Naixement
Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Problemes mèdics del nounat

4 min.

Encara que en la majoria dels parts no hi ha incidències destacables, sempre és bona idea conèixer quins problemes mèdics són els més freqüents en el nounat perquè puguem estar preparats.

La major part de problemes dels nounats són els derivats de la prematuritat i el baix pes, encara que també hi ha uns altres.

Sospita d’infecció en el bebè

Les infeccions del nounat tenen dues característiques importants: poden ser ràpidament severes i els seus signes inicials són a vegades molt subtils. La majoria d’aquestes infeccions en el nounat tenen relació amb infeccions maternes. Davant una sospita d’infecció en el nounat, es realitzen exploracions complementàries i cultius. A més, s’inicia tractament antibiòtic endovenós preventiu.

Què és l’estreptococ del grup B

L”estreptococ del grup B és un bacteri que habita en la vagina o l’intestí d’un 20-30% de dones i homes sans sense causar problemes.

Les persones que estigueu colonitzades per aquest germen no tenen símptomes, però el bebè pot colonitzar-se amb aquest germen en passar pel canal del part i desenvolupar una infecció potencialment greu. Aquest bacteri és la principal responsable de les septicèmies i meningitis en els nounats. Si durant el part s’administren antibiòtics a la mare portadora, s’evita la infecció en gairebé la totalitat de casos.

Icterícia en el bebè

La icterícia és el color groc que adopten la pell i les mucoses del bebè (l”interior de la boca i la conjuntiva de l’ull) per la quantitat de bilirubina que circula en la sang. Les causes de la icterícia estan relacionades amb un gran nombre de glòbuls vermells (hematies) en el nounat i amb la immaduresa del fetge per a assimilar i transformar la bilirubina.

Aquesta immaduresa és habitual i per això molts nounats tenen cert grau d’icterícia. Si no supera determinats nivells, es denomina icterícia fisiològica i es resol en els primers dies de vida (a vegades és més duradora en el cas de bebès alimentats amb lactància materna).

Quan els nivells de bilirubina superen unes certes xifres és necessari que es tracti la icterícia a través de fototerapia. La fototerapia usa l’energia de la llum per a reduir els nivells alterats de bilirubina a nivells normals a través de la fotooxidación. Si no es tracta, aquest pigment pot acumular-se a nivell cerebral i ocasionar problemes. Els bebès prematurs o en els quals hi ha una incompatibilitat sanguínia entre vosaltres, les mares, i el bebè, tenen més probabilitat de tenir una icterícia més severa.

Pulmó humit

Entre l’1% i el 2% dels nounats pateixen aquest trastorn anomenat taquipnea transitòria del nounat (TTRN). Encara que hi ha altres factors de risc que ho afavoreixen, el més important és haver nascut per cesària sense treball de part previ.

Els símptomes s’inicien al poc temps de néixer: el bebè respira de forma molt superficial i ràpida (per sobre de 60 respiracions per minut), fent una espècie de gemec o queixa i esforçant-se tant per a obtenir aire que les ales del nas se li dilaten i les costelles se li enfonsen amb cada respiració. La presència de pulmó humit pot precisar diferents tractaments com a calor (incubadora) o oxigenoteràpia, per la qual cosa, és habitual que necessiti ingrés en la Unitat Neonatal.

Dilatació de la pelvis renal

Els principals diagnòstics associats a l’èctasi piélica, la dilatació d’una zona del ronyó, són les obstruccions de la via urinària i el reflux vesicoureteral (l”orina retrocedeix des de la bufeta pels urèters cap als ronyons).

Davant un diagnòstic prenatal de dilatació de la pelvis renal, els professionals fan una ecografia després del naixement del bebè, per a corroborar la imatge i valorar la necessitat d’altres exploracions complementàries.

Criptorquídia

Els testicles es desenvolupen a l’interior de la cavitat abdominal del fetus, descendint fins a les bosses escrotals poc abans del naixement. Però quan un o tots dos testicles no aconsegueixen el seu destí i queda detingut en algun punt del seu trajecte, es parla de criptorquídia.

Afecta al 2-3% dels nounats homes, i el tractament recomanat és la cirurgia abans dels dos anys d’edat.

Problemas recien nacido

Displàsia de maluc

Alguns nens neixen amb una luxació de maluc, és a dir, amb l’extrem superior del fèmur fora de la cavitat de la pelvis en la qual hauria d’estar encaixat. Però són bastants més els casos de nounats que, al no tenir aquesta cavitat tan ben formada com per a contenir el fèmur, corren el risc que se”ls surti durant els primers mesos de vida. Aquest fenomen es coneix com a displàsia de maluc.

Encara que és més freqüent en nenes, després dels parts de natges i quan algun membre de la família l’ha patit abans, pot afectar qualsevol nounat. És relativament habitual i el seu diagnòstic precoç canvia radicalment el pronòstic. Per això a tots els bebès se”ls ha de practicar durant els primers dies de vida una exploració dirigida a assegurar que el cap del fèmur està en el seu lloc.

El tractament en bebès menors de sis mesos amb un arnès ortopèdic, que manté l’articulació del fèmur en la cavitat del maluc, sol funcionar molt bé. Quan el maluc és immadur o els signes de displàsia són lleus, bastarà que faciliteu la postura de les cames en flexió, com per exemple amb el porteo.

Si t’interessa saber les claus per gaudir del teu embaràs mes a mes i conèixer cada etapa de desenvolupament del teu nadó.

Subscriu-t’hi!