Primers auxilis
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Què fer en cas d’inhalació de fum o gasos tòxics en nens

2 min.

Què és la intoxicació per inhalació

La lesió per inhalació resulta de l’aspiració de gas molt calent i productes d’una combustió incompleta, que generalment es dona durant un incendi. Els danys que el fum o gas puguin ocasionar en la via aèria o el pulmó del nen o bebè dependran dels propis components del fum o gas, el grau d’exposició i la resposta del seu organisme.

La lesió produïda per la calor es limita, en general, a la zona de la via aèria per sobre de les cordes vocals, mentre que els vapors de gasos tòxics produeixen irritació de la mucosa de la via aèria superior i inferior. La toxicitat variarà segons la mena de matèria que es cremi, és a dir, segons la mena de fum que desprengui, sent el plàstic un dels materials que provoca lesions més greus.

Les causes més freqüents d’inhalació de fum o gasos tòxics en nens i bebès són els fums que es poden produir en un incendi o la inhalació de monòxid de carboni per mala combustió de calderes, braseros o radiadors, en espais amb mala ventilació.

Com actuar en cas d’inhalació de fum o gasos

Davant aquesta situació, el més recomanable és conservar la calma, retirar al nen de la font de fum o gasos i portar-ho a un lloc ventilat amb aire fresc. Amb tranquil·litat, observareu la presència de símptomes per a determinar els pròxims passos que seguir, consultant sempre amb un professional en cas de dubte o gravetat.

Símptomes d’inhalació de fum o gasos en nens

Els símptomes més freqüents que poden donar-se quan bebès o nens petits inhalen fum o gasos tòxics són dolor cap, tendència a la somnolència, dolor abdominal, mal color, dificultat per a respirar, vòmits, i si caminen, tal vegada noteu en ells una marxa maldestra. És recomanable que, després de la inhalació de fum, monòxid de carboni o altres substàncies tòxiques, acudiu d’urgències al centre hospitalari més pròxim i consulteu amb un o una professional. 

Respira mascarilla

Tractament de les lesions per inhalació

Segons dicten els professionals, no hi ha cap tractament específic per a la lesió per inhalació de fum o gasos tòxics. L’actuació per part de professionals mèdics es basarà en el manteniment de la permeabilitat de la via aèria, assegurant la intubació i ventilació mecànica en casos més greus. També, la neteja pulmonar i l’administració d’antibiòtics en cas de detectar una sobreinfección. S’estima que, el 50% dels nens amb lesions per inhalació de fum o gasos tòxics necessita ser intubado a l’hospital.

Què fer en cas de parada cardiorespiratòria

En cas de parada respiratòria o parada cardiorespiratòria a causa de la inhalació de fum o gasos tòxics, serà necessari iniciar les maniobres de reanimació en el nen o bebè mentre es demana ajuda per a traslladar-lo a l’hospital.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!