Salut
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Què és la febre i per què es produeix?

3 min.

La febre és un augment temporal de la temperatura corporal que generalment és provocada per una infecció per virus o bacteris. És una resposta fisiològica que el cos té per a activar les defenses i combatre la infecció de manera natural. La febre indica la presència d’una malaltia, però no és una malaltia en si mateixa.

Encara que la causa més freqüent de la febre en els bebès i nens són les infeccions, podeu trobar febre en altres situacions com a processos inflamatoris o una reacció benigna a les vacunes.

Quina és la temperatura normal en nens

La temperatura corporal fluctua lleugerament entre 36 °C i 36,5 °C segons l’activitat física i l’hora del dia, sent sempre més alta al capvespre, encara que aquesta variació és menys accentuada en els bebès i nens.

La temperatura rectal és aproximadament mig grau més alta que l’axil·lar i pot augmentar fins a un grau més si el nen està plorant. A efectes pràctics, pot considerar-se que existeix febre lleu o febrícula en els nens quan la temperatura a és superior a 37,5 °C en l’axil·la o 38 °C en el recte.

Com detectar la febre

Amb la febre també sol enrogir-se la pell de les galtes i augmentar la freqüència cardíaca i respiratòria. Podeu detectar la febre en tocar al bebè o nen i comprovar la temperatura de la seva pell encara que aquest és un mètode poc fiable

padres tomando la temperatura al bebé

La determinació de la febre en nens ha de realitzar-se amb un termòmetre. Existeixen diferents dispositius en el mercat amb aquesta fi. Els més utilitzats són els digitals, però probablement els més precisos són els de galinstano, un metall líquid que és el substitut del mercuri, retirat per la seva toxicitat.

Com llevar la febre a un nen

Encara que us pugui semblar que heu de llevar ràpidament la febre al nen o bebè, la veritat és que no us heu d’obsessionar amb baixar la febre. Aquest augment de la temperatura corporal compleix una funció i el vostre objectiu principal serà tractar la febre perquè el nen estigui més confortable. Per a això, us recomanem usar les següents mesures físiques:

  • No abrigar-li ni desabrigar-li en excés.
  • Podeu banyar-li amb aigua tèbia, mai freda.
  • No li doneu fregues amb alcohol ni altres productes.
  • Podeu oferir-li líquids per a mantenir la hidratació. L’augment de temperatura incrementa la transpiració i per això és important que estigui hidratat.

Si la febre persisteix i el nen o la nena es troba decaigut, podeu administrar-li antitèrmics, principalment paracetamol i ibuprofeno (aquest últim a partir dels 6 mesos). Heu de seguir la pauta que us indiqui el pediatre o la pediatra, calculada en funció del seu pes. En general, no es recomana alternar els antitèrmics.

Què fer si el vostre fill té febre, quan heu de portar-li al metge?

La febre no és una malaltia, sinó un símptoma. Sempre heu de considerar l’estat general més enllà de la presència de febre i el nivell de temperatura, ja que no hi ha correlació entre aquestes dades i la severitat de la malaltia que causa la febre en nens.

Els motius pels quals hauríeu de consultar de manera urgent són:

  • El bebè té una febre molt alta (39 °C o més).
  • La febre dura més de 3 dies
  • El bebè està molt decaigut
  • Presenta mal de cap intens o vòmits repetits.
  • dificultat per a respirar.
  • Detecteu una presència de taques vermelles en la pell que no desapareixen en pressionar (petèquies).

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!