Naixement
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Cures de la mare en la tornada a casa

4 min.

Recuperar-se del part i assumir la nova responsabilitat de cuidar del bebè quan a penes es tenen coneixements, pot resultar un repte i fer que els primers dies després de la tornada a casa a vegades no resultin fàcils. Però amb el temps i l’experiència, veureu que tot se simplifica i es posa en el seu lloc.

La importància del descans i demanar ajuda

Els horaris que un bebè exigeix dia i nit poden resultar física i mentalment esgotadors, especialment per a les mares que alleteu; per això, cal que intenteu descansar tot el possible. Per a ells, tingueu en compte aquests consells:

 • Reduir les vostres responsabilitats. L”única tasca exclusiva reservada per a vosaltres és alletar al vostre fill i cuidar de vosaltres mateixes. Per a tota la resta (fer la compra, la bugada, netejar, etc.) la vostra parella, familiars o amistats poden fer-ho.
 • Dormir alhora que el bebè. Les hormones que es produeixen quan el nen succiona el mugró, a més d’estimular la producció de llet, provoquen somni a les mares. És fàcil caure en el parany d’intentar fer mil tasques pendents mentre el bebè dorm, però si aprofiteu per a dormir quan el vostre bebè dorm, podeu acumular molts minuts de descans al llarg del dia.
 • Limitar les visites. Pot ser molt agradable rebre a familiars i amistats, però si esteu cansades, no dubteu a demanar disculpes a les visites i retirar-vos a descansar. És aconsellable que rebeu les visites a l’aire lliure, i que eviteu els petons en cara i mans del bebè per a reduir la possibilitat de transmetre infeccions.
 • Demanar ajuda. Disposar d’ajuda per part de la vostra parella i de familiars i amics, us facilitarà l’adaptació a la tornada a casa amb el nounat.
 • Passejar. No hi ha inconvenient n fer-ho des del primer dia, si així us ve de gust.

Com ha d’alimentar-se la mare després del part

Una bona nutrició millorarà el vostre estat físic. Serà més fàcil per a vosaltres digerir diverses petites racions repartides al llarg del dia que les tres clàssiques grans menjars. Per això, és aconsellable continuar amb una dieta variada, rica en verdures, fruites i llegums. A més, si alimenteu al bebè amb lactància materna, és probable que necessiteu beure molta aigua, ja que augmentarà la vostra set, i el vostre apetit augmenti considerablement. Consulteu amb l’especialista, però potser és necessari suplementar també iode i ferro.

Malifetes, loquios i cures dels punts després del part

L”úter necessita contreure”s per a recuperar la seva grandària habitual. A vegades aquestes contraccions fan mal i es denominen malifetes. Aquests són més freqüents i intensos a partir del segon part, es manifesten amb més intensitat en donar el pit i solen durar uns 3 o 4 dies.

Els loquios són el sagnat que es produeix després del part. Aquest sagnat dura al voltant de tres setmanes. Els primers dies són més abundants i de color vermellós, tenen una olor característica, va disminuint a poc a poc la quantitat i canviant el color fins a tenir un aspecte de flux normal. Si augmentessin de sobte o tinguessin mala olor, serà necessari consultar en el centre de salut. No és recomanable que utilitzeu tampons, sinó compreses de cel·lulosa o cotó que no tinguin plàstic, i cal canviar-les sovint.

Madre sostiene a su bebé

A més d’això últim, en cas que tingueu punts de sutura en el perineu, el més important durant les dues primeres setmanes és que us renteu amb aigua i sabó una vegada al dia a la dutxa diària, deixeu la zona seca, useu roba interior de cotó, que no us submergiu en aigua per temps prolongat (piscina, mar, banyera…) i que eviteu suar.

Si el part ha estat per cesària i teniu punts en la zona abdominal, aquests han de netejar-se bé amb la dutxa diària i mantenir-se secs. Han de ser retirats en el centre de salut entorn dels vuit dies postpart.

La pujada de la llet

La pujada de la llet o lactogénesis és el procés mitjançant el qual la llet es produeix de manera més abundant i canvia de propietats i de composició, sol ocórrer entre les 48 i 72 hores després del part. Sentireu com els vostres pits es van posant durs, pesats i s’inflen. La pujada de la llet pot anar acompanyada d’una congestió mamària amb dolor o molèsties més o menys intenses.

Els primers dies la producció de llet pot ser que sigui excessiva, però en uns dies s’autoregularà segons la demanda del teu bebè.

Tristesa i depressió postpart

Als tres o quatre dies després del part, podeu presentar bruscos canvis d’humor al llarg del dia, amb irritabilitat i plor fàcil, pèrdua d’apetit, dificultat per a concentrar-vos, falta d’energia, ansietat i, a vegades, insomni. Amb una mica de repòs i suport, sol bastar per a superar sense problemes aquest període, especialment si teniu en compte que és una cosa normal i transitori pel fet que us trobeu en una situació desconeguda.

Una altra cosa diferent és la depressió postpart, que també poden sofrir-la els pares. Aquests mateixos símptomes es fan tan intensos i prolongats (més enllà de deu o quinze dies després del part) que us resulta molt difícil poder cuidar del vostre fill, perdent la il·lusió i, en els casos més greus, podent arribar a tenir idees agressives o suïcides. Davant qualsevol d’aquests símptomes, no dubteu a sol·licitar ajuda mèdica.

Quan consultar amb el metge

Heu de consultar amb l’especialista si…

 • Noteu un augment sobtat dels loquios o molt mala olor d’aquests.
 • Sentiu un dolor intens en la part baixa de l’abdomen.
 • Teniu febre, enrogiment, enduriment o calor en la zona dels punts.
 • Sentiu dolor en orinar.
 • Teniu dolor en els pits o se us enrogeixen.
 • Experimenteu sentiments de tristesa o pors intenses que us fan sentir malament.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!