Salut
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Calendari de vacunació del bebè

5 min.

Encara que les autoritats sanitàries de cada país decideixen el seu propi calendari adaptant-lo a les seves necessitats i recursos, a Espanya les diferències entre comunitats autònomes són mínimes i tendeixen a desaparèixer.

Les vacunes en els primers mesos del bebè

És important que tingueu en compte que l’aparició de vacunes i les diferents variacions epidemiològiques que es van desenvolupant, porten als professionals a introduir gairebé contínuament canvis en aquests plans de vacunació. Per això, heu d’estar al corrent de les vacunes que necessita el vostre bebè i dels possibles canvis per a una protecció òptima de la salut dels més petits.

Hepatitis B

La vacuna contra l’hepatitis B és una de les primeres que s’administra, generalment als 2, 4 i 11 mesos d’edat. L’hepatitis B pot resoldre”s espontáneamenet, però en bastantes ocasions es fa crònica i evoluciona cap a la cirrosi i el càncer hepàtic. Això ocorre amb més freqüència quan la infecció es presenta en la infància, especialment si el contagi és durant l’embaràs perquè la mare és portadora del virus. Es calcula que el 5% de la població mundial està infectada i que causa dos milions de morts anuals.

Com la seva principal via de transmissió és la sang i el contacte sexual, en alguna comunitat autònoma es va decidir vacunar abans d’iniciar l’adolescència, quan de fet es produeixen la major part de contagis per relacions sexuals o ús compartit de xeringues entre drogodependents; però actualment se sap que la protecció persisteix, encara que s’administrin en els primers mesos de vida i fer-ho així evita l’escàs, però real risc que la contreguin de petits.

Diftèria, tètanus i tos ferina

El bacteri Corynebacterium diphteriae, produeix toxines que, a més de poder danyar els nervis i el cor, causen una inflamació de la gola que impedeix la respiració i arriba a causar la mort. L’últim cas de diftèria a Espanya es va declarar en 1986, però en 1990 va haver-hi una epidèmia en la Unió Soviètica, i després de la caiguda del mur de Berlín, s’han produït casos aïllats a Europa.

El tètanus té una mortalitat pròxima al 50%, i és causat per una toxina elaborada pel Clostridium tetani, un germen que infecta ferides poc ventilades i que produeix contraccions musculars espasmòdiques que poden acabar per impedir la respiració. A Espanya, es produeixen unes desenes de casos anuals entre adults i ancians que no esteu vacunats o que no es van vacunar correctament.

I la tos ferina és una infecció respiratòria provocada per la Bordetella pertussis, que causa uns sufocants episodis de tos que es prolonguen durant meses, però que en els lactants pot ocasionar també encefalitis (inflamació del cervell) i arribar a ser mortal. La vacuna no és de les més eficaces (del 70 al 90% de protecció); per això, a Espanya la pateixen més de 500 nens per any.

La vacuna contra aquestes tres malalties s’inocula en la mateixa injecció (DTPa), i s’administra als 2, 4, 6 i 18 mesos d’edat. Encara hi ha nens que reben una dosi als 6 anys, ja que el calendari de vacunacions ha canviat en aquest temps.

Poliomielitis

El virus de la poliomielitis afecta al sistema nerviós i produeix una paràlisi que afecta sobretot les cames, deixant una coixesa permanent amb atròfia de l’extremitat; també pot arribar a causar la mort.

Encara que la vacunació universal ha aconseguit que aquesta malaltia estigui pràcticament erradicada a Occident, encara és endèmica en alguns països asiàtics i africans, per la qual cosa cal continuar protegint-se, ja que qualsevol viatger podria importar-la.

Igual que les anteriors vacunes, aquesta s’administra generalment als 2, 4, 6 i 18 mesos d’edat.

Infecció per Hemophilius Influenzae Tipus B

L”Hemophilius Influenzae Tipus B és un bacteri que en general causa infeccions de les vies respiratòries altes i otitis, però que pot ser més agressiva i produir en els més petits perilloses epiglotitis (inflamació de l’entrada de la laringe), pneumònies, septicèmies, infeccions òssies i articulars, i també meningitis.

Doctor vacunando a un bebé

La vacuna no evita les infeccions de vies respiratòries altes, però sí totes aquestes formes més greus que des de la seva recent introducció han desaparegut de manera espectacular. Generalment s’injecta als 2, 4 i 6 mesos del bebè.

Meningitis C

El germen responsable de la majoria de meningitis, la Neisseria meningitidis o Meningococ, té deu famílies diferents, entre les quals es troba la “C”, que no és la que més casos ocasiona, però és l’única contra la qual s’ha pogut obtenir recentment una vacuna molt segura i eficaç. S”administra als 4 i 12 mesos d’edat, sent necessària en alguns casos una dosi als 12 anys.

Vacuna antineumocócica

El pneumococ és el bacteri més habitual en les pneumònies i molt freqüent en les otitis mitjanes. És també capaç de produir septicèmies i meningitis en lactants i nens petits. Aquest germen té nombrosíssimes famílies i des de fa ja temps es disposa d’una vacuna que protegeix enfront de 23 d’elles, però a la qual no responen els nens de menys de dos anys. No obstant això, recentment, ha aparegut una vacuna contra 7 subtipus, que al nostre país són els responsables del 80% de les malalties neumocócicas greus, i que ja és efectiva en el bebè.

Actualment s’administra la vacuna neumocócica als lactants de 2, 4 i 11 mesos.

Xarampió, rubèola i parotiditis

La vacuna de la triple vírica protegeix enfront d’aquestes tres malalties infeccioses, freqüents en l’edat pediàtrica: xarampió, rubèola i parotiditis. Encara que la rubèola sol ser lleu en nens, és potencialment greu en les dones embarassades i amb la vacunació es pretén protegir aquesta població. El xarampió i les galteres (parotiditis) sí que poden cursar amb gravetat en nens: amb febre alta i complicacions com a lesions cerebrals o meningitis (en el cas de la parotiditis).

La triple vírica s’administra als 12 mesos i als 3 anys d’edat, ja que abans del primer any els bebès mantenen els anticossos materns rebuts a través de la placenta.

Varicel·la

La varicel·la és una de les malalties exantemàtiques més freqüents en la infància. No sol cursar amb gravetat, excepte febre i la molesta picor de l’erupció. Encara que en alguns casos pot haver-hi complicacions com la sobreinfección o la pneumònia. No obstant això, sí que és molt perillosa en persones amb les defenses baixes.

Aquesta vacuna s’ha incorporat recentment al calendari de vacunació finançat, i ha d’injectar-se als 15 mesos d’edat i als 3 o 4 anys.

Meningococ B

El meningococ tipus B és el bacteri que més meningitis causa. No és freqüent la seva infecció, però sí que pot ser molt greu. Per això, l’Associació Espanyola de Pediatria recomana la vacuna a tots els lactants. Recentment s’ha inclòs en el calendari finançat de vacunació d’algunes comunitats autònomes.

La pauta habitual d’aquesta vacuna per als nounats és una dosi als 2 mesos, una altra als 4 mesos i una dosi de reforç entre els 12 i els 15 mesos d’edat.

Rotavirus

El rotavirus és causant de greus gastroenteritis en la infància, sent la complicació més freqüent la deshidratació. Existeixen dues vacunes contra aquest virus, però a data de publicació d’aquest article (2022), encara no s’inclou en el pla de vacunació finançat. És una vacuna que s’administra per via oral (bebible) i poden precisar-se dues o tres dosis, depenent de la marca, als 2, als 4 i als 6 mesos d’edat.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!