Salut
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Quines són les malalties més comunes en la infància

5 min.

Durant la infància, els bebès i els nens passen per nombroses malalties. Com el seu sistema immunitari està en procés de maduració, és normal que emmalalteixin sovint. Generalment aquestes malalties cursen sense complicacions, però conèixer les més habituals us poden ajudar a estar previnguts i a saber com actuar en cada cas.

Què són els refredats?

El refredat o catarro és un episodi d’obstrucció nasal per l’augment de mucositat i tos. Es produeix diverses vegades a l’any en la primera infància, especialment en els mesos més freds. Pot acompanyar-se de febre, més habitual com més petit és el nen.

Els refredats són molt freqüents en els primers anys de vida, i poden anar-se encadenant, ja que poden ser causats per més de 200 de virus que no deixen immunitat.

Es transmet d’una persona infectada a una altra a través de les secrecions respiratòries, o mitjançant els objectes contaminats amb secrecions. Les mans són un vehicle molt important de transmissió, per això solen ser una de les malalties més freqüents en els nens. Per això, la principal mesura de prevenció d’aquesta malaltia durant l’edat escolar és la higiene de mans.

Cuánto dura un refredat en un nen

L”evolució habitual dura uns 7-10 dies. Si hi ha febre, sol ser durant dos o tres dies. Els mocs, i especialment la tos, solen ser més persistents. La mucositat inicialment és clara i transparent, però amb el pas dels dies, veureu que serà més espessa i anirà canviant de color a groguenc i verdós. Aquest canvi de coloració no indica complicació i forma part de l’evolució habitual.

Tractament per a refredats en la infància

El tractament es basa a pal·liar els símptomes i prevenir les complicacions. Una de les mesures principals que heu de fer és la rentada nasal amb sèrum fisiològic. Aquestes rentades podeu realitzar-los tantes vegades com sigui necessari, sent especialment útils abans dels menjars o de posar-li a dormir

Limpiando la nariz del bebé

Les complicacions que se solen produir són provocades per la sobreinfección per bacteris, ocasionant otitis, sinusitis, conjuntivitis o pneumònia. No obstant això, administrar antibiòtics en els catarros no evita que es produeixin, així que aquests no s’aconsellen excepte per indicació pediàtrica.

Otitis durant la infància

L”oïda mitjana, situat darrere del timpà, comunica amb les fosses nasals per mitjà de la trompa d’Eustaquio, formant així part de les vies respiratòries. Aquest és el lloc en el qual s’assenteixi l’otitis mitjana aguda, una de les infeccions principals en nens, especialment a partir dels sis mesos.

Els gèrmens que hi ha en les fosses nasals o en la gola aconsegueixen l’oïda mitjana i, quan el pus que produeix la infecció empeny la membrana del timpà, apareix un dolor molt intens que sol fer plorar a crits al nen. Si la pressió augmenta, es pot arribar a perforar aquesta membrana, amb el que el pus surt a l’exterior i cessa el plor del bebè.

Tractament per a l’otitis

El tractament principal de l’otitis és fer que remetin els símptomes amb analgèsia i antiinflamatoris per al dolor provocat per la inflamació i la febre. Moltes otitis necessiten tractament antibiòtic, que us pautará el pediatre.

En cas d’otitis de repetició, pot ser necessari avaluar l’audició i la funcionalitat del timpà.

Què fer en cas de conjuntivitis

La conjuntivitis és la inflamació de la conjuntiva, una capa transparent que recobreix la part blanca visible de l’ull (escleròtica) i la cara interna de les parpelles. Pot ser causada per bacteris o virus, però també per irritants físics o químics o per mecanismes al·lèrgics. Les conjuntivitis infeccioses es manifesten per enrogiment de la conjuntiva, llagrimeig i secrecions purulentes. La més greu és les que pot adquirir el nounat en passar a través del canal del part; per a evitar-la, se”ls aplica un col·liri res més néixer.

És normal que trobeu esporàdicament alguna lleganya en l’ull del nen, que habitualment no requereix més tractament que la rentada amb una gasa xopada en sèrum fisiològic. Si la secreció és abundant o persistent, segurament requerirà tractament antibiòtic local, amb les gotes o la pomada que el pediatre prescrigui.

Gastroenteritis en nens

La gastroenteritis és la inflamació de l’estómac provocada per un virus. El tractament de les gastroenteritis agudes, que causen vòmits i diarrea en el bebè, es basa en el fet que eviteu la deshidratació del bebè i que l’alimenteu tan bé com sigui possible mentre duri el procés (amb preses freqüents però amb poca quantitat). D’aquesta manera, el propi organisme el resoldrà en pocs dies.

La diarrea en bebès

La diarrea és la disminució de la consistència de la femta associada a un augment en la seva freqüència. En els bebès criats al pit, que ja fan normalment unes deposicions deslligades, la diarrea es reconeix en augmentar el volum de líquid que contenen la femta.

Actualment, en bebès que mengen altres aliments a més de la llet, no es recomana seguir cap dieta especial, més enllà de continuar oferint aliments saludables. A vegades, la diarrea és una conseqüència després de l’administració d’antibiòtics. I encara que no se sap el motiu concret d’aquesta relació, probablement es deu a una descompensació entre els bacteris bons i els bacteris dolents en el tracte gastrointestinal deguda a l’acció de l’antibiòtic.

Restrenyiment

El restrenyiment sol ser freqüent amb la introducció de l’alimentació complementària i pot ocórrer amb la retirada del bolquer.

Els bebès alimentats amb llet materna de manera exclusiva poden passar-se diversos dies sense fer caca. Una vegada transcorregudes les primeres setmanes de vida, és freqüent que no tinguin deposicions diàriament, sent això completament normal. Aquest fet a vegades s’acompanya d’episodis d’incomoditat, amb grunyits i encongiment de cames, i podria semblar que el bebè està intentant fer caca i no pot. A aquest procés benigne se”n diu disquecia del lactant, i ocorre per la falta de coordinació entre l’esforç per a evacuar i l’obertura de l’esfínter anal.

Si un bebè alimentat amb llet de fórmula està restret, pot ser que el pediatre us recomani canviar de marca de llet.

Dermatitis del bolquer

La dermatitis del bolquer és la irritació de la pell coberta pel bolquer i es manifesta amb un enrogiment en la zona i l’aparició de diferents lesions com a butllofes o descamacions. Algunes poden ser doloroses al contacte, segons la intensitat de la lesió.

La complicació més habitual és una sobreinfección per fongs i precisa de l’aplicació d’una crema antifúngica receptada pel pediatre. Per a la dermatitis del bolquer lleu, igual que per a la seva prevenció, el tractament bàsic és el canvi de bolquer freqüent, la rentada amb aigua i sabó neutre, i mantenir la zona seca i a l’aire tot el temps possible.

Infecció de les vies urinàries en bebès

A diferència dels adults, els bebès que sofreixen infecció d’orina poden no presentar símptomes com el dolor o l’augment en la freqüència de la micció. De fet, entre els menors de dos anys, la manifestació més habitual és simplement un procés febril sense focus.

El diagnòstic solament pot fer-se a través d’una anàlisi d’orina, i el tractament generalment és l’administració d’antibiòtics.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!