Embaràs
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Cinquè mes d’embaràs: heu arribat a l’equador

3 min.

Aquest mes s’arriba a la setmana 20 de gestació, això és la meitat de l’embaràs. En realitat, solament el 4% de les dones donen a llum a les 40 setmanes, per la qual cosa pot ser que us quedi una miqueta menys per a tenir al vostre bebè.

A més, sentireu per primera vegada al vostre bebè moure”s dins del ventre. Al principi seran breus pessigollejos, però aviat notareu perfectament on està col·locada el seu cap o cap a on dirigeix els seus peus.

Ecografia de les 20 setmanes

En el mes cinc d’embaràs totes les dones gestants acudireu a l’ecografia morfològica per a detectar possibles anomalies en el desenvolupament del fetus. Aquesta prova es realitza amb una ecografia Doppler per a poder observar la circulació de la sang pels vasos sanguinis. Ha de fer-se a les 20 setmanes perquè és una edat gestacional en la qual el creixement dels òrgans del fetus permet detectar anomalies majors i perquè està dins dels límits legals per a una possible interrupció de l’embaràs.

Què es mira en l’ecografia morfològica? La Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO) recull, en una guia d’assistència pràctica, el patró per a l’exploració anatòmica fetal del segon trimestre. Entre diversos aspectes, avaluen la grandària i totes les estructures del cor, la normalitat de l’aparença anatòmica dels genitals, la localització de la placenta, la funcionalitat dels ronyons, la mobilitat fetal, la quantitat de líquid amniòtic, etc.

A més, es confirma el sexe del bebè i el temps d’embaràs, a través de les mesures fetals, descartant així retards de creixement. Aquesta ecografia és totalment segura i, en el cas de trobar alguna anomalia, probablement us recomanen repetir-la en uns dies o realitzar proves complementàries, com l’amniocentesis.

Comenceu a sentir al bebè

Al llarg de l’embaràs i les seves etapes, aquesta és probablement una de les més emocionants. Quan es comença a sentir al bebè, fet que succeeix entorn de les 18-20 setmanes de gestació (si és el vostre primer embaràs), ja no deixareu de fer-ho fins que neixi. Us ajudarà a estar més connectades amb el bebè, ja que aquest respondrà a les vostres carícies, i a comprovar que l’embaràs continua desenvolupant-se amb normalitat perquè és un símptoma de benestar fetal.

Hombre abrazada la barriga de embarazada

Al principi pot ser que us costi identificar aquests primers moviments. Se senten com a bombollejos en la part baixa del ventre, semblances als moviments intestinals, d’aquí la confusió. Però més endavant, serà evident i no tindreu cap dubte. Sobretot, els notareu al final del dia o després dels menjars, quan esteu més relaxades i receptives.

En aquesta etapa, el vostre bebè ja mesura uns 30 centímetres i pes al voltant de 300 grams. La seva pell és gairebé transparent, els seus ossos es van tornant més durs i una capa de borrissol fi, el lanugo, comença a cobrir la seva pell i el seu cap.

Molèsties en el cinquè mes d’embaràs

Encara que el segon trimestre sol ser una etapa bastant agradable quant a símptomes, aniran apareixent diferents molèsties degudes als canvis digestius provocats per l’augment de grandària del fetus en l’úter i a aquest efecte de les hormones.

Uns d’aquests símptomes que pot aparèixer en el cinquè mes, i anar agreujant-se amb el pas de les setmanes, són els gasos i cremors en l’embaràs (pirosis). La pirosis és normal en aquesta etapa, però pot resultar molt incòmoda, provocant fins i tot dolor. Si sofriu les cremors, sentireu com si la gola us cremés perquè els sucs gàstrics de l’estómac reflueixen a l’esòfag, irritant i inflamant la zona. També podeu tenir dificultat per a empassar i fins i tot nàusees.

El tractament contra l’acidesa en l’embaràs consisteix principalment a prendre mesures de prevenció, encara que a vegades heu d’acudir també a medicaments antiàcids, com la ranitidina. Alguns d’aquests consells per a alleujar les cremors en l’embaràs són:

  • Eviteu tombar-vos immediatament havent dinat. A més, si us fiqueu al llit una mica alçades, dificultareu el reflux.
  • Mengeu amb freqüència, però en petites quantitats, descartant els menjars copiosos.
  • Alguns dels aliments que afavoreixen les cremors són: condiments, cítrics, begudes carbonatades, fregits, grasses i xocolata. Pel que, si esteu sofrint reflux, és millor que deixeu de consumir-los.

Si aquestes mesures no són suficients, un professional sanitari us pot receptar un medicament compatible amb l’embaràs per a disminuir les molèsties.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!