquells que es donen mentre es realitzen activitats d’oci. En un percentatge menor, es trobarien els accidents esportius o agressions. En el cas de nens o bebès, els accidents més comuns respecte a traumatismes oculars es donen en l’àmbit de la llar, ja que és on passen la major part del temps.

Causes més freqüents de lesions en l’ull i prevenció

Com a cuidadors, heu de saber que els accidents domèstics solen ser freqüents, sobretot quan els bebès i nens comencen a caminar o a voler explorar tot el que els envolta. Les conseqüències no sempre són greus, però és important no perdre de vista al bebè i prevenir per a evitar qualsevol perill per al bebè o nen. 

Niña intentando alcanzar un juguete

Es recomana usar esquineras, protegir els endolls, tancar accessos (portes, finestres…) i evitar deixar objectes perillosos a l’abast dels nens (coberts, eines, planxes). També és important deixar fora de l’abast dels nens productes de neteja o altres substàncies que puguin ingerir o tirar-se en els ulls (productes de neteja, substàncies químiques), i que són causants de cremades i intoxicacions.

Símptomes de cremades oculars en nens

Els símptomes de cremades oculars en bebès i nens poden ser molt variats, des d’una erosió molt lleu en l’ull fins a, en el pitjor dels casos, la pèrdua del globus ocular. Per això, la prevenció en la llar que heu de fer com a pares i mares o cuidadors és tan important.

Els símptomes més freqüents solen ser ulls vermells, dolors, llagrimeig i sensació de cossos estranys dins del globus ocular. Encara així, la majoria de traumatismes en els nens són lleus. En els casos més greus, poden causar símptomes com: disminució de la visió, pupil·la deformada, un ull més sortit que l’altre, escassetat de moviment de l’ull, visió doble, ferides en les parpelles o presència de sang en les estructures de l’ull.

Tractament de les cremades oculars

Com els traumatismes oculars poden ser molt variats, cadascun tindrà el seu tractament específic, sempre sota les indicacions d’un o una professional sanitari. Per exemple, poden anar des de l’extracció d’un cos estrany i aplicació d’una pomada antibiòtica, fins a una reconstrucció quirúrgica de les parpelles o del globus ocular en casos greus.

Si la lesió en l’ull es produeix per cremada ocular amb productes químics, el que heu de fer és rentar-li els ulls al nen o bebè de manera immediata amb aigua abundant o sèrum fisiològic durant 30 minuts. Després, portar-ho a urgències.

Què fer en cas de lesió ocular

Quan hi ha una lesió ocular, no heu de tocar ni fregar l’ull, tampoc aplicar cap crema. I és important que el nen o bebè sigui examinat per un o una mèdic i que, en funció de la gravetat, es derivi a un oftalmòleg.

Si la parpella ha resultat cremat, es tractarà igual que altres cremades en la pell. Sempre sota supervisió mèdica per a evitar lesions més greus.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!