Alimentació
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

El bebè pren suficient llet o necessita suplement?

4 min.

Una de les qüestions que més preocupa és saber si el bebè està rebent tot l’aliment que necessita. Especialment, quan el bebè s’alimenta de lactància materna de manera exclusiva.

La preocupació és també major amb el primer fill i, especialment, en les primeres setmanes, quan hi ha inseguretat davant els signes de sacietat del bebè que tampoc són tan evidents. En realitat, més que el pes o la quantitat d’aliment, la qual cosa millor informa de la seva salut és l’aspecte del bebè i el seu comportament. No hi ha motiu per a pensar que un bebè està rebent poc aliment si:

 • Té bon color (rosat).
 • Reacciona als estímuls.
 • Està content o tranquil (sense estar endormiscat) la major part del temps.
 • Mulla entre cinc i set bolquers al dia amb orina de color pàl·lid.

El temps que se li dedica a cada presa també influeix

No cal limitar la durada de les preses: el bebè decideix quant temps necessita mamar. Li podeu oferir els dos pits per presa, però és millor que buidi un completament abans d’oferir l’altre. Si no pren l’última llet d’un pit, més grassa i calòrica, se sadollarà momentàniament amb la llet primera de tots dos pits, però no rebrà suficients calories i aviat tornaran a tenir gana. A més, la primera llet que extreu del pit és molt rica en lactosa, un sucre que l’intestí no pot absorbir de manera il·limitada i el sobrant de la qual fermenta produint molestos gasos i causant a vegades que les deposicions del bebè siguin més líquides i irritants. Per tot això, si li n”hi ha prou amb un, no cal forçar-li al fet que prengui del segon, i alternareu un pit en cada presa.

El bebè necessita suplement de llet?

La gran majoria de les mares podeu alimentar de manera exclusiva al vostre bebè amb lactància materna. No obstant això, moltes dones (a vegades seguint errònies recomanacions), introdueixen un suplement de llet artificial en pensar que el bebè no té suficient amb el pit. S’inicia així, l’anomenada lactància mixta, en la qual es combinen llet materna i de fórmula, però en la pràctica és una lactància de transició del pit a prendre sol biberó. Això és gairebé sempre inevitable perquè la lactància materna es regeix per la llei de l’oferta i la demanda, i sadollar l’apetit del nen amb una altra llet, farà que disminueixi la producció. 

Madre amamantando a su bebé

Per descomptat, existeixen problemes físics i emocionals que impedeixen la lactància materna, però són molt més freqüents els falsos mites que dificulten la seva adequada instauració i manteniment. Per la qual cosa és fonamental tenir present que:

 • La llet materna serà més o menys abundant, però sempre és de bona qualitat. Encara que es donés l’hipotètic cas que estar desnodrides sou capaços de criar al pit als vostres fills satisfactòriament.
 • La diferència de grandària dels pits depèn del teixit gras que contenen i no de la quantitat de glàndula mamària, per la qual cosa és fals que els pits petits produeixin poca llet. A més, passades les primeres setmanes, l’habitual i recomanable és que els pits no llueixin tan plens i turgentes, però això no significa que hàgiu deixat de tenir llet.
 • És absolutament normal que, durant les primeres setmanes, les preses siguin irregulars i molt freqüents, la qual cosa no ha d’interpretar-se com un signe de falta de llet.
 • El fet que un nen accepti una mica de biberó després de mamar no significa que li fes falta.
 • En moments puntuals, el bebè passa per temporades conegudes com a brots o crisis de creixement, en les quals modifica el seu patró en l’alimentació. Les preses es tornen més caòtiques, freqüents i el bebè està irritat. N’hi ha prou que li doneu pit amb la freqüència que demanen i tenir paciència davant el seu comportament. Ja veureu que en uns dies passarà el brot.
 • Se sap amb certesa que un suplement de biberó després de l’última presa del dia no aconsegueix que dormin de l’estirada.
 • Un percentil sota no significa que el bebè estigui baix de pes i per tant necessiti un suplement de llet de fórmula. Les gràfiques de creixement simplement serveixen per a veure l’evolució de la talla i el pes al llarg dels mesos, el seu pediatre és qui ha de valorar si s’ha de suplementar la lactància o no.

Errors comuns a l’hora d’alletar al bebè

Moltes mares estableixen la lactància materna sense dificultats i continuen així tot el temps que creuen necessari (es recomana 6 mesos de lactància materna exclusiva i continuar després, al costat de l’alimentació complementària, almenys fins als 2 anys d’edat). No obstant això, hi ha uns certs errors freqüents que poden comprometre la lactància materna exclusiva si no se solucionen:

 • Falta de contacte precoç i primera presa tardana. Després del part, el bebè no ha de ser separat de vosaltres, excepte justificació mèdica urgent. Practicar pell amb pell de manera precoç us facilitarà la instauració de la lactància.
 • Horari rígid. La lactància materna és a demanda, i limitar la freqüència de les preses (a més de ser perjudicial per al bebè, ja que se l’obliga a passar fam) impedeix la correcta producció de llet.
 • Buidatge incomplet. Igualment, tampoc heu de limitar la durada de la presa. Cada bebè necessitarà més o menys temps per a buidar el pit, un acte que, a més d’afavorir la seva correcta nutrició, promou la producció de llet necessària.
 • Mala postura. Una postura incorrecta us pot danyar els mugrons, però també dificulta la transferència de llet.
 • Administració innecessària de suplements de llet artificial.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!