Primers auxilis
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Reanimació cardiopulmonar o RCP en nens, es pot fer?

3 min.

Afortunadament, la parada cardiorespiratòria és poc freqüent en bebès i nens. Però com a pares i mares és important que conegueu en què consisteix la reanimació cardiopulmonar, o RCP, per si un dia us trobeu en una situació en la qual la respiració o batecs del nen han cessat.

La reanimació cardiopulmonar en nens consisteix en la combinació de tècniques per a oxigenar els pulmons i mantenir la circulació de la sang.

Primers auxilis per a bebès

Òbviament, la reanimació cardiopulmonar és molt més eficaç quan la realitzen persones entrenades, i és fonamental demanar ajuda davant tal situació; però, d’altra banda, el temps és un factor decisiu. Si no s’efectua un curset per a aprendre a fer una reanimació cardiopulmonar o RCP en nens o bebès, convé que almenys conegueu els passos bàsics a seguir en una RCP a nens. 

Reanimación a un bebé

Com fer una RCP a bebès

Cal destacar que, en els bebès, les maniobres de primers auxilis per a la reanimació cardiopulmonar tenen algunes peculiaritats. Es recomana a més que, si no contáis amb més ajuda, primer inicieu la RCP amb 5 ventilacions de rescat i després telefoneu a emergències.

 1. OBERTURA DE LES VIES RESPIRATÒRIES

El primer pas dels primers auxilis per a bebès consisteix a permetre que l’aire pugui arribar sense dificultat als pulmons. Per a això:

 • Col·locar al bebè boca amunt sobre una superfície dura i plana, perquè la seva esquena es mantingui recta, i descobriu-li el pit.
 • Inclinar molt lleugerament el seu cap cap endarrere (sempre que no es temi una lesió cervical) empenyent-la amb una mà. Mentrestant, aixequeu la seva barbeta amb els dits de l’altra, cuidant que no se li tanqui la boca. En aquesta posició, la base de llengua no obstruirà la tràquea.
 • Comprovar si respira, posant l’oïda prop de la seva boca i nas, observant alhora el pit i tractant de sentir en la galta el moviment d’aire.
 1. RESPIRACIÓ BOCA A BOCA I NAS

Quan el bebè no respira, malgrat haver-li buidat les vies respiratòries, s’ha d’iniciar immediatament la respiració boca a boca, que en el cas dels bebès menors d’1 any abasta també el seu nas.

 • Mantenir-li amb la boca oberta i el coll lleument estès, en la posició descrita.
 • Agafar una mica d’aire, respirant normalment, i cobrir amb la boca el nas i la boca del bebè.
 • Bufeu molt lenta i suaument, espirant l’aire de manera natural, durant un segon o segon i mig, fins que se li aixequi lleument el pit. Si el pit no s’aixeca després de dos intents amb el cap en la posició correcta, és que alguna cosa està obstruint les vies respiratòries i hauríeu d’aplicar les maniobres descrites en l’asfíxia per ennuegada.
 • Separeu la boca per a deixar que surti l’aire i repetir cinc vegades seguides tan aviat com li baixi el pit.
 • Poseu l’oïda en el seu pit per a escoltar el cor del bebè. Si batega, continueu a un ritme de vint respiracions per minut aproximadament (una cada tres segons), comprovant cada minut que el cor continuï bategant.
 • Després de realitzar les 5 primeres ventilacions de rescat, és el moment d’avisar a emergències (si no l’heu pogut fer abans per no comptar amb ajuda).
 1. MASSATGE CARDÍAC

Ha d’efectuar-se si no se senten batecs després d’haver iniciat la respiració artificial.

 • Mantingueu sempre el seu cap en la mateixa posició. En bebès, col·loqueu els dits mitjà i anul·lar d’una mà en el centre del pit, en la meitat de l’estèrnum (no en la seva punta), no més de 2 centímetres per sota del nivell de les mames.
 • Feu trenta compressions ràpides, de manera suau i rítmica, amb suficient força com per a descomprimir el tòrax uns 2 centímetres.
 • Seguiu a aquest ritme, coordinant la realització de 30 compressions i 2 respiracions, comprovant cada 2 minuts si ja han reaparegut els batecs cardíacs. Quan això ocorri, seguiu amb la respiració boca a boca fins que el bebè respiri també per si sol.

Reanimació cardiopulmonar en nens

Les tècniques de RCP en nens són les mateixes que en bebès, excepte per dues diferències:

 1. En el boca a boca solament heu de cobrir la boca del nen o la nena, i tapar el seu nas amb els vostres dits.
 2. Les compressions toràciques les realitzareu en el mateix punt (en l’estèrnum), però amb el taló de la vostra mà. En els nens majors de 8 anys ja es poden usar totes dues mans.

Conèixer la tècnica adequada per a la reanimació cardiopulmonar o RCP en nens o bebès pot ser decisiva per a la seva supervivència en situació d’emergència. D’aquesta manera, heu de conèixer els protocols bàsics de primers auxilis per a poder actuar de la forma més òptima possible.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!