Salut
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Regurgitacions i malaltia per reflux en el bebè

3 min.

Són molt pocs els nens que passen la lactància sense tirar mai alguna petita glopada de llet, és a dir, regurgitant-la. Sovint, per a referir-vos a aquest fet s’usen les paraules vomitar o retornar i no regurgitar, però no signifiquen el mateix.

El vòmit és l’expulsió activa, brusca i molesta del contingut gàstric, habitualment en una sola tanda, gairebé sempre precedida de nàusees; mentre que en regurgitar es van retornant repetidament i amb poca força petites quantitats de llet, sense avís ni incomoditat.

Per què el bebè regurgita la llet?

Les regurgitacions són normals en els bebès, a causa d’una conjunció de factors que es donen en ells:

 • Immaduresa del mecanisme de tancament de l’entrada de l’estómac: la musculatura de l’esòfag, l’angle amb què aborda l’estómac i el diafragma que envolta aquesta zona són els tres elements que s’oposen a la reculada dels aliments que arriben a l’estómac. Tots ells són encara ineficients en el bebè, la qual cosa explica la facilitat amb què es produeix el reflux del seu contingut.
 • Postura horitzontal: mentre els bebès no comencen a asseure”s i la força de la gravetat ajuda a buidar l’estómac, el seu contingut està contínuament posant a prova un mecanisme de tancament immadur.
 • Alimentació líquida: lògicament, com menys espès sigui el contingut de l’estómac, més fàcil serà que reflueixi. En general, els bebès que prenen lactància materna exclusiva, tenen menys tendència a regurgitar, ja que aquesta llet es digereix millor i més ràpidament que l’artificial.

Què fer per a disminuir les regurgitacions del bebè

És, per tant, normal que els bebès regurgitin, especialment en rotar o quan els esteu canviant el bolquer o la roba. Si això no els impedeix guanyar pes ni hi ha cap altre símptoma, n”hi ha prou amb esperar que passi el temps perquè el seu estómac maduri i passin menys temps en postura horitzontal. En tot cas, per a disminuir els episodis:

 • Cal intentar que el nen empassi poc aire, alimentant-li sense presses, i que ho expulsi bé, ajudant-lo a rotar en posició vertical.
 • Augmentar excessivament el volum dels biberons amb la pretensió d’espaiar les preses no és bona idea.
 • Tracteu de no moure al bebè bruscament havent dinat, canvieu la seva postura sempre amb cura.  
Bebé regurgitando sobre su padre

Quines conseqüències poden tenir les regurgitacions en el bebè?

Las regurgitacions excessives poden causar problemes, en ocasions greus, i llavors es diu que el bebè pateix una malaltia per reflux gastroesofágico. Les seves manifestacions més freqüents són:

 • Insuficient augment de pes: no sempre és fàcil de valorar. Els nens amb reflux poden ser prims per naturalesa, però el pediatre sempre vigilarà estretament la corba de desenvolupament d’un nen amb reflux important.
 • Plor: en regurgitar, l’àcid de l’estómac irrita la mucosa de l’esòfag i els causa dolor. Ja que poden tenir reflux sense arribar a retornar, és un diagnòstic sempre possible en els bebès que estan contínuament inquiets i plorant.
 • Anèmia: la irritació de l’esòfag pot produir erosions que el seu sagnat, escàs però pertinaç, acaba per causar una anèmia.
 • Tos, bronquitis i asma: en nens amb bronquis sensibles, el reflux pot causar crisi d’asma per mecanismes reflexos. A més, alguns bebès poden aspirar petites quantitats de llet, a vegades microscòpiques, que causen la consegüent simptomatologia respiratòria, especialment crisi de sofocamiento o tos.

Tractament per al reflux del bebè

La majoria de les vegades, el reflux gastroesofágico se soluciona per si mateix amb el pas del temps. No obstant això, és important alleujar els símptomes en aquells bebès que sofreixen dolor o pèrdua de pes a causa del reflux. El tractament inclou els següents punts:

 • Postura

És recomanable la postura semi inclinada del bebè, amb el cap més alt que els peus. El porteo ergonòmic en vertical també resulta molt positiu per a disminuir el reflux.

 • Alimentació

Les preses han de ser el més petites i freqüents que resulti possible. Si estan amb lactància artificial, el pediatre us pot recomanar oferir una fórmula antireflux.

 • Fàrmacs

És important que els administreu només baix prescripció mèdica en malaltia per reflux gastroesofágico, mai en les regurgitacions fisiològiques.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!