Embaràs
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Com es desenvolupa l’embaràs el primer mes

3 min.

El primer mes d’embaràs comprèn des de la data de l’última menstruació fins que el blastocisto (un grup de cèl·lules resultant de la unió de l’òvul i l’espermatozoide) s’implanta en la paret uterina. Pel que, en realitat, durant les dues primeres setmanes de l’embaràs no s’està encara embarassada. Serà en la tercera setmana, després de la fecundació, quan es comenci a desenvolupar el vostre futur bebè.

Símptomes d’embaràs en el primer mes

Sovint, podeu confondre els primers símptomes d’embaràs amb la síndrome premenstrual. Les mames a vegades es tornen més sensibles i inflades a causa dels canvis hormonals. Igual que també algunes dones notareu lleus enrampades uterines semblants als còlics menstruals. La inflor abdominal i els canvis d’humor són altres símptomes d’embaràs durant els primers dies, però també poden anunciar que la menstruació és a prop.

El sagnat d’implantació és un símptoma que pot ajudar a identificar l’embaràs. Encara que no sempre és apreciable. Entre 7 i 10 dies després de la fecundació, el futur embrió s’adhereix a les parets de l’úter per a formar la placenta i desenvolupar-se. En aquest procés, anomenat implantació, es poden trencar alguns vasos sanguinis de l’endometri (la mucosa que envolta l’interior de l’úter) i provocar un lleu sagnat. Es diferencia de la menstruació perquè ocorre uns dies abans de la data prevista, sol durar menys temps i és menys abundant.

El principal símptoma és l’absència de la menstruació. Després de diversos dies de retard és possible que us hàgiu realitzat una prova d’embaràs. Els test d’embaràs casolans consisteixen en una senzilla prova que detecta la presència de l’hormona gonadotropina coriònica humana o hCG. Es coneix també com l’hormona de l’embaràs perquè els seus nivells es dupliquen cada dia durant les primeres setmanes de gestació.

Test d’embaràs positiu

En comprovar que la prova d’embaràs és positiva, heu de demanar cita amb la matrona. El seguiment de l’embaràs pot variar d’una comunitat autònoma a una altra, o si acudiu a la sanitat pública o privada. En general, aquesta primera consulta es realitza entre les sis i les nou setmanes de gestació, encara que el més recomanable és que acudiu a una visita preconcepcional quan estigueu planificant l’embaràs. 

Pareja sonriente con un test de embarazo

Mentre arriba aquesta primera visita en la qual, entre altres coses, us realitzaran una història clínica per a valorar el vostre estat general i identificar factors de risc, heu de posar especial cura a seguir uns hàbits de vida saludable (si no ho heu fet abans). El tabac i l’alcohol estan totalment desaconsellats durant la gestació. A més, hi ha uns certs aliments que heu d’evitar, com aquells que no estiguin ben rentats o poc cuinats.

Quin és el desenvolupament de fetus d’un mes?

La primera fase de creixement de l’embrió (així es diu al fetus abans de les 10 setmanes de gestació), és la de zigot: un òvul recentment fecundat. Aquest zigot, amb tota la informació genètica del que en uns mesos serà el vostre bebè, es divideix durant els cinc o sis dies posteriors a la fecundació fins a formar una massa de cèl·lules anomenada blastocisto.

Una vegada implantat el blastocisto en l’úter, el grup intern de cèl·lules que el componen es transforma en un embrió. La part externa penetra en la paret de l’úter i embolica i protegeix el futur bebè. Aquesta petita esfera plena de líquid és el sac gestacional, i resulta la primera estructura que es pot apreciar en una ecografia, abans fins i tot d’identificar a l’embrió. En condicions favorables és visible entorn de les quatre o cinc setmanes de gestació, quan encara mesura a penes dos mil·límetres de diàmetre.

Gràcies a la visualització del sac gestacional podreu confirmar l’embaràs, comprovar que l’embrió s’ha implantat correctament en l’endometri (es descarta així un embaràs ectòpic), i a més la grandària del sac ajudarà a establir l’edat gestacional. En el cas d’un embaràs gemel·lar, ja podríeu veure els dos sacs.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!