Naixement
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Com saber si esteu de part

4 min.

El moment del part pot generar inquietud i molts dubtes a mares i pares primerizos. Especialment, tot el relacionat amb el moment exacte en el qual s’iniciarà, el malestar previ, les contraccions, el dolor o a les causes que el posen en marxa. Entre les recomanacions generals destaca que, quan s’acosta la data prevista de part, cal estar alerta als possibles senyals i símptomes que ho caracteritzen, acudir sempre a urgències en cas de dubte i seguir els consells dels professionals. Es considera un part normal aquell que ocorre entre les setmanes 37 i 42.

Senyals i símptomes del part

Encara que és difícil determinar quan una dona ha començat el procés de part, existeix un consens sobre els principals signes de part imminent:

  • Contraccions variables quant a intensitat i durada, però amb una freqüència regular (almenys cada 3 minuts).
  • Pèrdua de líquid o trencament de la bossa d’aigües. Si les aigües són clares podeu anar a urgències tranquil·lament. En el cas que siguin de color groguenc, verd o marró heu de traslladar-vos ràpidament a urgències.
  • Quan el cap del bebè comença a descendir cap a la pelvis, exerceix pressió en el coll uterí, la qual cosa fa que el coll uterí es relaxi i “s”esborri”.
  • El coll de l’úter s’ha dilatat entre 3 i 4 cm.
  • Pèrdua del tap mucós o expulsió de moc espès, de color marronáceo o rosat, combinat amb altres senyals de part: contraccions regulars, pèrdua de líquid o sagnat escàs.

Abans que aquests senyals de part comencin a manifestar-se, les embarassades us trobareu en el període prepart o de pròdroms. Encara que aquesta fase pot ser molt diferent d’una dona a una altra, en general es caracteritza per contraccions més o menys intenses, però poc rítmiques, de durada variable (des d’hores fins a dies), que ajuden al fet que el coll de l’úter s’estovi per a començar a dilatar.

Mujer parto

Les contraccions de part

Les contraccions són un dels símptomes que indiquen que el part es posa en marxa. Us seran fàcils de detectar perquè, en cas de contraccions regulars, sentireu una duresa en l’abdomen similar al dolor de la menstruació, però que es va intensificant. També podeu sentir dolor de ronyons, en la zona lumbar. Normalment, per a saber que s”acosta el part en mares d’un primer fill, les contraccions han de ser continuades durant almenys una hora i regulars, tenir dues o tres cada deu minuts. Aquesta xifra pot variar a vegades, però davant contraccions irregulars o en cas de qualsevol altre dubte, és aconsellable que acudiu a urgències perquè ho valori un professional.

Sagnat vaginal

Generalment, davant qualsevol sagnat durant l’embaràs, heu d’acudir a urgències. Un sagnat escàs en les últimes setmanes de gestació, acompanyat de contraccions regulars, és molt comuna sempre que es tracti d’una quantitat escassa de sang. Indica que el coll de l’úter s’està escurçant per a iniciar el part.

Signes de part: què ocorre amb el coll de l’úter

Perquè entengueu l’inici del part i la posterior dilatació, el part s’inicia quan el coll de l’úter s’estova, hagi esborrat un 50% de la seva longitud inicial i s’hagi dilatat més de 3-4 cm.

Aquest primer procés per a esborrar el coll de l’úter sol ser el més complicat i dolorós perquè, generalment, no requereix ingrés hospitalari ni sol estar indicada encara l’anestèsia epidural.

Recomanacions per al dolor

L”evidència científica exposa que submergir-vos en aigua calenta, escoltar la vostra música preferida, que us donin massatges en la zona lumbar, o realitzar tècniques de relaxació, us ajudarà a controlar els dolors abans del part. La vostra parella o acompanyant tindrà un paper primordial a l’hora d’oferir suport i suport en aquests moments.

A més, no heu d’oblidar que és recomanable que estigueu ben hidratades i alimentades, per a arribar ben preparades a la fase activa del part.

Senyals i símptomes que trencaràs aigües

Si sentiu que perdeu líquid de manera continuada heu de consultar a urgències, perquè pot ser un indici que el part s’acosta per un trencament de la bossa, encara que en moltes ocasions no és més que un augment de flux vaginal. Davant el dubte, sempre és millor que acudiu als professionals.

Generalment, el líquid del trencament d’aigües és transparent i si la prova de l’estreptococ (prova que es realitza idealment en la setmana 36 d’embaràs) ha estat negativa, podreu acudir a valoració urgent en un termini de 6 hores. Si la prova de l’estreptococ és positiva i/o si el líquid és marró, groc o verdós, o noteu que el bebè no es mou com sempre, heu d’acudir a urgències immediatament.

Si la pèrdua de líquid és evident, perquè surt molta quantitat, és un clar símptoma que heu trencat aigües. En moltes ocasions el trencament de bossa no succeeix fins a la fase activa de part, just abans de parir.

Tap mucós

L”expulsió del tap mucós (una secreció viscosa, espessa i generalment marró), no indica necessàriament que s’hagi iniciat el part i no és motiu de consulta. De totes maneres, sí que és recomanable que ho feu amb els altres senyals de part: contraccions regulars, pèrdua de líquid o sagnat escàs.

També és recomanable que consulteu en urgències davant qualsevol altre dubte, sempre és preferible descartar una falsa alarma a trobar-se en una situació compromesa.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!