Alimentació
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Manual d’extracció de llet materna

4 min.

Durant el període de lactància, és possible que us trobeu amb diferents circumstàncies en les quals serà necessari extreure-us llet. En el següent article podeu conèixer diferents situacions i tècniques per a una òptima extracció de la llet materna.

Quan treure”s llet materna

Encara que el format ideal per a oferir la llet materna és directament des del pit, hi ha ocasions en les quals podeu veure-us en la necessitat d’extreure-la. Es recomana treure”s llet en les següents circumstàncies:

 • El pit està tan tibant abans de la presa que el bebè no pot fer un bon agarri.
 • Després de cada presa, si el bebè no ha aconseguit buidar el pit del tot. Especialment en casos de congestió mamària, obstrucció i mastitis.
 • El nounat és incapaç de mamar. Per exemple, si ha nascut de forma molt prematura o amb algun problema que li impedeixi succionar del pit.
 • En interrupcions temporals de la lactància per motius de salut, personals o laborals, perquè mantingueu la producció de llet.
 • Per a tenir una reserva congelada per si en algun moment us heu d’absentar.
 • Si desitgeu continuar donant llet materna després de la incorporació al treball.
 • Si la voleu donar a un banc de llet.
 • Per a extreure i rebutjar mentre estigueu prenent un determinat medicament no compatible amb la lactància.

Tècniques per a treure la llet materna amb sacaleches i manualment

És important que tot el procés s’efectuï en un ambient còmode i agradable, amb objectes que us recordin al bebè perquè es produeixi oxitocina, l’hormona que estimula l’ejecció de llet.

Abans de l’extracció, és aconsellable que us renteu les mans i realitzar un suau massatge sobre el pit. El massatge sempre ha de ser suau i no ha de causar cap dolor ni enrogir la pell. Per això, molts professionals recomanen utilitzar només les puntes dels dits i no les mans, pressionant amb ells el pit amb moviments circulars, acostant-se en espiral cap a l’areola.

Extracció manual de llet materna

Treure la llet materna de manera manual, pot ser tan eficaç com amb el sacaleches i, a més, és el mètode que habitualment s’empra en extraccions imprevistes, de manera que és convenient que conegueu la tècnica. Pot ser d’especial utilitat en aquells casos en els quals necessiteu buidar el pit sense estimular la producció.

Assegudes i una mica inclinades cap endavant, agafareu el pit amb la gemma dels dits, col·locant el polze a dalt i els dos primers dits sota, a uns tres centímetres del mugró. Encara que aquesta distància sol coincidir amb la vora de l’areola, la seva grandària és molt variable.

Aquest moviment l’anireu repetint de manera rítmica (col·locar els dits, empènyer cap endarrere i estrènyer cap endavant). Tal com faria el bebè, sense estirar el pit, sinó comprimint-lo amb el moviment ondulant de la seva llengua. Heu de girar després els dits per a anar esprement tots els conductes mamaris.

Com usar sacaleches

Quan el que preteneu és obtenir llet de manera freqüent i prolongada, els més adequats poden ser els sacaleches elèctrics, que funcionen per succió intermitent. Alguns equips permeten l’extracció simultània de tots dos pits. També serà necessari usar l’embut que es col·loca en el pit de la grandària adequada perquè s’adapti a cada pit.

Cal rentar-se bé les mans abans de muntar l’equip i no tocar les parts que estaran en contacte amb la llet. En els sacaleches elèctrics, heu de començar per la menor intensitat de succió i augmentar gradualment tant com sigui possible sense sentir malestar. En una sessió, no sol recomanar-se extreure llet durant més de 20 minutos per a cada pit.

Heu de tenir en compte que la llet pot trigar un o dos minuts a començar a sortir. A més, la quantitat de llet pot variar. Aquesta mesura no serveix per a valorar la quantitat de llet que pren el vostre bebè quan mama ja que la succió directa del pit és més eficient que el sacaleches.

Com conservar i emmagatzemar la llet? Tot el que necessiteu saber

Encara que hi ha bosses especials d’un sol ús per a facilitar el transport i conservació de la llet materna, també pot guardar-se en biberons. Si s’empren bosses, és millor que no les ompliu més de tres quartes parts, per a evitar que es vessi accidentalment i perquè no es trenquin en augmentar el volum de la llet quan les congeleu. Es recomana emmagatzemar-la en petites quantitats (entre 50 i 100 ml) per a poder descongelar solament la que es vagi a utilitzar i que no es malgasti una vegada descongelada.

 • Podreu mantenir llet materna recentment obtinguda, si s’ha extremat la neteja, de 6 a 8 h hores (idealment 4 hores) a una temperatura ambient d’entre 19 °C i 22 °C. Si no es consumirà en la primera hora, és millor guardar-la en la nevera.
 • Podeu conservar-la sense congelar entre 3 i 5 dies (idealment 3 dies) en un frigorífic normal, a 4 °C o menys.
 • Per a transportar-la, convé que ho feu en una nevera portàtil o en una bossa isotèrmica amb paquets de gel.
 • Podeu conservar-la congelada entre dues setmanes i sis mesos, segons la temperatura del congelador. En l’envàs fareu constar sempre la data d’extracció.
 class=


Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!