Embaràs
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Últim mes d’embaràs

4 min.

Amb el novè mes d’embaràs arriba el final de la gestació. En aquest mes s’inclouen més de quatre setmanes, per la qual cosa en realitat són 10 els mesos d’embaràs. Us sentireu cansades, amb la mobilitat molt reduïda i tindreu moltes ganes d’abraçar al vostre bebè, però també molts dubtes i fins i tot pors sobre el moment del part. Queden encara uns dies o setmanes per davant, en les quals el bebè pot arribar a engreixar fins i tot més d’un quilo, depenent de quan neixi finalment.

El lanugo que cobria tota la pell del bebè gairebé ha desaparegut, excepte als braços i les espatlles. Al llarg d’aquest últim mes, serà una substància blanca la que recobreixi la seva pell, és la vèrnix caseosa i serveix de protecció i hidratació.

En què consisteix la prova de l’estreptococ

Entre les setmanes 35 i 37 d’embaràs es realitza un garbellat per a detectar en la mare una possible infecció per estreptococ del grup B. Aquest bacteri és molt freqüent en el nostre mitjà, però si el nounat es contagia pot provocar-li septicèmia (reacció greu a una infecció), pneumònia o meningitis. El test consisteix a prendre una mostra amb una escombreta de cotó per a un cultiu vaginal-rectal. En el cas de resultar positiu el cultiu, està indicat un tractament antibiòtic durant el part.

Una altra de les proves que es realitza en les últimes setmanes d’embaràs és el monitoratge fetal. Uns sensors, col·locats damunt de la panxa, registren el ritme cardíac del bebè i les contraccions uterines, per a comprovar el benestar fetal i avaluar si hi ha contraccions.

També durant el novè mes d’embaràs se sol realitzar l’ecografia del tercer trimestre. Encara que la conveniència d’aquesta ecografia és objecte de controvèrsia, està establerta en la majoria dels hospitals. Els objectius principals d’aquesta prova és avaluar el creixement fetal, identificar la posició del bebè i el diagnòstic d’anomalies en la placenta o en el volum del líquid amniòtic.

En què consisteix la versió cefàlica externa

Si el bebè no es troba en posició cefàlica (amb el cap cap a la pelvis de la mare) a terme, als hospitals solen recomanar una cesària electiva, per a evitar les complicacions d’un part de natges. Però, com una cesària tampoc està exempta de risc, s’han d’intentar altres opcions abans perquè el bebè es doni la volta.

Una d’aquestes mesures és la versió cefàlica externa i consisteix a dirigir al fetus amb les mans, a través del ventre, perquè es giri. Aquest procediment ha de fer-lo un professional expert en la tècnica. Si es compleixen amb els criteris de selecció i exclusió per a la versió cefàlica externa, i es realitza correctament la tècnica, és una maniobra segura. A més, es duu a terme comprovant en tot moment el benestar fetal amb un ecògraf.

41 setmanes d’embaràs sense símptomes de part

Un de les primeres dades que calculeu al saber que esteu embarassades és la data probable de part (FPP). Aquesta s’obté segons el dia de l’última menstruació i es pot ajustar posteriorment amb l’edat gestacional de l’embrió. Però solament el 5% dels bebès neixen en la seva data probable de part, per la qual cosa és una dada que us ha de servir simplement com a orientació. 

Mujer embarazada con contracciones

És lògic que, conforme s’acosten les 40 setmanes d’embaràs, us sentiu impacients pel naixement. Si a més no percebeu cap signe que el part vagi a començar, l’espera es pot fer més difícil encara . Alguns d’aquests símptomes són:

  • El bebè ha descendit cap al canal del part. Podeu sentir que respireu una mica millor, ja que aquest moviment alleuja la pressió sobre el diafragma, encara que augmenta sobre la bufeta.
  • Expulseu el tap mucós. Aquesta secreció manté segellat el coll de l’úter i és similar al moc cervical de l’ovulació, però en major quantitat i pot presentar fils de sang.
  • Sentiu una explosió d’energia que us porta a netejar i ordenar la casa i omplir la nevera de menjar. Es coneix com a instint d’implantació o síndrome del niu, i respon a la necessitat de tenir-lo tot llest per a la imminent arribada del bebè.
  • El coll uterí ha començat a esborrar-se, està més estirat i prim. També pot ser que tingueu el coll uterí dilatat, però això solament ho podreu saber després d’una exploració ginecològica.

Aquests signes poden indicar que el part és pròxim, però no necessàriament serà imminent. És a dir, podeu passar diversos dies i fins i tot setmanes amb alguns d’aquests símptomes, o directament no sentir cap. Per això no us heu d’inquietar si sembla que els senyals de part no arriben i heu complert les 40 setmanes d’embaràs. El part pot iniciar-se en qualsevol moment, pel que podeu estar tranquil·les mentre seguiu un correcte control de l’embaràs i noteu els moviments del bebè.

Com comença el part

No se sap exactament què fa que s’iniciï el part. El trencament de membranes amb l’expulsió tipus font del líquid amniòtic ocorre en molt poques ocasions. La majoria de les vegades s’inicia amb les contraccions o amb una lleu, però constant, pèrdua del líquid a través d’una fissura de la bossa.

Heu de saber que hi ha diferents etapes del part i que no és recomanable que us ingressin en dilatació fins que arribeu a la fase activa del treball de part (si teniu un embaràs normal).

La primera etapa és el període de dilatació i compta amb la fase inicial i la fase activa. La fase inicial, la que soleu passar a casa, consisteix en contraccions més irregulars que a poc a poc van tornant-se fortes i rítmiques fent que el coll de l’úter comenci a dilatar-se aproximadament fins als quatre centímetres. En la fase activa, el coll es dilata per complet fins als 10 centímetres. La segona etapa correspon al període d’expulsió: el naixement del bebè. I en la tercera, l’enllumenament, s”expulsa la placenta.

Si tot va bé (el bebè es mou i no hi ha sagnat vaginal), el dia del part heu d’acudir a l’hospital si es produeix el trencament de membranes (amb celeritat si el líquid amniòtic està tenyit d’algun color, ja que pot significar que conté femta del bebè) o si teniu contraccions regulars almenys cada tres o quatre minuts durant més de mitja hora.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!