Criança
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Què és el llit familiar: tot el que heu de saber

4 min.

Entre les preocupacions amb l’arribada del nounat a casa, hi ha un tema important que tal vegada us inquieta com a futurs pares i mares: el descans del bebè i el vostre. Potser us esteu preguntant on i amb qui hauria de dormir el vostre fill i quina és la millor manera de fer-lo.

En el moment de decidir aquesta qüestió, cal tenir clar que és una decisió molt personal. Us podeu deixar guiar per factors com les vostres preferències, experiències, manera d’entendre la criança i per descomptat la personalitat del vostre bebè.

Una de les opcions de descans que existeixen és el llit familiar amb el vostre bebè. El llit familiar és una pràctica en la qual el pare, la mare o tots dos progenitors dormiu al costat del vostre fill. Pot ser en el mateix llit, estalviant així un bressol exclusiu per al bebè, en llits continues, o fins i tot en un bressol unit al vostre llit, la qual cosa es coneix com a bressol de llit familiar.

Els beneficis del llit familiar segur

Els beneficis del colechocon el bebè són múltiples, i afecten tant el bebè com a vosaltres. Aquesta pràctica, que era bastant comuna a Europa fins al segle XIX, ha estat popularitzada recentment pels partidaris de la criança amb inclinació segura.

El motiu principal de la introducció del llit familiar, i un dels seus beneficis més importants, és que afavoreix el descans no sols del bebè, sinó també dels progenitors que el cuideu:

 • Dormir en un bressol de llit familiar, disminueix el risc de la Síndrome de Mort Sobtada del Lactant.
 • Afavoreix que la lactància materna s’instauri i es mantingui durant més temps ja que facilita les preses nocturnes.
 • Ajuda a sincronitzar els vostres cicles de somni amb els del bebè.
 • Incrementa els episodis de son REM (un somni menys profund), la qual cosa disminueix les possibles apnees del son en el bebè. En estar més sensible als moviments de la seva mare o el seu pare, i tenir un somni més lleu, el bebè corregeix per si mateix amb major facilitat els habituals episodis d’apnea dels nounats.
 • Disminueix el plor del bebè en estar coberta la seva necessitat de protecció i contacte físic, també durant el descans nocturn. A més, com estareu molt prop del bebè podeu atendre-li més ràpidament si comença a queixar-se, sense que arribi a plorar.

Riscos de dormir amb el bebè en el mateix llit

Durant un temps i en unes certes cultures, compartir llit amb el bebè s’ha considerat una pràctica insegura, per por d’aixafar-li. I és cert que cal tenir en compte alguns factors de risc en els quals no és recomanable dormir amb el vostre bebè, tal com exposen organismes com l’Associació Espanyola de Pediatria, UNICEF o l’Organització Mundial de la Salut.

 • Bebès prematurs i amb baix pes en néixer, ja que la seva immaduresa pot augmentar la Síndrome de la Mort Sobtada del Lactant (SMSL).
 • Progenitors que fumeu. El risc de SMSL augmenta considerablement en bebès que comparteixen llit amb pares o mares fumadors.
 • Condicions de cansament extrem o després d’haver consumit alcohol, drogues o fàrmacs sedants. Aquestes situacions poden disminuir l’estat instintiu d’alerta de la mare o el pare en compartir llit amb un bebè i llavors sí que hi ha risc d’asfíxia.

Consells per a un llit familiar segur

Per a practicar un llit familiar segur és important tenir en compte unes certes qüestions, a més de les anteriorment exposades.

 1. El llit familiar amb el bebè ha de realitzar-se sempre sobre un matalàs ferm, llis i sense buits entre el llit i la paret. S’han d’evitar les superfícies toves, com a matalassos d’aigua, i sofàs del qual pugui caure”s el bebè si us adormiu.
 2. Està desaconsellat l’ús de mantes o edredons pesats, així com coixins i peluixos. El bebè podria quedar cobert per aquests objectes i asfixiar-se. 
 3. És recomanable no abrigar al bebè en excés, i que la temperatura de l’habitació no estigui molt alta (preferiblement entorn dels 16 o 18 °C a l’hivern).
 4. Tampoc han de compartir llit amb mascotes ni amb germans o germanes majors abans que el bebè compleixi el seu primer any de vida.
 5. A més, el bebè sempre ha de dormir boca amunt, almenys fins que sigui capaç de donar-se la volta per si mateix. 
Madre pasando a su bebé a la cuna

Com passar del llit familiar al bressol

El llit familiar pot realitzar-se, seguint unes pràctiques de seguretat, des que el bebè neix i fins que vosaltres i vosaltres vulgueu. No hi ha evidència científica que estipuli una edat en la qual dormir amb el vostre fill està desaconsellat. Si el penseu bé, tots els adults que viviu en parella soleu practicar llit familiar. De totes maneres, arribarà el moment en el qual el nen o la nena reclami dormir en la seva pròpia habitació.

Si, per qualsevol motiu, heu decidit que ha arribat el moment que el bebè dormi en el seu bressol, heu de fer el trànsit amb molta paciència. I, si es comprova que el descans era major compartint llit, no passa res per tornar enrere i seguir colechando més temps.

I si el vostre fill dorm millor només?

Encara que les indicacions del Ministeri de Sanitat quant a les recomanacions de cures del nounat inclouen el llit familiar fins i tot des del primer dia de vida, la veritat és que és una decisió molt personal.

Hi ha bebès que dormen bé en el seu propi bressol i mares i pares que descansen millor així. Per tant, no hi ha única opció vàlida ni millor. És recomanable que tingueu en compte que, a l’hora d’organitzar el descans familiar, el millor és que trieu el més apropiat per a tots els integrants de la vostra família i us organitzeu com a millor considereu. En qualsevol cas recordeu que es recomana que el bebè dormi en la mateixa habitació que vosaltres fins als sis mesos d’edat.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!