Salut
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Bronquiolitis, bronquitis i asma bronquial: quina és la diferència?

3 min.

Bronquiolitis, bronquitis i asma són tres malalties que tenen molts punts en comú, que no sempre són fàcils de distingir i que a vegades se solapen. És pel que a vegades existeix una notable confusió, afortunadament, més per a definir-les que per a tractar-les.

Bronquiolitis en nens

La bronquiolitis és una inflamació dels bronquis més petits (bronquíols), uns conductes pels quals passa l’aire des de la tràquea als pulmons. Aquesta malaltia, gairebé exclusiva del lactant i del nen menor de dos anys, pot ser produïda per diferents virus, però sobretot la provoca el virus respiratori sincitial (VRS). Els símptomes de les bronquiolitis en els nens es manifesten bàsicament en forma de xiulades i dificultat respiratòria.

Causes i símptomes de la bronquiolitis

Quant a la durada de la bronquiolitis, aquesta sol iniciar-se amb un quadre catarral de les vies respiratòries altes (nas, gola, tràquea i bronquis)i símptomes semblants als d’un refredat comú (congestió nasal, tos, irritabilitat, disminució de l’apetit, febre…). Als dos o tres dies s’afegeixen signes de dificultat respiratòria, d’intensitat variable, conseqüents de la inflamació i obstrucció que el virus ha ocasionat en els bronquíols:

  • Augment de la freqüència respiratòria, superior a 50 respiracions per minut.
  • Aleteig nasal, amb dilatació dels orificis nasals en cada inspiració i enfonsament dels espais que separen les costelles (tiraje).
  • Gemec expiratori, com un grunyit, per la dificultat que té el bebè per a treure aire.
  • Sibilancias o xiulets, en inspirar i en espirar.

Com actuar en cas de bronquiolitis

L”esforç per a respirar ocasionat per la bronquiolitis en el bebè pot ser esgotador, per això ha de ser atès al més aviat possible. A més, quan a aquests signes s”afegeix la cianosi o coloració blavosa en llavis i dits, és que la respiració no és solament difícil sinó insuficient i ja no aconsegueix oxigenar adequadament la sang. En aquest cas, encara que el nen ja hagi estat diagnosticat, s’ha d’acudir urgentment a l’hospital, igual que si li observeu ensopit o els símptomes de dificultat respiratòria empitjoren.

Diferència entre bronquiolitis i bronquitis

Les bronquitis, a diferència de la bronquiolitis, seria la inflamació o infección dels bronquis més grans, la tràquea i els bronquíols. Les bronquitis es poden donar per un virus, per un bacteri i també per una inflamació no infecciosa, per exemple, al·lèrgica.

Bebé en el pediatra

Això últim seria el que succeeix de forma repetida en l’asma: tradueix una especial sensibilitat dels bronquis, que reaccionen exageradament davant diversos agents (àcars de la pols i pòl·lens, però també virus, aire fred i humitat), tancant-se i inflamant-se, causant la consegüent dificultat respiratòria.

Com tractar la bronquitis

La reacció que es produeix en el bronqui en el cas de bronquitis o de crisi asmàtica és de dos tipus. D’una banda, hi ha un broncoespasme en els nens, que és un estrenyiment de la via respiratòria, i per un altre, hi ha inflamació i augment de secrecions. Els tractaments per a la bronquitis que s’empren aniran destinats a tractar aquests dos fenòmens.

Per al broncoespasme utilitzareu fàrmacs broncodilatadores inhalats que s’administren en els bebès i nens amb una cambra espaiadora. Aquests fàrmacs obren la via respiratòria disminuint l’espasme bronquial. La inflamació es tractarà solament en casos seleccionats, mitjançant l’ús de corticoides.

Com es contagia la bronquitis en nens

La bronquitis, igual que la bronquiolitis, es contagia principalment com els refredats comuns: a través de les secrecions. Encara que sobretot es transmet pel contacte dels mocs i la saliva a través de les mans, també els gèrmens poden disseminar-se en petites gotes per l’aire en tossir o esternudar.

Per a prevenir la bronquitis i la bronquiolitis és fonamental una correcta higiene de mans, sobretot en els adults que portaran en braços al bebè. A més, per descomptat, d’evitar el contacte amb el lactant si s’està malalt (això no us inclou a vosaltres, pares i mares). En l’època de fred és convenient que no exposeu als bebès a zones tancades amb molta afluència de gent, com a centres comercials.

Què fer en cas d’asma bronquial

Mentre la bronquiolitis i la bronquitis són un problema que afecta principalment menors de 3-4 anys, i l’origen sol ser una infecció vírica, l’asma bronquial és un diagnòstic que rarament es realitza abans d’aquesta edat, ja que és necessari que es produeixi una sensibilització al·lèrgica. Una vegada detectada la substància que ocasiona les crisis (habitualment els àcars de la pols domèstica o el pol·len d’algun arbust o arbre), a més dels tractaments broncodilatadores i antiinflamatoris, podreu iniciar teràpies que contrarestin l’al·lergogen com les vacunes (i lògicament evitar l’exposició a la substància que provoca l’al·lèrgia).

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!