Criança
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Com alleujar l’ansietat per separació del bebè

3 min.

Potser en els seus primers mesos de vida el vostre bebè solia quedar-se tranquil quan us anàveu i estava feliç en braços o en companyia de persones que no coneixia. Però de sobte, no vol separar-se de vosaltres i plora si no esteu, encara que us hagi perdut de vista per poc temps. Aquest fenomen es coneix com a angoixa o ansietat per separació.

L”ansietat per la separació és comuna en els nens petits i es considera una part normal del desenvolupament del vostre bebè. És un senyal que el vostre bebè s’adona del dependent que és de vosaltres i les vostres cures. En general, desapareix amb el pas dels anys.

Quan apareix l’angoixa o ansietat per separació

El bebè neix amb la creença que la seva mare i ell són la mateixa persona. No és fins a uns mesos després quan va adquirint la noció de tenir la seva pròpia identitat. A més, en els primers mesos de vida encara no ha desenvolupat el sentit de permanència (quan el bebè pren consciència que els objectes existeixen encara que no els pugui veure). No és fins als set o nou mesos que un gran percentatge de bebès ploren en separar-se d’algun de vosaltres. 

Ansiedad separacion

És a partir d’aquesta edat quan el vostre bebè pot experimentar reaccions de protesta i ansietat davant la separació, així com mostrar alegria i calma davant el retrobament. Això s’ocasiona principalment per diversos motius:

  • El bebè comença a mostrar signes d’autoreconeixement, per tant, s’inicia el procés d’adquisició de consciència del jo personal.
  • És capaç de distingir entre diverses figures d’inclinació i establir jerarquies i preferències entre elles.
  • A aquesta edat encara no comprèn el concepte de temps i no sap si tornareu o si us heu anat per sempre, la qual cosa els genera una por atroç que expressen a través del plor.

Què fer en aquests casos: consells i recomanacions

En casos d’ansietat per separació, aquests consells us seran útils perquè el bebè es vagi adaptant, a poc a poc, a la nova situació.

  • Convé començar per intervals breus de separació. Gradualment, augmenteu el temps de la vostra absència.
  • Acomiadar-vos sempre del vostre bebè i expliqueu-li quan tornareu i què fareu quan torneu.
  • Comiat curt i positiu. No allargar-la en excés i sobretot que el nen o nena no us vegi nerviosos o tristos.
  • Deixeu-los un objecte amb el qual us identifiqui (per exemple, un mocador amb la vostra olor) o si els deixeu fora de casa, que s’emporti la seva joguina favorita. Això pot tranquil·litzar-li mentre no esteu.
  • En el retrobament, mostrar-vos atents i doneu-li moltes manyagues i afecte. Agrairà que després del temps separats, tingueu temps en exclusiva per a ell.
  • El sentit de permanència cal entrenar-lo perquè entengui que, encara que no us vegin, continueu existint. Hi ha jocs apropiats per a això, com el cucut-trás o l’amagatall.

És important que sapigueu que l’angoixa per separació no és una reculada, sinó que és un avanç. No us deixeu intimidar pels possibles comentaris del vostre entorn pròxim, ja que no esteu fent gens dolent. El vostre bebè no us pren el pèl, sinó que està desenvolupant el seu propi sistema d’alarma, comprenent que amb vosaltres no corre cap perill. Per això quan no esteu, farà tot el possible per a garantir la seva seguretat. Per sort, es tracta d’una etapa passatgera i d’aprenentatge dins del desenvolupament sa del vostre bebè.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!