Naixement
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Cures de la mare més enllà de la quarantena

3 min.

L”arribada del bebè a la llar suposa un canvi en el desenvolupament de la vostra vida quotidiana i en l’organització familiar. Les primeres setmanes després del part són un període d’importants canvis físics i psicològics ,especialment per a la mare. Els primers dies amb el bebè en la llar poden no ser fàcils. No obstant això, de seguida aprendreu a reconèixer les necessitats més elementals del nou integrant de la família: menjar, dormir, la higiene i sentir-se còmode i volgut, i a organitzar-vos entre vosaltres perquè tot resulti més senzill. Passada aquesta muntanya russa, és hora de continuar prioritzant-se, ja que l’autocura és bàsica per a poder cuidar.

Exercici físic després del part

Es recomana practicar de manera progressiva, algun tipus d’exercici físic. Al principi ha de ser molt suau, orientat al fet que estimuleu la circulació i a enfortir els músculs del sòl pelvià i l’abdomen. L’ús de faixa postpart està desaconsellat perquè no estimula la recuperació. Que passegeu amb el bebè durant els seus primers dies de vida és una activitat saludable i recomanable per a tota la família.

Posteriorment podeu anar incorporant exercicis de força progressivament i, als 3 mesos aproximadament, podeu iniciar l’exercici físic habitual que més us agradi. L’activitat física us ajudarà al fet que us sentiu millor, tonificarà els vostres músculs, disminuirà la inflor, millorarà el vostre humor… En general, millorarà la vostra qualitat de vida.

Recuperació del sòl pelvià després del part

Durant l”embaràs i el part, la musculatura de la zona genital ha canviat i pot ocasionar pèrdues d’orina o problemes sexuals si no es treballa la seva recuperació. Per a això, podeu posar en pràctica els exercicis de Kegel. Consisteixen en la contracció voluntària i intermitent de la musculatura del sòl pelvià, sempre amb la bufeta buida.

Es recomana que acudiu al metge rehabilitador o al fisioterapeuta especialista en sòl pelvià per a una valoració i que us guiï en les teràpies i exercicis que seguir després del part.

Baños a la platja o piscina en la quarantena

Després de la quarantena no hi ha problema amb què us banyeu en la piscina o a la platja. Sempre intentant que no siguin banys prolongats per a no humitejar en excés la possible cicatriu. També podeu fer-ho durant el postpart immediat si no teniu punts de sutura, però heu de tenir en compte que, mentre duri el sagnat postpart, l’ús de tampons o de la copa menstrual està desaconsellat.

Relacions sexuals en el postpart

Per a reprendre les relacions sexuals no existeix una data concreta. La sexualitat no es limita únicament a la penetració, és un joc creatiu que només dependrà de vosaltres com a parella. Com va succeir amb les relacions sexuals durant l’embaràs, heu d’adaptar-vos a les noves circumstàncies i els nous ritmes del desig. Per a realitzar la penetració es recomana esperar que finalitzi el sagnat postpart (loquios) i que la ferida us hagi cicatritzat. A causa dels canvis hormonals la vagina pot estar menys lubrificada, però millora amb l’ús d’hidratants vaginals.

Quan baixa la regla després d’un embaràs?

Si heu optat per lactància artificial, la primera regla sol aparèixer després de la quarantena, però si doneu el pit al vostre bebè pot no arribar durant mesos. A partir dels 6 mesos del bebè, amb l’inici de l’alimentació complementària, pot aparèixer, encara que això és molt variable en cada dona.

El que és important és recordar que, com no sabeu en quin moment ovulareu per primera vegada després del part, si no voleu un nou embaràs heu d’usar algun mètode anticonceptiu.

La cicatriu de la cesària

Els massatges sobre la cicatriu de la cesària amb oli de rosa de mosqueta, d’ametlles o oli ric en vitamina E, una vegada retirats els punts i si està correctament cicatritzada la pell, aconsegueixen disminuir la reacció inflamatòria i millora la cicatrització. Els seus objectius són la recuperació sensitiva de la zona i evitar anomalies, com les cicatrius hipertròfiques o queloidals. També és recomanable acudir a un fisioterapeuta especialitzat per a evitar adherències i fibrosis.

Mujer aplicando crema en la cicatriz de la cesárea

D”altra banda, no és recomanable que us toqui el sol en aquesta zona fins a passats almenys 6 mesos de la cesària, per a evitar canvis en la pigmentació del nou teixit format en la cicatriu.

Anticonceptius després del part

Cada parella ha de valorar el més adequat per a ells en els diferents moments. Existeixen diversos mètodes anticonceptius compatibles amb la lactància materna sobre els quals us pot informar el vostre metge de família, la vostra matrona o el vostre ginecòleg o ginecòloga.

Restrenyiment després de l’embaràs

Per a evitar el restrenyiment, és recomanable que seguiu una dieta rica en fibra (pa i cereals integrals, verdures, fruites, llegums…), us mantingueu hidratades, camineu i apliqueu massatges circulars, en el sentit de les agulles del rellotge, sobre l’abdomen. En cas d’hemorroides , cal evitar estar molt temps assegudes o dempeus, utilitzar un tractament específic indicat pel metge, i prendre banys de seient (cobrir la zona afectada amb aigua tèbia) després de cada deposició.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!