Salut
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Què és la crosta làctia i per què apareix al bebè?

2 min.

La crosta del lactant és una capa d’escates olioses que apareix en el cuir cabellut de molts bebès sans. Coneguda també com a crosta làctia, aquest nom us pot fer pensar que la llet intervé en la seva aparició, però no és cert. Es diu així perquè els ocorre a bebès lactants, de poca edat.

És una manifestació de seborrea, és a dir, un excés d’activitat de les glàndules productores de seu que hi ha en la pell. Poden inicialment estar estimulades per les hormones maternes, que en impregnar amb el seu greix les cèl·lules que descama normalment la pell, impedeix que es desprenguin i fa que formin aquestes crostes en el cuir cabellut del bebè. A vegades també pot aparèixer en les celles.

Quan desparece la crosta làctia?

La crosta s’observa per primera vegada abans dels tres mesos d’edat i, com a més tard, desapareixerà als 10 o 12 mesos.

Normalment no pica ni causa molèsties de cap mena, de manera que si la decidiu tractar serà per motius estètics. No és dolent llevar-la, però heu de fer-ho amb cura i sense gratar, ja que llavors podríeu danyar al bebè.

Existeix algun tractament o remei casolà per a la crosta del lactant?

Quan les crostes són molt gruixudes, heu d’estovar-les untant en elles vaselina o oli d’oliva una hora abans del bany. Així, passant un raspall tou o masajeando el cuir cabellut amb els dits, a poc a poc, s’aniran desprenent. Després heu de rentar bé el cabell amb un xampú neutre i aclarir amb abundant aigua per a llevar les restes d’escates i de vaselina.

Bebé con costra láctea

En casos molt persistents, podeu utilitzar productes en forma de locions o xampús especials per a eliminar la crosta làctia. En cas que alguna crosta s’infecti , també necessitarà tractament específic que indicarà el pediatre o la pediatra.

És el mateix que la dermatitis seborréica?

A vegades, la crosta làctia és solament una manifestació més d’un problema general de la pell del bebè, la dermatitis seborreica. És una malaltia molt comuna en bebès, que a més de les escates del cuir cabellut i celles, pot ocasionar enrogiment i descamació en la zona del bolquer, les axil·les, després de les orelles i en altres plecs de la pell.

La dermatitis seborreica del bebè desapareix amb el pas dels mesos, i encara que pot picar, no fa mal. Mentrestant, n”hi ha prou amb seguir una higiene adequada i evitar substàncies irritants.

A vegades, la crosta làctia a vegades és una lesió precursora de la dermatitis atòpica, una condició de la pell molt freqüent en bebès i nens petits.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!