Alimentació
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Durada de les preses d’un nounat

4 min.

Quant temps han de durar les preses del nounat és una de les preguntes més freqüents que us feu els pares i les mares quan arriba el moment d’alimentar al bebè. Per això, heu de saber que ni el pit ni el biberó han de tenir horari.

Serà prioritari l’apetit i les necessitats del bebè, que varien en cadascun i fins i tot d’un dia a un altre. Depenent del seu pes, de la seva edat i les seves característiques personals, requerirà menjar amb major o menor freqüència i durant més o menys temps. No us heu de preocupar sobre quant temps triga a pujar la llet entre presa i presa, ja que el pit funciona com una aixeta: sempre hi ha llet disponible. Encara que és cert que, si passa molt temps des de l’última presa, la llet pot acumular-se en els pits i fer que estiguin més plens.

Com són les preses amb el pas dels mesos

Durant les primeres setmanes, la majoria de bebès volen menjar aproximadament cada dues hores, dia i nit, realitzant com a mínim de 9 a 12 preses diàries. A partir del mes de vida, les preses se solen anar espaiant, però no sempre és així.

El recomanable és que li oferiu el pit o el biberó cada vegada que tingui gana, sense obligar al fet que mengi més del que desitja. Un bebè indica que té gana si:

  • Plora amb un plor ascendent i descendent.
  • Es mostra inquiet, movent braços i peus enèrgicament.
  • S”emporta les mans a la boca.
  • Obre la boca com si busqués el vostre pit.

És normal que alguns dies mengi més sovint i altres dies menys. Fins i tot si durant un temps noteu que la seva demanda s’ha regulat i, de sobte, les preses tornen a ser més freqüents i caòtiques, també és normal. Aquests canvis es donen gairebé sempre en períodes concrets, és el que es coneix com a crisis de lactància o crisi de creixement. Però, amb paciència i sabent que serà una cosa temporal, aviat tornarà a regular les preses.

També és habitual que en èpoques de calor demandi més pit o biberó, ja que fins als sis mesos d’edat el seu únic aliment ha de ser la llet. Gràcies a aquesta, que conté una important quantitat d’aigua, es manté hidratat i calma la seva set.

Duracion tomas bebe

Al principi, i molt especialment amb la lactància materna, no heu de fer el menor intent d’adaptar el bebè a unes hores determinades. L’horari rígid és incompatible amb la lactància materna, però fins i tot amb biberó, mai heu de fer esperar a un bebè que plora de fam.

En el cas de lactància artificial

Si el vostre bebè s’alimenta exclusivament amb llet de fórmula, heu d’oferir-la-hi igualment a demanda. Generalment, en trigar més a realitzar la digestió, espacian les preses una mica més que els bebès alimentats amb llet materna. Encara que procureu donar-li en cada presa la mateixa quantitat, com els passa a tots els bebès el seu apetit pot variar, per la qual cosa a vegades menjarà més i en ocasions menys.

La clau està a oferir el biberó de la forma més natural possible i deixar que sigui el vostre bebè qui decideixi quan i quant vol menjar a cada moment. Per a això és important atendre els signes de sacietat. Per exemple, podeu deixar un espai de temps de tant en tant durant la presa, per a comprovar si vol més o si, per contra, ja ha estat suficient. I si s’acaba la quantitat que havíeu preparat, li podeu oferir més sense problema.

Quant temps mama un bebè? Durada de les preses al pit d’un nounat

Hi ha tres motius principals per a permetre que les preses en la lactància materna durin fins que el nen el decideixi, deixant-se anar o quedant-se adormit i relaxat:

  • Com més es buidi el pit, millor es mantindrà la producció de llet.
  • El nen ha de poder satisfer no sols el seu apetit, sinó també la seva necessitat de succió.
  • La composició de la llet va canviant al llarg de la presa, de manera que mentre al principi és més aigualida (però d’excel·lent qualitat) i conté més sucres, progressivament es va tornant més cremosa i rica en greix i calories. Acabar la presa abans d’hora significa privar al bebè d’aquesta llet.

Durant les primeres setmanes de vida, en ser més petits i estar perfeccionant encara la tècnica de succió, poden trigar més a sadollar-se. No obstant això, aviat (i sempre que no existeixi cap dificultat) aconseguiran extreure tota la llet que necessiten en menys temps i les preses seran més curtes.

Quant temps ha d’estar en cada pit?

Per a evitar que es congestioni un dels dos pits i per a mantenir una producció de llet adequada, és recomanable que el bebè mami de tots dos pits amb freqüència. No obstant això, no cal limitar el temps en cadascun. Serà el beu qui decideixi quan ha acabat amb un, perquè s’apartarà. Si segueix amb fam, heu de tornar a oferir el mateix pit i, si no el vol, llavors continuar amb l’altre. En la següent presa començareu pel pit que va prendre en últim lloc (si va menjar dels dos) o pel qual no li vau oferir, si només va prendre d’un.

El bebè pot tenir èpoques en les quals prefereixi més mamar d’un pit que d’un altre. En aquest cas, a més d’esbrinar si hi ha un motiu per a poder solucionar-lo, podeu oferir el pit que menys li agradi quan estigui somnolent. De totes maneres, és possible alletar exclusivament a un bebè solament amb un pit.

Què ocorre amb les preses més llargues

Si el bebè mama bé, la durada de les preses pot variar de 10 a 20 minutos, o com a màxim, de mitja hora. Si les preses duren més, el que heu de fer és millorar la postura, procurar que s’agarri millor i comprovar que no té cap limitació en la mobilitat de la llengua, en lloc de reduir la durada de la presa. Aquests temps són orientatius i cal tenir en compte que, en algunes ocasions, el bebè pot trigar més temps en una presa sense estar a causa d’una causa concreta.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!